Медия без
политическа реклама

Заведенията във Франция остават затворени поне до 20 януари

Макрон облекчи мерките от втория локдаун, но частично

24 Ноем. 2020
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция ще започне да облекчава противоепидемичните мерки от днес до Коледа, съобщи в своето телевизионно обръщение към нацията президентът Еманюел Макрон. Ресторантите, кафенетата и баровете в страната обаче ще останат затворени поне до януари (така е, като си нямат Алибегов да дърпа конците на властта).

Макрон заяви, че най-лошото от втората коронавирусна вълна във Франция е вече минало, но "трябва да направим всичко, за да избегнем трета вълна и трети локдаун". 

В събота в страната ще започнат постепенно да отварят магазините, за да могат хората да си напазаруват за коледните празници, а след тях - и кината, и театрите. Французите ще могат да се съберат със семействата си за Коледа, заяви оптимистично Макрон. 

Ако епидемичната обстановка продължи да се подобрява, ще отворят и заведенията - но най-рано на 20 януари. Въпреки че Франция ще прекрати националната карантина на 15 декември, в сила ще остане вечерен час.

Кампанията по ваксиниране срещу COVID-19 във Франция, където броят на жертвите от началото на епидемията надхвърля 50 000 души, ще започне в края на декември - началото на януари, като първи в списъка ще бъдат възрастните и уязвимите групи от населението. Ваксинацията ще бъде доброволна, а не задължителна. 

Последвайте ни и в google news бутон