facebook
twitter

България

Българинът живее при мама и тати до дълбока младост

439
 Илияна Кирилова

Българските мъже живеят с родителите си до 31.7-годишна възраст, а жените – до 27.5 години. Това показват данни на Евростат, обявени вчера. Те не са нови и онагледяват трайната тенденция младите хора да се задържат при родителите си. Специалисти често са давали обяснения за причините - дълго продължаващото образование, липсата на доходи, късен или никакъв брак.

В европейски контекст сме в челото по съжителство между млади и стари, но не най-отпред. Хърватия, Словакия, Малта и Италия ни изпреварват по живот с родителите до дълбока младост. Най-рано от бащиното огнище отлитат шведите (18.5 г.), следвани от гражданите на Люксембург (20.1 г.), датчаните (21.1 г.), финландците (22 години) и естонците (22.2 г.).

Данните на Евростат показват още, че близо 70% от българските мъже между 18 и 34 години живеят с родителите си. И по този показател сме пети в Европа. Общо 58.4% от българските граждани в тази възрастова категория все още не са напуснали родните домове.

Ключови думи:

българи, млади, родители
6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Българите масово тръгват към къмпингите в Гърция през юни

25.05.2020

2746 24
Детски градини интерпретират посвоему указанията на МОН
Идеята за отваряне на училищата стресна родители и учители

28.04.2020

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

3649 16

Коментари

®AZOR
снимка на ®AZOR

И?

Обструкции?

 

mr_self_destruct (непроверено)

Не ще да купува гадината.

Augereau

E ма как, цялата тази статистика е една конспирация на имотната мафия, която иска да накара трийсетгодишните ''младежи'' да се засрамят и да започнат да им купуват имотите. 

 

Някаква малко по-задълбочена мисъл как се отразява на развитието ти това майка ти да ти пере мръсните гащи до 32 години - цъ. 

Johnny2965

Защо да не купиш имот (апартамент, къща) при условие, че ако построеното от специализирана строителна компания е по-изгодно от самостоятелното предприемане на строеж. (Както, например, да си купиш автомобил е по-изгодно, отколкото сам да го произведеш).

Но да вложиш 50 хиляди лева за построяването на апартамент и да го обявиш за продажба на 200 хиляди лева не е оферта. Не че няма да се намерят клиенти - познавам хора, които продадоха по три апартамента в областни градове, за да купят един в столицата.

Magi

Във връзка с темата, сърбин на 40г.живее с майка си. Един ден ядосан и казва " Мамо, очу вече да се осамостим / мамо, искам вече да съм самостоятелен/ , излиза и тряска вратата. След 5мин. се прибира и казва" Мамо, али очеш  ме преведеш преко улицу" / мамо, би ли ме превела през улицата/.

SvSophia
снимка на SvSophia

И за да не живеят при родителите си, кво им се предлага: да ипотекират дома на родителите си срещу заем от банка, за да си купят “ново” строителство и да се заробят при банката? При 600-700 левчета средни заплатици в провинцията при несигурна постоянна заетост, хеле пък в прованса?

Мъ, нооо въ молъ. И в Гърция така, и в Италия. Що ли, щото тез млади хора са несамостоятелни инфантили мазохисти? Или?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×