Медия без
политическа реклама

49-годишен мъж е застреляният в района на София

Съд остави за постоянно в ареста задържаните за убийството му двама души

08 Яну. 2024Обновена
Зам.-градските прокурори Десислава Петрова и Христо Кръстев, както и шефът на СДВР Любомир Николов (от ляво надясно) дадоха брифинг за разкритото тежко престъпление.
БГНЕС
Зам.-градските прокурори Десислава Петрова и Христо Кръстев, както и шефът на СДВР Любомир Николов (от ляво надясно) дадоха брифинг за разкритото тежко престъпление.

49-годишен мъж, който преди време е бил собственик на ресторант в центъра на София е жертвата на тежкото престъпление, за което бяха задържани двама души. Това съобщиха на брифинг от ръководството на Софийска градска прокуратура, на ГД „Национална полиция“ и на СДВР.

За тежкото престъпление се разбра още в неделя, когато бе обявено, че двама мъже са арестувани при съвместна акция на полицията и прокуратурата, след като роднини на жертвата са подали сигнал за неговото изчезване, а тялото на убития мъж е открито в камера в морга, като той е бил сложен там с фалшиви документи и е подготвян за кремация.

Сега бе разказано, че сигнал за изчезването на жертвата Кирил Русев е подаден от неговата майка на 5 януари. Образувано е досъдебно производство. Повдигнати са обвинения на двама души за предумишлено убийство и отвличане. Мъжът първо е отвлечен, а после е убит с пистолет. Има огнестрелни рани в тялото и крака.

Директорът на СДВР Любомир Николов заяви, че първият арест е извършен само 30 минути след получаването на сигнала за изчезналия мъж, час и половина след това е задържано и второто лице. На 4 януари жертвата е поканен да посети имот на единия от извършителите, където огледите са установили, че е бил вързан и измъчван, заяви Николов.

Двамата заподозрени за тежкото убийство, са пътували в рамките на час и половина до Сърбия през пункта Стрезимировци, което е породило съмнение в разследващите. Бързите действия на полицията са предотвратили плановете на задържаните за кремация на тялото на жертвата. Единият от извършителите е гробар и е използвал познанията си, за да прикрият следите след тежкото деяние.

Михаил Наумов от Главна дирекция "Национална полиция" заяви, че двамата задържани са искали да инсценират, че убитият е напуснал територията на страната, по тази причина единият е използвал личната карта на жертвата при преминаване на граничната проверка. Телефонът на убития мъж е открит в Сърбия, пренесен е там от задържаните. Той е бил включен, докато са били в Сърбия. Двамата извършители са пускали и есемеси на роднини на Русев. 

"От Сърбия дадоха информация къде са били след преминаването на границата и успяхме да установим местонахождението на телефона на убития, който беше намерен. Колегите от Перник се включиха и успяхме в кратки срокове да дадем информация на прокуратурата и разследващите полицаи", каза Наумов. Започва и проверка на действията на граничарите, които са били на смяна при напускането им с личната карта на жертвата.

Любомир Николов каза, че най-вероятно причината за убийството са финансови отношения и жертвата е дължал пари на един от извършителите на убийството. 

Извършени са множество огледи, следствени експерименти и изземвания, заяви Христо Кръстев от СГП. Предвиденото наказание е от 15 до 20 години затвор или доживотен затвор. Двамата мъже - Петър Александров и Александър Кинов, бяха задържани за срок до 72 часа с прокурорско постановление.

В понеделник вечер съд ги остави за постоянно в ареста по искане на държавното обвинение. Според съда има обосновано предположение, че двамата са извършили убийството. Няма достатъчно доказателства за извършване на второто престъпление - отвличане.

Обвиненията към настоящия момент срещу Петър Александров са несъстоятелни, каза пред съда адвокатът му Христо Кутиев, цитиран от БТА. Той поиска по-лека или никаква мярка за клиента му. По думите му няма доказателство за механизма на извършване на предумишленото убийство. По думите му в аутопсията не е посочено кога е настъпила смъртта на жертвата, какво е било оръжието, както и имало ли е насилие преди това. Той добави, че няма информация за това къде е станало убийството. Адвокат Кутиев посочи също, че оръжието, с което е извършено престъплението, не е открито. Той каза, че от дома на Александров са иззети пистолети, ловни пушки и боеприпаси. Той е активен ловец и има надлежни разрешителни за тях. Кутиев коментира, че няма извършена балистична експертиза дали с някое от тези оръжия е извършено престъплението. 

Адвокат Денислав Асенов, защитник на Александър Кинов, пък поискал съдът да не оставя клиента му в ареста и да му наложи домашен арест. Той определи  постановлението за привличане на Кинов като обвиняем като „правно негодно“. Асенов добави, че Кинов има сериозни проблеми с дископатия и херния. Пред съда Александър Кинов посочил, че се е явил в СДВР и не се укривал. Той помоли за по-лека мярка, за да гледа жена си и детето си. 

Според съдебния състав от показанията на майката на жертвата се установява, че е имало финансови взаимоотношения между Александров и сина ѝ, като те са с дългогодишна давност и във връзка с тях е имало съдебни дела. Също така с автомобила на Александров двама мъже преминали сръбската граница, като шофьор е бил обвиняемият, а според граничните власти пътник е бил лице, представило се с документ за самоличност на жертвата Кирил Русев. След малко повече от час колата се върнала през същия граничен пункт, като този път пътник е бил обвиняемият Александър Кинов. Съдът отчете, че има разпит на свидетел, според който Кинов го е помолил да му направи услуга и да превози труп в погребална агенция. Двамата се срещнали и Кинов преместил трупа в автомобила на свидетеля, като казал, че той се казва с друго име, като впоследствие е установено, че това е жертвата Кирил Русев.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

убийство, София, морга, Сърбия

Още по темата