facebook
twitter

България

ЦИК призна за дупка в закона по казуса "Карадайъ-Пеевски"

ДПС съобщило на АЛДЕ, че и Филиз Хюсменова е евродепутат, а тя дори не беше кандидат
3278
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Депутатите Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски предпочетоха да работят в българския парламент вместо в европейския. "Ние не подвеждаме хората и изпращаме млади и умни хора", бе първият коментар на Пеевски миналата седмица, след като отиде в НС за първи път от две години насам.

Централната избирателна комисия призна, че Изборният кодекс не урежда начина на отказ на избрани за евродепутати. "Ще е по-добре, ако има изрична уредба, така текстът ще се приложи пряко". Това бе един от отговорите на говорителя на комисията Александър Андреев на въпроси на "Сега", свързани с отказа на водача на листата на ГЕРБ Мария Габриел да стане евродепутат, както и на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и на депутата Делян Пеевски да бъдат членове на ЕП.

Последните дни ЦИК е критикувана от бивши нейни членове, юристи и от представители на неправителствени организации, че с "лека ръка" са гласували отказа на Карадайъ и Пеевски. "ЦИК прие безропотно заявленията на депутатите от ДПС Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ, с които те се отказаха да отидат в ЕП, въпреки че бяха избрани от избирателите на ДПС", заявиха в позиция от сдружението БОЕЦ, като посочиха, че по случая вече са внесли жалби във Върховния административен съд и очакват произнасянето му. Преди евровота ВАС, отново сезиран от БОЕЦ, отказа да провери къде живее Пеевски и дали отговаря на законовите изисквания да е живял в България повече от 6 месеца преди деня на изборите. Тогава и ЦИК не намери проблем в кандидатурата на Пеевски за евродепутат.

Говорителят на комисията не намира прилики в отказите на Габриел и представителите на ДПС. "Огромна е разликата между двата случая", коментира той. "В единия не сме обявили още избраните членове на ЕП. Към този момент те все още са кандидати, определили сме само партиите и мандатите, както и срок до 31 май избраните да заявят какво е желанието им", допълни Андреев. И обяви: "Карадайъ и Пеевски го направиха и заявиха, че се отказват. Никой не може да ме обяви за избран, ако не искам. Евроизборите не са мажоритарни, гласуваме за 17 души, но излъчени от политическа сила", каза още Андреев.

Той посочи, че избраната за евродепутат Мария Габриел не е подала отказ пред ЦИК и след като вече е обявена от комисията за евродепутат, трябва да го заяви пред Европарламента. Габриел вече е избрана за член на ЕП с нашето решение, което е публикувано в "Държавен вестник" и е изпратено на Народното събрание, което ще го препрати до ЕП, за да може той да свика депутатите на първата сесия след около месец, каза Андреев. 

Габриел ще трябва да се откаже като депутат пред Европарламента, който ще се събере за първа сесия на 2 юли. Това означава, че на нейно място ще отиде Лиляна Павлова, която от своя страна ще трябва да се откаже от мястото си в българското Народно събрание. Тя ще изпълни тази процедура за втори път в рамките на този парламент, защото преди това близо година бе министър по европейското председателство.

МИСТЕРИЯ

В АЛДЕ не знаят кои евродепутати изпраща ДПС в новия Европарламент, съобщи Дарик радио. Това става ясно от отговор на либералния Алианс на запитване на медията. На въпрос до генералния секретар на групата Александър Бийлс дали са верни твърденията, че АЛДЕ е имал възражения по кандидатурата на Делян Пеевски директорът на пресслужбата отговаря, че имената на бъдещите евродепутати от ДПС, които са получили, са Илхан Кючук, Филиз Хюсменова и Искра Михайлова. Хюсменова дори не беше кандидат в листата на движението, а за евродепутат бе избрана Атидже Алиева-Вели.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Без факти ЦИК обвини преференцията за невалидните гласове

14.03.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1231 9
Нетаняху се обяви за победител на изборите в Израел

03.03.2020

640 2
Опозицията печели изборите в Словакия

01.03.2020

1045 7

Коментари

indiec

Ошаф или пилаф? Това е въпросът.

 

Solace

Затуй предлагам - щом си бил избран на избори, и се откажеш - губиш право да се кандидатираш в следващи 10 вота. Пък да видим...

toshko1

  Solace ?,

 точно така. Що за идиотия е да се пускаш за мюре и после да се откажеш. Който се е кандидатирал знае, че е кандитат. Откаже ли се - у лево. А друг е въпросът какъв дебил си като гласуваш за тез, които и преди са се отказвали?!? Апропо - това и Борисов го е правил - беще кандидат за народен представител от НДСВ и после се отказа. Да важи за всички.

  Въпрос - ако много съм харесал Карадайъ, Пеевски или Габриел и съм гласувал за тях и те се откажат, то какво става с моя глас? Аз тях искам и жадувам, а те ме подвеждат. После не гласували хората....

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Госпожа Атидже Алиева, след като 5 години натвори чудеса във фонд "Земеделие", отива да твори чудеса в Брюксел. Но то няма какво да се учудваме: последните скандали с Фонда са заради заложени бомби от 2015 г, когато въпросната госпожа беше "експерт" там, Порожанов беше начело, а принципал (и председател на борда)  и министър беше ДесиславаТанева, която Борисов сега върна в минстерството.

https://youtu.be/E3WYxNpJtcc

eric marsai
снимка на eric marsai
Без бой ли призна за дупката или със? Каза ли кой я е изкопал тая пуста тайна дупка?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×