Медия без
политическа реклама

Здравният министър: Справяме се с контрола на COVID-19

Ако времето се развали, тогава ще мислим за преместване на коридора за възрастни следобед, заяви Ангелов

12 Ноем. 2020Обновена
Брифинг за ситуацията с коронавируса у нас

Брифинг с информация за ситуацията с коронавируса у нас

Posted by bTV Новините on Wednesday, November 11, 2020

Справяме се с контрола на коронавирусната инфекция, обяви днес на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той обяви, че заемаме средна позиция спрямо европейските страни по брой заболели на 100 000 души население и по смъртност. Данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията обаче показват, че само четири страни имат по-висока смъртност от нас.

Заетостта на леглата за леки случаи е 40% в страната, на интензивните легла е 23%, съобщи министърът. Тези числа са абсолютно условни и динамични, защото тече абсолютен процес на реорганизация на цялата здравна система, както е планирано за етап 4 на епидемията, добави той. Министърът посочи няколко области, в които е много тежък натискът върху системата - Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен. Общинска болница в Пловдив ще стане изцяло за лечение на COVID-19. В Благоевград също една от областните болници ще се обособи само за лечение на коронавирусни пациенти. Където се налага, това се прави, но на национално ниво не се налагат такива мерки, каза министърът. "За мен е радостно, че капацитетът на болничната система издържа", допълни той.

Ангелов съобщи, че все пак протоколите и рецептите на хронично болните ще се удължат служебно за срока на действие на извънредната обстановка въпреки несъгласието на личните лекари. Той е дал указания в този смисъл на шефа на здравната каса Петко Салчев и решение се очаква в спешен порядък. Министърът съобщи, че електронните направления са готови, но чакат подписване на рамковия договор. Той повтори, че е поел ангажимент до края на годината да има електронна рецепта и електронно направление.

Никъде в Европа не се правят масово PCR-и, тестват се само хора със симптоми, заяви Ангелов. Той напомни, че се очаква решение на европейско ниво дали антигенните тестове да станат официален тест и България ще се съобрази с него.

 

ЗА НОВИТЕ МЕРКИ

По отношение на въведените вчера мерки, министърът обяви, че те са били предмет на много сериозен анализ и разговори с потърпевшите страни, като той лично бил говорил с 50-ина души над 65 г. Философията на мерките е ограничение, което да доведе до намаляване на заболяемостта и до ефективен контрол, обяви министърът. В училищата сме възприели, че навсякъде, където имаме 15% болни ученици, училището се извежда в електронна среда на обучение, обясни той. Отделно областните щабове могат да надграждат мерките с по-сериозни ограничения и могат да изведат децата в дистанционна форма по предложение на съответния директор и заповед на министъра на образованието. Ангелов обяви, че има изключително добра координация с областните и общинските щабове.

Изключително задълбочен анализ, разговори, мнения и препоръки водят до решението за коридора за възрастни, обясни здравният министър. Той изброи няколкото варианта, които са обсъждани, като от думите му излезе, че всякакви по-благоприятни възможности за пазаруване на хората над 65 години са били отрязани от възражения на търговските вериги и имагинерни граждани, които щели да бъдат изключително затруднени. Така министърът обясни, че не е приет 3-часов коридор на пазаруване от 9 до 12 ч., защото "другите граждани" били против.  Търговските вериги също се обявили против втори, следобеден коридор за възрастни. Министърът призна, че са наясно, че идват трудни времена с мъгли и заледявания, но каза, че "ако това се случи", коридорът за възрастни ще се измести следобед. Обяви, че ако се получи струпване на хора - защото на практика държавата праща почти една трета от населението да пазарува само в отрязък от 2 часа на ден, също ще се обсъжда преразглеждане на мярката.

Очакваме затруднения и в малките населени места, където доставката на хранителни продукти се прави по-късно през деня - има села, където карат хляб в 10:30 часа, призна министърът. Въпреки всички тези съображения, ограничението възрастните да пазаруват само от 8:00 до 10:00 часа сутрин засега е непоклатимо, няколко пъти заяви Ангелов.

 

КЪДЕ СМЕ НИЕ

В последната седмица правим над 1000 теста на 100 000, което ни поставя около средната европейска стойност, обяви Ангел Кунчев, като призна, че това ни дава надежда, че данните вече са показателни. Проверка в данните на Европейския център по превенция и контрол на заболяванията, които са за миналата седмица, показват, че наистина сме прехвърлили тази граница - правим 1018 теста на 100 000 души, но отново сме с най-ниското ниво на тестване сред всички 31 държави, които следи центърът.

Данните за дела на положителните тестове от общия брой направени показва, че в момента сме на плато, т.е. има задържане на нивото. България допреди дни беше на последно място в ЕС по броя на тестовете на 100 000 души, което поставяше под силно съмнение колко реална картина дава официалната статистика.

580.9 на 100 000 е заболеваемостта в България за последните 14 дни, смъртността - 9.9 на 100 000, показват данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Пред България има 14 страни по заболеваемост. По смъртност обаче сме на пето място в Европа, като едно и също ниво с нас имат Франция и Полша. По-висока смъртност има само в Чехия - 26.1 на 100 000, Белгия - 21.4 на 100 000, Унгария - 11.5, Словения - 10.5. Така че твърденията на Кунчев, че сме в средните нива за Европа не отговарят съвсем на истината.

 

СПОКОЙНО!

Имаме достатъчно количества медикаменти, имаме достатъчно Ремдесивир, увери за пореден път министърът. Всеки ден по над 2000 флакона се изпращат към РЗИ-тата. "В страната има нискомолекулярни хепарини, но всички ги изкупиха", малко объркано обясни Ангелов. Хората се водят от страх и този страх води до грешни решения, коментира той.

Скоро ще имаме над 3000 легла за среднотежки и тежки случаи и около 400 легла за интензивно лечение, увери шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов за реорганизацията на болниците в София. Той призова за търпение, тъй като тази реорганизация "не става за една минута". Около една трета от хората, които чакат на опашка пред болниците, нямат нужда от влизане в болница и допълнителни дейности като рентген, обясни Балтов. Той апелира към всички, които получат положителен резултат от антигенен тест, да го препотвърдят от PCR тест, въпреки че преминали през такава процедура хора твърдят, че им отказват PCR тест. Известно е, че до момента антигенните тестове не се признават за издаване на болничен и карантина. Затова Балтов призова човек сам да се изолира. От думите на шефа на "Пирогов" стана ясно, че призивите за даряване на кръвна плазма са много полезни, но плазмата не е панацея. Не всеки трябва да пие "Ремдесивир" и не всеки е подходящ за лечение с плазма, обясни той.

Д-р Георги Гелев от Спешна помощ в София коментира, че има известно отслабване на натиска от болни и съмнително болни пациенти върху здравната система. От два дни повикванията са спаднали на 420-430 през деня и на 280-300 през нощта. Увеличава се броят на повикванията за COVID-19, но намалява броят на хоспитализираните болни с такава диагноза, каза Гелев. От последната нощ той даде данни, че са имали 210 повиквания за COVID-19 на фона на общо 320 повиквания, от тях само 24 са постъпили в болница, другите са останали в домовете си да се лекуват.

"Катастрофите не са спрели, инфарктите и инсултите не са намалели", посочи Гелев. На фона на нормалната ни заболеваемост се притури и COVID-19, което много истерично се възприема като нещо много страшно. Да, има смъртност и усложнения, но това го има и при изгарянията, при катастрофите и т.н., заяви той. Гелев обяви, че координационният център пред Инфекциозна болница е изиграл своята роля и тъй като има разкрити много мобилни пунктове и центрове в поликлиниките, този COVID център не върши работа. Хората вече сами се насочвали към болниците и докато един болничен шеф обяви 10 свободни легла, осем вече са заети, затова отпаднала нуждата от насочване на линейките. Така районната координационна централа в Спешна помощ поема разпределението на болните оттук нататък. Координационният център се закрива, защото 80% от пациентите се самонасочват или постъпват със собствен транспорт, заключи Ангелов.

"Най-хубавото, което се случва, е, че няма признаци държавата да се затваря", включи се за пръв път в брифингите на МЗ доц. Атанас Мангъров, който от няколко дни е шеф на COVID звеното на Инфекциозна болница в София. Мангъров повтори, че антибиотиците не лекуват коронавируса, че човек трябва да постъпва в болница само ако има нужда от кислород, а в общия случай заразените е най-препоръчително да се затворят вкъщи. Той препоръча на доболничната помощ да започне да лекува своите пациенти. Мангъров каза, че е време "да си отпуснем душата" и да започнем да мислим по медицински, тъй като е ясно, че една трета от тестовете са положителни и в свободния живот заразеният човек ходи поне няколко дни с вируса, преди да се карантинира. Хубаво е, че се случва това, което очаквахме от самото начало, когато казахме, че ще бъде много тежко, заключи Мангъров. Балтов веднага опонира на Мангъров, че трябва да се спазват карантинните мерки и всеки да има дисциплина и самодисциплина.

 

ВАКСИНИТЕ

България е заявила интерес към три ваксини, които ще са от първите, които ще получат регистрация, съобщи министърът. Ваксинирането ще е доброволно, достатъчни количества ваксина ще има за всички уязвими групи - граждани над 65 г., хора с хронични заболявания и тези, които са на първа линия - българските медици, увери той. Ваксината ще бъде безплатна за всички български граждани, гарантира Ангелов. Премиерът, според него, провежда много често разговори по тези въпроси с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Министърът смята, че солидарността в рамките на съюза е много висока.

 

Последвайте ни и в google news бутон