Медия без
политическа реклама

Борисов влезе в схватка с президента и заради бившия шеф на КПКОНПИ

Пламен Георгиев заслужил консулския пост във Валенсия със своите „хиляди награди и милиарди конфискувани средства“

27 Авг. 2019ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Пламен Георгиев е назначен за консул във Валенсия за награда.

Премиерът Бойко Борисов безцеремонно отхвърли всички критики, включително на президента Румен Радев, срещу скандалното назначение на Пламен Георгиев – ексшефа на държавната антикорупционна комисия (КПКОНПИ), за български консул във Валенсия. И даже бомбастично го похвали: „Пламен Георгиев е с няколко образования, хиляди награди, с милиарди задържани и конфискувани средства, с няколко езика“.

Георгиев беше принуден да напусне досегашния си пост, защото името му беше замесено в аферата „Апартаментгейт“. Затова и дипломатическото му назначение в Испания дойде като огромна изненада, още повече че той не разполага с опит и квалификация, за да работи като консул. Дори и езиковата му подготовка по испански език се оказа на равнище, което е достатъчно единствено за най-елементарно общуване.

Най-вероятно това беше причината, поради която управляващите нямаха особено желание да отговарят на въпроси за новата кариера на Георгиев. Сега обаче Борисов се принуди да коментира парливата тема, тъй като беше предизвикан от Радев. Миналата събота държавният глава задочно го попита чрез медиите защо „крие толкова далеч“ бившия председател на КПКОНПИ.

Но пък самият Радев заговори за Георгиев едва след като се почувства засегнат от изказване на Борисов по повод оставката на началника на НСО ген. Данчо Дяков. Миналата седмица беше съобщено, че той напуска подопечната на държавния глава служба „по лични причини“. Тогава Борисов внезапно обяви, че заради „огромните скандали в президентската институция ген. Дяков е трябвало да бъде изритан“. Премиерът не навлезе в подробности. Близки до управляващите медии обаче посочиха съпругата на президента Десислава Радева като причина за оставката.

Намеците на Борисов разгневиха държавния глава, който го обвини, че интригантства. „Скандалите са в правителството, те са много и унищожителни“, контраатакува Радев. Той използва случая, за да констатира, че управлението на ГЕРБ „закотви на дъното на Европа“ България. И прати журналистите да питат Борисов какви са му мотивите да отдалечи Пламен Георгиев от страната.

На премиера му се наложи да коментира темата вчера след откриването на разширение на завода на „Кока-кола“ в Костинброд. Тъй като журналистите му задаваха неудобни въпроси на рекламно за властта събитие, Борисов заподозря, че така се прави опит да се навреди на имиджа на неговото управление. „Явно това е някаква поръчка. Ето, днес откриваме поредна инвестиция, 200 милиона са тука, работни места, паралелки за специално образование, а вие идвате и ме питате за това“, ядно се обърна той към представителите на медиите. И обобщи: „Взехме решение, изпратихме го консул във Валенсия. Хиляди такива консули има."

Още по темата