Quantcast

Медия без
политическа реклама

БЛС се чуди защо касата не е сигнализирала за скъпите лекарства

За пореден път ще се умува как да се подобри контролът от страна на НЗОК

20 Яну. 2020
Илияна Кирилова

От Българския лекарски съюз (БЛС) са отправили запитване до Здравната каса как се е стигнало до това Касата да плаща дадено онколекарство 7 пъти по-скъпо на частните болници в сравнение с държавните. "Защо управителят на Касата не е информирал министерство на здравеопазването", попита председателят на съсловната организация Иван Маджаров, цитиран от БНР, във връзка със скандала с цените на лекарства, купувани от едни болници на няколко пъти по-високи цени от други, който тръгна от изявление на шефа на НЗОК Дечо Дечев.

"Не приемаме факта да ни се твърди, че е законно, защото оставаше и да бъде незаконно. Тоест ако забелязвате един и същи продукт, го купуваш на различни цени. Има много начини, по които да информираш и Съвета за цени и реимбурсация, и Министерство на здравеопазването, да не използваш това, за да вкарваш разкол между изпълнители на медицинска помощ", заяви той. Според Маджаров някой трябва да обясни кой дистрибутор си е позволил до 700 процента надценка. По думите му информацията за търгуването с лекарства, има този „който плаща". „И е чудно как страната, която купува, не е забелязала 7 пъти разлика в цените", коментира той. Според председателя на БЛС частните болници трябва да правят обществени поръчки, ако искат да ползват обществения ресурс. 

"Търговете за онколекарствата трябва се централизират, за да няма злоупотреби с обществени средства", коментира след заседание на Надзорния съвет на касата и един от неговите членове д-р Иван Кокалов. "Това е решението на проблема. Иначе в смисъла на това никой не може да съди частните болници, все нещо са нарушили, те просто са взели максималното. Нас ни уверяват, че първо ще бъде сменен законът и второ, че в скоро време ще заработи този централизиран търг на ниво министерство, тогава ще отпадне", заяви той.

На последното заседание на здравната комисия министърът на здравеопазването заяви, че ще предложи законови промени и частните болници да правят обществени поръчки за лекарствата. От Българската болнична асоциация обаче не смятат, че обществените поръчки са панацея и че те ще гарантират ниски цени. Свилена Димитрова от асоциацията даде пример с общинска болница, която е провела търг, но пак е купила скъпо лекарството. Става дума за СБАЛО "Хасково", която е платила 859 лв. за лекарството Пеметрексед. В петък НЗОК публикува списък с всички болници, купували въпросното лекарство. От него се вижда, че при пределна цена 1063 лв., болниците са купували медикамента на цени от 117 лв. до максималната възможна. В горния диапазон са доставките към частни болници. Държавните и общинските са го купували на ниски цени, с изключение на хасковската болница. 

 

КОНТРОЛ

На следващото си заседание Надзорният съвет на касата ще обсъжда как да се подобри контрола от страна на НЗОК, решиха надзорниците на днешното заседание, което се проведе в здравното ведомство. "В момента контролът е само на документи и не е ефективен", коментира шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев, цитиран от clinica.bg. "Ще обсъдим какви са вариантите да го подобрим, какво се случва в момента, има ли нужда от повече хора и какви мерки трябва да се вземат", каза и представителят на синдикатите в НС д-р Иван Кокалов. По думите му до края на февруари болниците ще се отчитат по стария Национален рамков договор. "Нищо няма да бъде загубено, когато определим бюджетите за цялата година, ще бъде използван заложения ресурс, включително този за увеличените пътеки", обясни той и добави, че отчитането по стария НРД до края на февруари е оперативно необходимо, тъй като тогава в срокът, до който болниците трябва да подпишат договор с НЗОК за тази година. Очаква се НРД 2020-2022 г. да бъде публикуван в петък.

 

 

Още по темата