Quantcast

Медия без
политическа реклама

ЦИК представи бюлетините за предстоящите избори

БГНЕС
Говорителят на ЦИК Росица Матева показва пред журналисти особеностите на машинното гласуване.

На брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева показа бюлетините за предстоящите избори и обясни как ще става гласуването с машина.

Тъй като този път ще има повече бюлетини, в случая с машинното гласуване избирателят трябва да отбележи какви бюлетини да се заредят на екрана - за кмет на кметство, за кмет на район, за кмет на община и общински съветници. Ще има възможност за корекция. Втората стъпка е гласоподавателите да потвърят, че ще гласуват със съответните бюлетини, след което те последователно се зареждат на машината. На екрана се визуализира вотът, като избирателят и в този случай ще има възможност за корекция. След като потвърдим вота, машината принтира разписки, които се поставят в съответната кутия. Матева подчерта, че върху разписките се поставя само един печат и посъветва да прегледаме дали вотът ни е отчетен, преди да го пуснем в кутията.

За хартиеното гласуване пък е предвидена отделна кутия.

Росица Матева подчерта, че разписките се отпечатват накрая, след като натиснем бутона "гласуване". Те излизат една след друга и не трябва да се дърпат, тъй като тогава има опасност гласът ни да се окаже невалиден. Разписките са готови, когато чуем мшаинния сигнал.

КАКВО ПРЕДСТОИ?

Тази седмица ще започнат обученията, които Общинските избирателни комисии, организират на членовете на СИК. 

До 21 октомври (събота) се подават сигнали за грешки в избирателните списъци.

Засега секциите са 12 089. Това обаче не е окончателният им брой. До 48 часа преди изборния ден ще се организират секции в болници и други специализирани заведения, както и в затворите. В тази бройка включително са включени подвижните секционни избирателни комисии, които са заявени, макар че някои от тях може и да не бъдат открити.

Ключови думи:

избори, ЦИК

Още по темата