Quantcast
До 10 години "Летище София" ще има нов терминал | СЕГА
facebook
twitter

България

До 10 години "Летище София" ще има нов терминал

Консорциум с участието на летищен оператор "Мюнхен" взе аеропорта на концесия за срок от 35 г.
885

Забавилата се във времето концесия на "Летище София" е вече факт. Транаспортният министър Росен Желязков в присъствието на премиера Бойко Борисов подписа договора за отдаване на аеропорта на концесия за срок от 35 години. В този период летището се поема от консорциум "СОФ Кънект“ с летищен оператор "Мюнхен", в който участват немски, френски и австрийски компании. 

Концесията е за строителство, като концесионерът поема задължение да изгради трети терминал на летището в срок до 10 години от началнага дата на договора. В срок от 5 години концесионерът трябва да е гогов и с проучване има ли необходимост от изграждане на втора писта. Проучването ще се повтаря периодично на всеки 5 години, ако предходният анализ не е показал нужда от нова писта. Концесионерът ще заплати първоначално концесионно възнаграждение в размер на 281 210 535 евро с подписването на договора, като ежегодно ще внася и годишно концесионно възнаграждение в размер на 24 542 010 евро. Като процент концесионното възнаграждение възлиза на 32%. 

Инвестиционната програма на концесионера предвижда 608 млн. евро инвестиции за периода на концесията. Планът за развитие на аеропорта е разделен на четири етапа, като в рамките на първия - до 2022 година, ще бъде извършен ремонт и модернизация на Терминал 1 и Терминал 2. Зоните за проверка и сигурност ще бъдат разширени с още два контролно-пропусквателни пункта. Изграждането на терминал 3 е предвидено за втората фаза на развитие - до 2030 г., когато се очаква пътниците да достигнат 12,3 млн. годишно. Предвидено е терминалът да бъде разположен на разстояние от 800 метра от метростанцията, като ще има и паркинг за близо 1500 частни автомобили. В същия срок - до 2030 година, от експлоатация се предвижда да бъде спрян Терминал 1. През третата фаза - до 2035 г. на мястото на терминал 1 ще бъде изграден нов карго терминал. В четвътрата фаза - до 2043 г., се очаква летището да обработва годидшно 18-19 милиона пътници. 

Предвидено е подобряване на показателите и на всички търговски дейности, като концесионерът ще се възползва от опита и ресурсите на Летище Мюнхен. През първите години ще се поддържат постоянни такси, за да се стимулира ръста на нискотарифните превозвачи. Ще се разработват нови и ще се разширяват съществуващи маршрути. 

До възлагането на концесията се стигна след оспорване на процедурата в КЗК и последвало съдебно дело във Върховния административен съд. На 5 юни, т.г. ВАС потвърди окончателно решението на транспортния министър за класиране в процедурата. Твърдо против решението за отдаване на летището на концесия през годините бе БСП. Социалистите бяха принципно против концесионирането на аеропорта, защото считат тази дейност за стратегическа, печеливша и не виждат причина защо аеропортът трябва да се дава на частнен оператор. 

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Мошеникът, който щеше да ни води Мик Джагър, отива в затвора в САЩ

19.10.2020

1672
За първи път са обявени конкурси за шефове на държавни фирми

17.10.2020

2610 2
София е сред най-мръсните и шумни градове в Европа

14.10.2020

565 12

Коментари

Бонжуар

Да, последният от Трети терминал да дръпне шалтера. 

ГРОБ - видимите резултати! В чекмеджето Му...

Друм! 

Zmeja

Не им завиждам на жителите на околните квартали.

риболовец 5

   Имаш идея за друго летище?

Zmeja

Ако си чел "Летище" на Артър Хейли - там пише.

ЛюдоедкаЭллочка

"Земята на Ботев и Левски

отново е робска земя ..."

      Христо Кърпачев, поет-партизанин

 

Проф. Нако Стефанов:

Ние сме една периферна страна без суверенитет - полуколония на Запада!

https://www.youtube.com/watch?v=epVmPlvxfgQ&feature=emb_logo

Влез или се регистрирай за да коментираш