Quantcast
Билетите за време в София ще се появят на 1 януари 2023 г. | СЕГА
facebook
twitter

България

Билетите за време в София ще се появят на 1 януари 2023 г.

От септември общината обещава и продажба на няколко нови видове карти за градския транспорт
629
 Илияна Кирилова

Новите електронни билети за време ще бъдат пуснати в употреба в градския транспорт на София от 1 януари догодина. Това стана ясно при представянето на бъдещата тарифна политика на Столична община. Обновените видове абонаментни карти пък се очаква да бъдат въведени още от 1 септември. Тогава би трябвало да започне да се предлага годишната младежка карта за всички линии с цена от 250 лв. или срещу 25 лв. на месец. От нея ще могат да се възползват всички софиянци на възраст до 26 г., независимо от това дали те учат или работят.

Обещанието е отново от есента учениците и студентите да могат да купуват наведнъж и годишна абонаментна карта, каквато в момента не съществува. Предвижда се и пускането на карта „Родител“ – месечна карта с цена от 10 лв., с която родители на деца до 2 г. ще могат да ползват цялата мрежа на обществения превоз. 

Предвиждат се и 24-часова, 72-часова и седмична карта от понеделник до неделя. Цените ще бъдат съответно 6, 15 и 20 лв. Новост ще е и правото за ползване на буферен паркинг с превозен документ от наземен транспорт, а не само с метрото. 

Управляващите в столицата потвърдиха и намерението си да премахнат картите за една линия на наземния градски транспорт, които в момента софиянци могат да ползват. От тях персонализираната струва 23 лв, а анонимната – 28 лв. След обявяването на проекта за нова тарифна политика в общината се получаха искания въпросната карта да бъде съхранена. Жена от София например поясни с писмо до „Московска“ 33  че в семейството й пътуващите са петима - двама работещи и трима учащи, които ползват по една линия и че разходите на фамилията ще се увеличат драстично, ако тази месечна карта бъде премахната. Зафир Зарков от ГЕРБ обаче днес възрази, че цената на годишната персонализирана карта става близка до тази на едномесечната. "Цената на 12 месечни карти за една линия ще е близка до новата годишна за всички линии", обясни Зарков.  Както „Сега“ писа,  неотдавна Столичният общински съвет реши персоналната годишна карта, която наведнъж струва 365 лв., да може да се плаща и на вноски – 150 лв, 120 лв и 100 лв. Разсрочено плащане бе предвидено и за неперсоналната годишна карта, чиято цена е 600 лв.

Валидацията на картата или билета става задължителна при всяко качване в градския транспорт в София, стана ясно още при представянето на новата тарифна политика. Предвижда се глоба от 3 лева за пътуващите, макар да имат редовен превозен документ. "Целта е за застраховка при евентуален инцидент, но и се трупат аналитични данни за натовареността на линиите", обясни Зафир Зарков.   

Както „Сега“ писа, след приемането на промените в ресорната наредба Центърът за градска мобилност (ЦГМ) ще започне да продава билети за време на електронен носител. Те ще заменят хартиения билет, който ще остане да се продава в редки случаи. С новите е-билети ще може да се комбинира пътуване с автобус, трамвай, тролейбус и метро. По-краткосрочният билет ще струва колкото и сегашния хартиен талон- 1,60 лв., и ще е с валидност 30 минути. От общината вече нееднократно поясниха, че с този билет пътникът ще може да се вози и на друго превозно средство след изтичането на половин час, ако регистрацията в него е направена до 29-ата минута. Другият билет за време ще е валиден 60 минути и ще струва 2,20 лв. С него също ще може да се пътува повече от веднъж, ако регистрацията е до 59-ата минута.

След влизането в сила на новата тарифна политика от шофьора на автобуса или от ватмана пак ще може да се купува хартиен билет, но той вече ще струва 2 лв. С него няма да може да се сменя превозното средство. При същите условия хартиени билети ще се продават и на касите в метрото.

Управляващите в София потвърдиха намерението си да премахнат и талоните за 10 пътувания в наземния градски транспорт и аналогичните пластики за метрото, които сега струват 12 лв. Така на практика общинската власт се готви да вдигне цените за хората, които ползват обществения превоз по-рядко и в по-непредвидени случаи, но които също разчитат на него. Данните на ЦГМ са, че през 2019 и 2020 г. с талони и с карти за десет пътувания са се придвижвали около 10% от пасажерите в София.

Още

Започва нов ремонт на ул. "Шишман" и "6-ти септември" в София

05.08.2022

1593
Столичани негодуват срещу префасонирането на сграда паметник

01.08.2022

3272
Столична община и министър влязоха в спор за сарая на Гайтански

30.07.2022

Обновена

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

13732