Quantcast

Медия без
политическа реклама

Властта разигра театър с доставките на "АстраЗенека"

Здравният министър призна във Варна, че са си правили сметката без кръчмаря

26 Февр. 2021ОбновенаТАНЯ ПЕТРОВА
Илияна Кирилова
Нямаме нужда от учтивости, а от ваксини, емоционално заяви на брифинга в четвъртък министър Ангелов.

Разразилата се през януари криза в ЕК с намалените доставки на ваксината на "АстраЗенека" с 60% за първото тримесечие на годината бе разизграна с голямо закъснение у нас като истинска мелодрама. Още от януари здравните власти у нас са наясно с невъзможността на компанията да изпълни планираните графици, но досега замазваха проблема и твърдяха, че той няма да се усети, защото България била планирала големите количества за второто тримесечие на годината. Сега се оказа, че страната ни е очаквала огромни доставки през февруари, които противоречат на всички обявявани до момента данни. Тази закъсняла криза се разразява във важен момент - стихийно пусната кампания по масова ваксинация при липса на достатъчно препарати и нежелана от властта пауза в темпото.  

Още в края на януари стана ясно, че "АстраЗенека" няма да успее да осигури обещаните на ЕК 80 млн. дози за първото тримесечие на 2021 г. и вместо това ще достави 60% по-малко - 31 млн. дози. След тежки преговори количеството бе завишено с 9 млн. дози до 40 млн. По този повод на 28 януари шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов увери, че България няма да е особено засегната от проблема. "Съобщението на компанията от последните дни реферира първото тримесечие, но ние нямаме официална информация какво е предвидено за България през първото тримесечие. Сценарият ни е за първа доставка от тази ваксина през март, така че независимо от намалените количества, които производителят ще предостави, това няма да се отрази на ваксинационния план, тъй като по-малко количества ще дойдат по-рано от очакваното, тъй че се надяваме през март това да бъде компенсирано и като цяло да не се отрази на плана", коментира тогава по повод скандала с "АстраЗенека" на европейско ниво Богдан Кирилов. 

Оказа се, че България е наясно колко очаква за февруари - подробна информация бе публикувана само ден преди това на сайта на здравно министерство и точните бройки за месеца са 261 977. Дни наред здравните власти повтарят това число и уверяват, че страната ни чака през февруари общо 260 000 дози от ваксината на "АстраЗенека". 

На редовния брифинг на оперативния щаб вчера здравният министър обяви съвсем различно число за очакваните дози през февруари - 451 832 дози. Вместо това страната ни ще получи 170 400 дози - огромно неизпълнение, изтъкна здравният министър Костадин Ангелов. 

Сметките показват, че 170 400 дози са около 38% от до момента неспоменаваното количество от 451 832 дози - или близо толкова, колкото се разбра, че ще са доставките като процент в цяла Европа. Ангелов потвърди, че заявките ще се изпълняват 40%. Всичко това говори, че страната ни е знаела отдавна за очакваното неизпълнение, но досега го е премълчавала. Изведнъж обаче информацията се оказа гореща, а намалените доставки дадоха повод за драматични изказвания и остро писмо до "АстраЗенека". Все пак числата показват, че наистина има неизпълнение спрямо очакваните дози за февруари - 260 000, но то е по-малко. Реалните доставки през февруари изостават от самото начало - на 6 февруари пристигат например 28 800 вместо 48 316 дози, 31 200 дози е доставката на 12 февруари вместо 74 556. 

Драматичният тон към фирмата-производител идва на фона на стихийно пусната кампания по ваксинация след проблеми в спазването на приоритетните групи, бавно темпо и неявяване на много предварително записани за ваксинация. Масовата ваксинация тръгна ударно в РЗИ-тата, но тази седмица се разбра, че личните лекари са получили много по-малко дози от това, което са очаквали. Стана ясно и че третата фаза от ваксинацията - на служители от критична за страната инфраструктура, се е разраснала много (б.р. националният ваксинационен план не упоменава изрично кои организации попадат в нея). От представените вчера данни за ваксинираните хора стана ясно, че ваксинираните от тази група са внушителните 20 159 - повече от учителите. Единични проблеми възникват и с другите две ваксини - на "Пфайзер/БиоНТех" и "Модерна", при които се пази задължителна втора доза. Ваксината на "Пфайзер/БиоНТех" бе посочена като предпочитан вариант за ваксинацията на изборната администрация, защото тук се гони време, а това е ваксината с най-къс срок за поставяне на втора доза - 21 дни. 

ПОТВЪРЖДЕНИЕ

Днес във Варна здравният министър Костадин Ангелов потвърди, че знаят за орязването на доставките с 40% от края на месец януари. "В края на миналата година изпратихме форма за поръчка с АстраЗенека и трябваше да получим над 4 млн. дози, те трябваше да се доставят за 7 месеца, първия месец трябваше да имаме 451 832 дози. В края на януари Астра информира, че намалява доставките с 60% за първото тримесечие, това значи че ще получим дози на 7 февруари 48 000, на 14 февруари -74 000, на 28 февруари 139 126, общо 261 000 дози. Става ясно в края на февруари, че 87 000 дози ще тръгнат за България на 26 февруари, а 54 000 на 28 февруари. Обаче получихме нова информация и вместо двете доставки от 142 000 дози България ще поучи 52 800 дози, която доставка ще пристигне или в събота, или в неделя, или в началото на март, съобщи министърът. Това е поводът за вчерашната ми реакция. Дразнят ме такъв тип корпоративни реакции - как мислят за нас, как правели всичко възможно, когато правиш всичко възможно ти трябват два дена", разказа за хронологията на доставките Ангелов. От думите му не се разбра защо досега правителството е мълчало по темата за орязаните доставки с 60%. Обясненията продължават да водят до странен резултат. Орязване с 60% на доставка от 451 832 дози означава намаление с 271 099 дози или реално България да получи 180 733 дози. Това е близо до нивото, което се съобщава, че ще дойде реално у нас през февруари - 170 400 дози. Вместо това досега МЗ твърдеше, че чакаме 260 000 дози. Възможно е разминаванията да се дължат на елементарна математическа грешка. 

 

Още по темата