Quantcast

Медия без
политическа реклама

ЦИК прости на Джамбазки за реклами преди старта на агитацията

СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Ангел Джамбазки (зад микрофоните)

ЦИК е отказала да разгледа казуса с излъчените преди официалното начало на предизборната кампания на 26 април тв реклами с участието на еврокандидата на ВМРО Ангел Джамбазки, съобщи „Медиапул”. Решението е, че видеата са излъчени преди старта на агитацията, когато изборната администрация още е нямала компетенции. Членовете на комисията са се разделили при дебата, като според мнозинството в Изборния кодекс няма изричен текст, който да предвижда глоби за излъчване на политическа реклама преди 30-дневния предизборен период. Освен това в клипа с Джамбазки нямало призив за гласуване и затова той не можел да се отчете като агитация.

Според останалите в ЦИК вече имало практика санкции да се налагат и за непряка реклама. Тяхното мнение било, че по отношение на телевизионната реклама става дума за пропуск в законодателството и че случаят трябвало да се отчете като нерегламентирано изнасяне на предизборни материали извън секцията преди кампанията, което е забранено и се санкционира.

При сходно гласуване в сряда комисията взе решение да глоби лидера на „Воля” Веселин Марешки. Той също се появи в клип преди старта на кампанията. Бизнесменът обаче ще бъде санкциониран не за това, а че е смесил търговска реклама с политическа, което е забранено.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?