Медия без
политическа реклама

220-те млн. лв. не били само за пристанището на Доган

Залагаме до 2.2 млрд. лева нови заеми в бюджета за догодина само за всеки случай, твърди финансовият министър

08 Ноем. 2019

Предвидената държавна инвестиция от 220 млн. лв. през следващите две години била за развитието на варненското пристанище и не била предназначена специално за "ведомствения" порт на ТЕЦ-Варна, където мажоритарен собственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Това каза пред журналисти в Народното събрание финансовият министър Владислав Горанов. Той бе в парламента по повод обсъждането на трите проектобюджета за 2020 г. - на здравната каса, на Държавното обществено осигуряване и на държавата. Комисиите в НС в момента подготвят проектите за първо четене в пленарната зала. 

Горанов обясни, че инвестицията ще е в проект, който предвижда каналът под Аспаруховия мост, свързващ морето с Варненското езеро, да стане по-дълбок, така че да обслужва и по-големи и тежки товарни кораби. Така пристанището щяло да влезе навътре в залива, а градът щял да се отвори повече към морето - по подобие на Барселона, изтъкна министърът. Според него скъпата реконструкция ще е от полза за всички индустриални предприятия, които са клиенти на порт Варна - като химкомбината "Соди" в Девня, "Агрополихим", зърноизносителите. Разбира се, удълбочаването на канала щяло да е добре и за  ТЕЦ-Варна, отскоро притежание на пенсионирания политик Ахмед Доган, се разбра от думите на финансовия министър.

Според Данаил Папазов, изпълнителен директор на теца на Доган, планът е старото въглищно пристанище на електроцентралата да бъде превърнато в терминал за товарене на зърно и контейнери. Това означава, че почетният председател на ДПС има особен интерес от държавната инвестиция в пристанище Варна.

 

ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ

За догодина не се очакват големи разходи за модернизиране на армията от рода на покупката на американските изтребители, съобщи министърът на финансите пред медиите. В бюджетните сметки за 2020 година наистина е заложен висок таван за теглене на нови държавни заеми - 2.2 млрд. лева, но този лимит най-вероятно нямало да бъде достигнат, посочи министър Горанов. Сумата била заложена за всеки случай - за да може държавата да реагира, ако настъпят някакви финансово-икономически сътресения. Държавата няма да се нагърбва със самоцелни дългове, увери министърът.

 

Последвайте ни и в google news бутон