Медия без
политическа реклама

Здравният министър: Болниците ще се справят с третата вълна

Ситуацията сега не прилича по нищо на предишната вълна, обяви проф. Костадин Ангелов

25 Март 2021Обновена
Брифинг на НОЩ

Брифинг на Националния оперативен щаб - каква е ситуацията с коронавируса у нас?

Posted by bTV Новините on Thursday, March 25, 2021

"Третата вълна не прилича по нищо на втората. Почти цели фамилии са болни. Много майки и бременни жени боледуват. Много млади хора са в лечебните заведения и искам да им кажа, че ние ще направим всичко по нашите сили да се преборим за тяхното здраве". Това заяви днес на редовния си брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов. "Ситуацията в болниците е значително по-тежка, но България ще се справи с тази трета вълна и ще излезем от нея успешно", увери министърът. Той посочи, че недостигът на легла се компенсира с разкриване на нови структури, има медикаменти и предпазни средства, чакаме втора извънредна доставка на ремдесивир.

За разлика от последните пресконференции, днес министърът посвети голяма част от изказването си на боледуващите и жертвите на епидемията у нас. "12 413 е общият брой на починалите. Това число е единственото, което като лекар ми тежи изключително много. Тези хора, каквото и да си говорим, каквито и тенденции да коментираме на национално, европейско или световно ниво, няма да се върнат. За тези хора истината е най-жестока", каза Ангелов и призова хората, които продължават да се съмняват в този вирус, да погледнат истината. 71 г. е средната възраст на починалите.

От началото на епидемията 11 474 е общият брой на медиците, които са положителни. 1093 са активните случаи в момента. Но сега медиците, които са ваксинирани, не се разболяват и не боледуват, коментира Ангелов. Според него, благодарение на това в момента нямаме недостиг на медици. 69% от леглата за неусложнени пациенти са заети, а от интензивните легла са заети 70%.

Вече сме шести по заболеваемост в ЕС/ЕИП сред 30 страни с 661 нови случая на 100 000 за изминалите 14 дни, докладва главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Ако допуснем грубо неспазване на мерките, имаме хоризонт да удвоим броя на случаите. Кунчев обаче посочи, че макар и да е много рано, се наблюдава една тенденция на постепенно задържане на цифрите, посочи той. Достигнахме смъртност от 20 на 100 000, което ни отрежда четвърто място в ЕС/ЕИП и първо място на Балканите, допълни главният здравен инспектор. Той открои, че приближаваме средното ниво на тестване в ЕС.

С 23% нараства броят на заболелите на 100 000 за седмица, а за 14 дни е 73%, каза ген. Венцислав Мутафчийски. В момента има колебание в смъртността - нарастването за последната седмица е с 5%, но заради стръмното увеличение от предходната седмица за 14 дни е 53%, допълни той. По интензитет на увеличение на смъртността България вече е на второ място в света след Унгария, след като преди седмица бе на трето.

"На 12 часа следим всеки ден каква е тенденцията и когато имаме решение, ще го обявим пред вас. Мерките за нас са навременни, ако не бяха взети, нещата щяха да са по-различни. Те дават резултат с възможността за спиране на ексцесивното нарастване на заболяемостта", каза министърът на въпрос има ли вече позиция щабът за удължаване на локдауна.

"Ситуацията е драматична навсякъде в Европа, хората имат нужда от спокойствие и сигурност. Сигурно не сме направили най-доброто, сигурно можем да направим много по-добри неща, но основната ни идея винаги е да подобрим ситуацията в страната. Помислите ни са чисти, но много трудно се постига резултат, когато има съпротива, когато все още се съмняваме от необходимостта от носенето на маски, когато хората обясняват, че COVID е нещо, което не изисква мерки", коментира министърът по повод спора от последните дни за смъртността и водещото ни място в различни световни класации.

"Когато миналата година имаше съмнения за скрита смъртност, единствената ни обективна мярка беше дали има увеличение на общата смъртност. Оказа се, че в първите шест месеца на миналата година имаше спад от 5%. Смъртността ни най-вероятно отговаря на скритата заболяемост. Семействата много често пращат само най-тежко болния да се тестват, има цели компании, от които само един е регистриран, а всички са болни", коментира по същия въпрос и шефът на НОЩ ген. Мутафчийски. "РЗИ изпусна от контрол проследяемостта на връзките в средата на миналото лято, когато случаите се увеличиха, защото нямаше капацитет, епидемиологичните вериги не могат да се проследят при дифузно разпространение. Не можем да установим и истинската заболяемост", обясни той.

 

ДИАБЕТ И COVID-19
Шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски коментира твърденията, че COVID-19 провокира неоткрит диабет у някои болни. "В резултат на прилагането на големи дози кортикостероиди и дексаметазон се провокира диабет, но за щастие той е преходен и след около три месеца от преболедуването изчезва", обясни той.

 

РЕМДЕСИВИР

За следващите 6 месеца сме поръчали ремдесивир за 80 млн. лв. - 36 000 флакона, каза министърът. Получихме 1780 дози в понеделник, след това още 4220, а очакваме още 6000 дози около края на март, допълни той.
 

ВАКСИНИ

Всички ваксини, които се получават като доставки, се разпределят веднага за ваксиниране на хората от първите три фази. Желаещите да се ваксинират от тези фази постоянно се увеличават. Половината от дозите се насочват към личните лекари, за да могат и те да ваксинират по списъците, твърди главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Ще има повече избор за ваксини през април месец, коментира и здравният министър Костадин Ангелов. През април по наличната досега информация България очакваше 1 млн. дози ваксини.

На въпрос защо има служители на университети от втора фаза, които още не са ваксинирани, а се ваксинират приоритетно представители на фирми, при това с възможност за ваксини, здравният министър Костадин Ангелов внуши, че не знае за такива случаи и ако има сигнали, ги очаква. Той обясни на журналиста, задал въпроса, че сам си е отговорил, защото имало все повече хора от първа и втора фаза да се ваксинират. Правителството успя да обърне отношението на гражданите, увери Ангелов. На въпрос защо има медии, които още не са ваксинирани на фона предстоящи избори, които ще отразяват активно, Ангелов увери, че се върви по списъците и забавянията се дължат на продължаващата ваксинация на хора от изборната администрация.

 

Последвайте ни и в google news бутон