Quantcast

Медия без
политическа реклама

ЦИК смята избори 2 в 1 за възможни и може би по-евтини

Ако двата вота се проведат на различни дати, помежду им трябва да има минимум две седмици разстояние, препоръчват комисарите

08 Септ. 2021Обновена
БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) е готова да проведе парламентарните и президентските избори както на една и съща дата, така и на различни. Това обяви председателят й Камелия Нейкова пред президента Румен Радев. Държавният глава покани комисарите, за да го осведомят за готовността на изборната администрация – финансова, техническа и времева, за провеждане на двата вота.

Нейкова смята, че благодарение на едновременно проведените президентски и местни избори през 2011 г., както и президентски избори и национален референдум през 2016 г., ЦИК разполага с опит с избори 2 в 1. Ако тази година се проведат на различни дати, тогава препоръката на комисарите е между двата вота да има минимум две седмици с оглед подготовката на машинното гласуване.

Засега ЦИК не може да каже колко пари ще са нужни. Но според Нейкова при 2 в 1 ще трябва да се закупят допълнителни машини. Точната бройка ще зависи от решението на комисията в колко избирателни секции да се инсталират повече от едно устройство. Мнението на Нейкова е, че втора машина трябва да има в максимален брой секции. Аргументът й е, че времето за гласуване на избирателите ще се увеличи поне един и половина пъти, когато трябва да разлистят две различни електронни бюлетини, да направят своя избор, да получат разписка/разписки от машината за гласуване, да се подпишат в списъка. При 2 в 1 ще нараснат и възнагражденията на избирателните комисии. В същото време обаче ще се спести от разходи за логистика и избирателните комисии ще бъдат определени само веднъж. „Като цяло, моето мнение е, ако изборите са 2 в 1, някои разходи ще бъдат оптимизирани“, заключи шефът на ЦИК.

На същата позиция бяха и колегите й. Цветозар Томов изтъкна, че евентуален допълнителен разход за машини сега ще намали разходите за местните избори през 2023 г., когато ще бъдат необходими повече устройства. Емил Войнов посочи, че ако изборите са разделени ще трябва да се изплатят повече възнаграждения на членовете на избирателните комисии. Също и логистиката ще бъде оскъпена. "Три седмици, ако трябва да се преинсталира софтуерът на машините, ще имаме големи трудности", включи се и Димитър Димитров.

Засега ЦИК не е решила дали да се гласува с една или две карти.

Спекулации

По повод появили се коментари, че гласуващите на машина няма да могат да пропуснат вид избор - например да гласуват само за президент или само за парламент, Нейкова заяви, че ЦИК ще направи всичко възможно, че избирателите трябва да разполагат на машините със същите възможности, каквито и с хартиените бюлетини. "Не може избирателите, които гласуват машинно, да са задължени да гласуват за двата вида избори", беше категорична тя.

Нерешен казус

Нейкова напомни и за един висящ проблем - все още договорътма машините, сключен между ЦИК и "Сиела Норма" в частта му за софтуера на устройствата, остава неизпълнен от страна на фирмата. Това поставя ЦИК в известна зависимост от този конкретен изпълнител, призна шефът на ЦИК. Но изрази надежда, че скоро въпросът ще бъде уреден.

Още по темата