Медия без
политическа реклама

България отбелязва 144 г. от Търновската конституция

Юридическата гилдия получи поздравление от президента по случай професионалния си празник

16 Апр. 2023
БГНЕС архив

Навръх Великден тази година България чества и 144-годишнината от подписването на Търновската конституция. На 16 април 1879 г. във Велико Търново е приет първият основен закон за Княжество България след освобождението от турско робство.

Денят на Конституцията е професионален празник на българските юристи и на съдебните служители, като за втори път от началото на XXI век той съвпада с най-големия християнски празник (след 2017 г).До 1991 г. професионалният празник на гилдията у нас се отбелязва на 4 декември.

Търновската конституция е основен закон на България от 1879 г. до 1947 г., като два пъти - на 15 май 1893 г. и на 11 юли 1911 г., е била променяна и два пъти е спирана от действие - по време на Режима на пълномощията (1 юли 1881 - 6 септември 1883 г.) и по време на Деветнадесетомайския режим (1934 г.). На 4 декември 1947 г. Търновската конституция е заменена от Конституция на Народна република България, известна още като "Димитровска". Промяната е предшествана от референдум.

През 1971 г. е приета нова Конституция на НРБ, известна като "Живковска", а след демократичните промени, от 13 юли 1991 г. е в сила действащата Конституция на страната.

144 години от приемането на Търновската конституция

 

ПОЗДРАВЛЕНИЕ ОТ "ДОНДУКОВ" 2

По случай своя професионален празник юридическата общност в България получи поздравление от президента Румен Радев.

"Историята постави на изпитание устойчивостта на Търновската конституция през нейните седем десетилетия на съществуване, но доверието в конституционния ред затвърди обществения консенсус, че това е пътят за преодоляване на всяка политическа и гражданска нестабилност", заяви държавният глава.

В поздравителния си адрес Радев изтъкна градивния характер на Конституцията от 1879 г., чието "конструиране след Освобождението консолидира усилията на българските държавници въпреки различията във възраст, професия, убеждения и визия за политическото бъдеще на страната".

"Настоящата Конституция съхранява неотменимата повеля на търновските учредители да бъде гарантирана свободата на всеки, да бъде отстоявана българската идентичност, да бъде съхранено националното единство. Убеден съм, че това е завет за всеки съвременен държавник", допълни президентът.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата