Quantcast
България иска социалните мрежи умно да въведат алгоритми срещу тролове | СЕГА
facebook
twitter

България

България иска социалните мрежи умно да въведат алгоритми срещу тролове

Министър Божидар Божанов се надява и Брюксел да помогне срещу руската дезинформация
Обновена
728
Божидар Божанов публикува в социалните мрежи снимка с вицепремиера по дигиталната трансформация на Украйна Михаил Федоров

България иска европейските власти и технологичните гиганти да регулират с алгоритми троловете. Поради спецификата на темата това следва да стане по интелигентен начин, като най-напред компаниите, управляващи социалните мрежи, трябва да осъзнаят отговорностите си. Изказване с такъв акцент направи Божидар Божанов пред участници на икономическия форум в Давос. Речта на българския министър на електронното управление бе в панел по информационна сигурност по повод руските дезинформационни кампании.

“България е част от Източна Европа и руското влияние при нас е силно от дълго време. Русия прокарваше своите опорни точки преди войната и продължи да го прави и след началото на войната. Докато атакуват Украйна, те атакуват и цяла Източна Европа с дезинформационни кампании. Русия използва европейските ценности като свободата на словото, за да го подкопае, а да подкопае останалите европейски ценности. Техните канали са много, но социалните мрежи наистина са основен фокус”, каза Божанов, цитиран от БГНЕС. И уточни, че Европа е наясно с тия методи, но правителствата не могат просто да блокират даден сайт или група. “Не можем да го направим, защото след 4 години следващото правителство може да блокира нас и нашата реч. Затова трябва да действаме умно. Трябва да счупим този механизъм, а не да блокираме самата информация. Правителствата не трябва да определят кое е правилно или грешно. Имаме много точни предложения за техническата реализация, обсъждаме ги с представители на социалните мрежи и с Брюксел. Тези компании трябва да разберат, че проблемът е в тяхното поле. Той подкопава обществения диалог в източноевропейските страни и в Европа като цяло, за да насочи общественото мнение към прокремълска позиция. Технологичните гиганти трябва да осъзнаят своята отговорност в дигиталната сфера, както и да признаят, че имат влияние върху нашите общества", каза министърът. Но тъй като няма как компаниите сами да тръгнат срещу бизнес моделите си, Божанов счита, че следва да има и властова регулация - интелигентна и фокусирана.

Още по темата: 

 

Още

Стотици съдии бойкотираха изборите за ВСС

26.06.2022

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

11929
ДБ не изключва общо явяване с ПП на избори

26.06.2022

1564
Електронният подпис отпада за услугите на администрацията

14.06.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

11304