facebook
twitter

Горещи новини

Водният регулатор потвърди, че "ВиК Перник" носи вина за кризата

640
Илияна Кирилова

 

Комисията за водно регулиране обяви, че ВиК дружеството има сериозна вина за водния режим в Пернишка област.  Предприятието изобщо не е изпълнило показателите, заложени в бизнес плана му, и допуснало основният водозточник - язовир "Студена" да бъде източен, става ясно от публикувано от КЕВР писмо. С него регулаторът отговора на въпросите, поставени от омбудсмана. Общественият защитник поиска  КЕВР да провери има ли нарушения, допуснати от пернишкия ВиК оператор.

Проверката е показала, че в началото на годината яз. "Студена" всъщност е бил по-пълен отколкото през януари 2017 и  2018. Следователно не сушата е виновна за тежкия режим сега, се разбира от писмото на КЕВР. Причината е в лошата експлоатация на водоема, тъй като в средата на годината той вече е бил на критично ниски нива. ВиК фирмата не е изпълнила нито един от основните критерии в бизнесплана си за 2017-2021 г.  Така загубите на вода по тръбите са надхвърлили 75% - при заложени в бизнесплана 68 на сто. Обяснението е очевидно - реално извършените инвестиции в мрежата са почти наполовина от заложните.

КЕВР посочва, че отговаря за одобряването на бизнес плановете на ВиК операторите и за цените им, но контролът, вкл. и за ползването на язовирите, е споделен между две министерства - на регионалното развитие и на околната среда, и областния управител.

Междувременно прокуратурата започна досъдебно производство, за да установи има ли престъпление и кои са виновниците за водния режим да перничани. 

 

 

 

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ремонтираният водопровод остави на сухо Шумен и Търговище

30.03.2020

1341 3
По-евтиният ток се отлага за юли

26.03.2020

1531 2
Кметът на Перник прогнозира край на режима до 2-3 месеца

23.03.2020

Обновена

1199 3

Коментари

Hasta la vista

Не може да бъде! За водната криза у Перник най-много е виновна детска градина "Зайченцето бяло"...

Ravia

ВиК, областен управител и министърът на съд и в затвора! А боко тиквата  - оставка  и в забвение...

geo_19

Забрави го водния регулатор... Нали той трябва да регулира/контролира а не само да констатира/регистрира.... Или да го прекръсим на "воден регистратор"

скайспирит

Всеки един от деветте члена на КЕВР се разписва за 10 000+ лв. месечно с ДМС-тата. Заплатите на  чиновниците в тази комисия са х2, х3 над заплатите на папкаджиите в други агенции. В резултат - едно голямо НИЩО като ефективност.  

mick

КЕВР посочва, че отговаря за одобряването на бизнес плановете на ВиК операторите и за цените им, но контролът, вкл. и за ползването на язовирите, е споделен между две министерства - на регионалното развитие и на околната среда, и областния управител.

Мила родна демократична картинка - един задава какво да се прави и после други трябва да ги проверяват.. така обаче се губи връзката и се размива отговорността. Който поставя задачите, той трябва и да ги проверява.

vvatkov

   Тия само констатират, а не регулират. Какъв регулатор са, ако не си понесат и те отговорността? Закривай!

Mavrodinov
А някой ще проверява ли горите по водосбора над язовир Студена? Ако има гола сеч, има да чакат за пълен язовир.
бавно загряващ

загубите на вода по тръбите са надхвърлили 75% - при заложени в бизнесплана 68 на сто

Много интересен бизнес план – запланувано е почти 3/4 от водата да се губи по пътя! Ако при това положение тя е щяла да бъде достатъчна, едва ли сегашното бедствие се дължи на това, че са се загубили малко над 3/4.

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

"А някой ще проверява ли горите по водосбора над язовир Студена? Ако има гола сеч, има да чакат за пълен язовир."

 

Няма "гола сеч" в района и въобще в последните години не се сече на голо, освен огнищата на корояда. Подозирам, че една от причините е да се отчита формално увеличаване на горския фонд (никой не проверява гъстотата на горите, а само площта им). Съвсем друг е въпросът, че масовото залесяване с иглолистни видове (основно бял бор) на западната и южната страна на Витоша доведе до безводие в този район. Сега се усетиха и вече залесяват с широколистни видове  (бук, дъб), но положението е "след дъжд качулка", както се казва.

аман бе

Не са направили молебен за дъжд, дагие....

Влез или се регистрирай за да коментираш

×