facebook
twitter

Горещи новини

Започват тестове на тол системата

493
Илияна Кирилова

От днес започват тестовете на тол системата, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Системата за електронно събиране на пътни такси на база изминато разстояние – тол, за пътните превозни средства с тегло над 3,5 тона, е в пълна готовност да започнат тестовете й. На терен ще се отчитат реални данни от бордови устройства и маршрутни карти, за да се добие представа за разходите на превозвачите, съобщиха от АПИ.

Тол системата ще стартира с около 6000 км от републиканската мрежа. Това ще са основно автомагистрали, първи и част от пътищата втори клас, както се договори премиерът Бойко Борисов на среща с превозвачи през месец май. Очакваните приходи от тол такси са около 700 млн. лв. на година и общо около 1 млрд. лв. приходи заедно с продажбите на винетки.

Системата предвижда три начина за тол таксуване: маршрутна карта, GPS тракери и бордови устройства. Маршрутната карта е подходяща за шофьорите, които по-рядко пътуват. Тя ще важи за 24 часа от момента на активирането й. Може да се купи един или 7 дни предварително в зависимост от това дали ползвателят на пътя е регистриран в системата. Той ще трябва да подаде и 4 междинни точки, освен началната и крайната точка на маршрута. Бордовите устройства и GPS тракерите са за редовните ползватели на републиканските пътища.

Маршрутните карти ще се продават чрез познатите канали – сайта www.bgtoll.bg, мобилното приложение, физически в офиси, и в терминалите за самотаксуване.

Разработен е и калкулатор, който ще бъде публикуван на www.bgtoll.bg след окончателно приемане на тарифите и обхвата на пътищата с тол такса. Целта е всеки превозвач бързо и точно сам да може да изчисли таксата си съобразно характеристиките на превозното средство и маршрута, по който ще премине.

Ключови думи:

тол система, тестове
10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Нова работна група ще обсъжда обхвата и таксите на тол системата

08.11.2019

АЛИСА ИВАНОВА

276 2
Тол системата се блъсна в пътните знаци

04.11.2019

АЛИСА ИВАНОВА

1566 3
Тол системата не работи, но поскъпва

19.09.2019

АЛИСА ИВАНОВА

2443

Коментари

торбаЛан

Начи, от очакваните 1,5 милиарда печалбата сега вече е 1 млрд. А като заработи системата сигурно ще се окаже, че печалбата ще бъде къде 100-200 милиона, а нищо чудно да излезе и на загуба. Само да попитам - след като камионите няма да плащат за третокласни пътища защо се искат винетки на леките коли за тях?

Invisible

   Ще изкарват само за издръжка на 1000-та служители.

скайспирит

а нищо чудно да излезе и на загуба.

------

През уикенда преминавам Кресненско дефиле, в Симитли кола на БГ-тол с трима заплатаджии,  на другия край - Кресна - втора кола с трима заплатаджии, т.е. в рамките на има няма 30 км. две коли и 6 заплатаджии. За чий х.... ? Разбирам, че трябва да се намира работа за наши хора, които после да гласуват за Него, ама чак пък такова разхищение? 

 

а, invisible, по-бърз си от мен. :)

торбаЛан

Toвa мога да ти го обясня. Първата кола снима произволно избрани съмнителни автомобили, въвежда номерата им в системата и проверяват дали имат винетка. Ако няма, докладват на втората кола, която пък спира посочения автомобил и го глобяват. Нали не вярваш, че с тези дачии ще тръгнат да гонят кола по кола? Същото нещо го виждам многократно и по Подбалканския път.

Седем с един...

Не съм съвсем наясно със системата на плащане на пътни такси в съседна Гърция, но преди седмица пътувах до Кавала, през ГКПП Илинден. Пътят след нашата граница е далеч по-добър дори от нашите "първокласни" пътища. И никъде не видях знака "vinette", нито пък на границата ме предупредиха, че трябва да си купя такава. Докато в обратната посока има ей такава табела, може би метър на метър, че винетки могат да се купят на нашенското ГКПП. По магистралите им не съм пътувал, предполагам че там въпросът е уреден както навсякъде в Европа - пропусквателни пунктове с каси за плащане. Дори в една Северна Македония е така. Та, ако някой знае как стои въпросът с пътните такси в Гърция, нека да сподели.

БенТен

Само магистралите се плащат. От Илинден до Кавала няма, затова не си платил. 

маняна
снимка на маняна

Тол системата е станала повод за битките на Калоян с кръстоносците, които отказвали да бъдат таксувани като редовни ползватели и да им бъдат монтирани бордови устройства по конете.

Паисий2

Предлагам да организираме лотария след колко време и тази система ще бъде хакната!

Моля хакерите да не дават предложения!!!

Stern

Нали и ние все в крак с ЕС. Та в коя страна в ЕС се плаща тол за второкласни пътища?

Интервал

Алабалистика. Поредната хранилка за правилните фирми.
Например във Варна след въвеждането на Синя зона, разходите нараснаха, за да поемат приходите. Закономерно и очаквано. Последно загробиха над милион за ненужни електромобили. Няма как в национален мащаб да е различно под управлението на същата ОПГ.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×