Медия без
политическа реклама

Все повече фирми на Запад санкционират неваксинирания персонал

Ikea Великобритания намали заплатите на служителите без имунизация, ако отсъстват от работа

10 Яну. 2022

Търговската мебелна верига Ikea във Великобритания въведе финансови санкции за служителите си, които не са се ваксинирали срещу Covid-19 и не ходят на работа, защото трябва да се самоизолират, съобщи Блумбърг.

На тези служители се намалява обезщетението при болест, когато заради контакт със заразен човек, трябва да останат под карантина. Санкцията е с до 96,35 паунда ($131) на седмица за 10-дневна изолация, което е по-малко от една четвърт от средната седмична заплата преди облагане.

Мебелната верига, която има 10 000 работници в Обединеното кралство, следва стъпките на други големи търговци на дребно като Walmart в САЩ и британския  Wm Morrison Supermarkets в оказване на натиск върху персонала, който отказва да се ваксинират без основателна причина.

Доскоро повечето фирми се фокусираха върху насърчаването на персонала да се имунизира, например чрез предлагане на платен отпуск на служителите или бонуси към заплатите. Сега те сменят подхода, посочва Блумбърг.

Бързото разпространение на варианта Омикрон кара търговците на дребно да реагират, тъй като нарастването на отсъствията от работа създават проблеми на сектора, който се бори с проблеми и във веригите за доставки, нарастващите разходи за транспорт и недостига на суровини, посочва агенцията.

Европейските лидери също засилват натиска върху държаните на ваксините. Френският президент Еманюел Макрон миналата седмица каза, че не иска да „ваксинира със сила“, но когато става дума за неваксинираните, наистина иска да ги ядоса.  Докато британският премиер Борис Джонсън обвини анти-ваксерите, че разпространяват „глупости“.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата