facebook
twitter

Горещи новини

Учен от БАН: Българите са най-ниски в Европа

4452
БНТ

Българите се оказват най-ниската нация в Европа. Това заяви пред БНТ доц. Рачо Стоев - ръководител на секция "Антропология и анатомия" към БАН.

"От големите страни в Европа изглежда, че българите сме най-ниските - съобщи доц. Стоев. - Трудно е да се определи на какво точно се дължи, защото в една съседна Сърбия населението определено е по-високо, макар че социалните условия не са кой знае колко по-различни. Факторите са както генетични, така и социални."

Антропологът обаче не съобщи данни за средния ръст на хората в останалите европейски държави и не направи сравнение. Показа единствено графика на изменението на средния ръст на мъжете по българските земи. 

"Най-ранните данни за средния ръст в България са по костни останки. След това - през XIX век, даже и през XVIII век, вече има данни, защото всички войници по онова време са ги мерили на ръст, с изключение на Османската империя, където са ги обозначавали с думи - "висок", среден", "нисък", "много нисък", обясни Стоев.

Според него около II-V век населението на нашите земи е малко по-високо от средното за онова време. През ранното Средновековие населението се разрежда заради епидемиите от чума, които обаче са довели до достъп до по-добра и повече храна на оцелелите - затова не само в България, но и в цяла Европа средният ръст се увеличава. В Османския период българите са ниски - около 166 см, което е също в унисон с европейската тенденция. А в резултат на кризите след 80-те години на ХХ век в България средният ръст намалява с около 1 см. Същото явление се наблюдава в цяла Източна Европа, обясни антропологът.

Най-ниските стойности в България са достигнати при родените към 1996 и 1997 г.

"Когато изследвахме ученици, бяхме изненадани, че 18-годишните момчета, родени точно тогава - 1996-97 г., имат същия ръст, като 15-годишните, а момичетата - както 13-годишните. Тъй като 15-годишните момчета и 13-годишните момичета още ще растат, те ще надминат този ръст, който се наблюдава при по-възрастното поколение.  Т.е. - изоставането в ръста, в резултат на недобро хранене и лоши условия по време на "Виденовата зима" не е било наваксано и вероятно няма да бъде наваксано, както това не се е случвало и в други страни", обясни доц. Рачо Стоев. 

Ключови думи:

българи, ръст, Европа
106

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Нападателят от Нова Зеландия не е имал контакти с българи

18.03.2019

817 24
Вятърът на Орбан задуха в Берлин

14.03.2019

Аделина Марини

2986 23
И консерваторите във ФРГ искат по-силна Европа

11.03.2019

87

Коментари

Страници

цензура

И тигана малък, ма дръжката голяма... затова пък са най-красиви 😉

спайс

😆

Когато поживее човек в Западна или скандинавска страна няколко години, започва да забелязва колко разкривени, заоблени и толупести са мутрите на съвременните българи.

За шкембетата и лицата - дини няма да говорим

Augereau

Преди двайсетина години, когато за първи път заживях в чужбина, на европейските летища беше изключително лесно да се намери гишето с полета до България, без да се гледат екраните с обозначенията - просто търсиш гишето с най-смотаните мутри. Е, и дрехите играеха роля в това безпогрешно разпознаване. 

 

Сега нещата са доста по-добре - виждам все по-нормални физиономии сред българите. 

цензура

Не така... просто свикваш с грозотата и започваш да я намираш за нормална 😁

 

Естествено, тия са с руски гени, няма как да не са красиви, а са по-високи, заради липсата на слънце, ма ти не ги разбираш тия работи 😉

Johnny2965

Да. Има подобрения, но липсата на ведрост и усмивки на лицата, издават сънародниците нявсякъде. Все пак, случвало се е да объркам граждани на Северна Македония с наши сънародници.

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

тц сега е по ужасно всякаква папалач. мутирала се презентира по улиците  има култ към кич грозно и пошло.

Justinian2
снимка на Justinian2

Подкрепям. Това е доказателство за тезата че продължителното живеене в определени условия се отразява на фенотипа. (За генотипа не се наемам да гадая, но не съм оптимист за българския) Днешните български българи изглеждат не само тулупести и с мазни физиономии , но имат много НЕздрав вид. С пастьозни кожи на лицата , сивкав нездрав вид , много пори по кожата. Десетилетия вече живот в условия на мръсен въздух , токсична вода , най-долнокачествена храна , цигари и постоянен стрес , си казват своето. На КПП-та при влизане в БГ трябва да пише - " Пребиваването на територията на Република България е опасно за вашето здраве !" ; Както на цигарените кутии надписите...😎

kempes

Грешка в заглавието, трябва да бъде "Българите са с най-ниски заплати в Европа".

Лoвkия

От големите страни в Европа изглежда, че българите сме най-ниските

cymen

Баш. Само това изречение доказва, че това не може да бъде "учен". То щом е на щат в БАН поначало не може да е учен.

ЗИП
снимка на ЗИП

Качеството на живот оказва най-силно влияние на ръстта на човек.

 

Добро хранене, екология и так далее.

 

Явно ние се доближаваме по-скоро до Северна Корея и некои племена от Африка ?

 

:((

 

Наистина е некъф ужаст кат се разходя из центъра на София. Пълно е некви момиченца на по 18-20 години, които сигур са 1,5-1,6м....

 

:((

 

И какъв Виденов през 2000г ? Тогава беше Костов....

beal

Къде видя пък 2000г.

 

АК-47МС

Разбирам огорчението Ви, Спайс. Но ако разширите базата си за сравнение извън това, което виждате в огледалото, уверявам Ви, с изненада ще достигнете до други изводи.

Лoвkия

Бойко Борисов смали българите.

Пантелей

Миии... татари сме ваша милост... за жалост... еееххх, аку бехме славяниии... мъ... 😢

цензура

Е, не може да ви изгоним вас татарите от България, нали видиш, сорос и ЕС ви пазят като очите си - много ценни сте им били 😉 ползвали ви като ароматизатор 😆

Пантелей

Е, аку ни бехте изгонили (то не че можете де) вази немаше да въ има... Щот нъл' знаеш за една полянка, дет един прабългарин го турнал -неколко пътя -  на една славянка? На прабаба ти, де... 😁

първолета

Учен ат БАН в първата графика: "Изменения в ръста на израсТнали мъже..."

израСнал, израСнали.😞

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Горкият Сгуги. 

Penchobre

Айде сега, доцент Стоев! От къде са тези данни? Мен, например, не са ме мерили от голата комисия преди казармата. Някой ще си каже ли колеги, че е мерен или познава такива, които са мерени и данните са записани някъде?

торбаЛан

То и в личната ти карта ич няма графа "ръст в сантиметри", нъл тъй?

Penchobre

Ааа, не знаех, че научното изследване е проведено  в Научния институт на МВР.

торбаЛан

Може да не сме най-ниски, ама със сигурност сме сред най-недосетливите.

редник

 Т.е. - изоставането в ръста, в резултат на недобро хранене и лоши условия по време на "Виденовата зима" не е било наваксано и вероятно няма да бъде наваксано, както това не се е случвало и в други страни", обясни доц. Рачо Стоев. 

 

Боже, до къде стигна нАуката - нямало наваксване на една зима...

Сега следва да се изследва и I.Q. на родените през тази страшна зима и много да се внимава на изборите...

дъртреалист

 изглежда, че

Гооляма наука...

Личните ми впечатления са обратни.

КАто младеж бях все сред най-високите с моите 190 см., където и да има струпване на хора.

Днес виждам много колкото мене, че и доста по-високи.

...

Неинформираща статия.

Да говориш за размери и да не дадеш данни, е ... бъбрене на пазара...

цензура

Абсолютно 👍 ... ма нали трябва да мачкат българите ежесекундно, с охота прибират пари да съчиняват простотии! 

ЗИП
снимка на ЗИП

Oстава да уточниш само възрастта на тия които са по 1,9.

 

Защото моите наблюдения напълно съвпадат с тези на учения.

 

Цели тумби "дребосъци" виждам по улиците на възраст до 20г....

 

 

riapa

ЗИПе,аз пък виждам съучениците на сина ми. 18-годишен! И съм изключително доволен от ръста,изгледа и акъла им! Хубави,стройни младежи! Да ги гледаш и да им се радваш! Ако мога и аз да вметна нешо за моите наблюдения. В Германия младежите са,като цяло,малко по-високи от нашите,но пък момите им са мнооого по-дебели и пухкави от нашите. Трудно е да се каже,че заради глада през 96-97-а година децата са останали дребни. Децата си получаваха всичко нужно им за растежа. Единствените,които нямаха проблем с пълноценното хранене. И детска кухня работеше и дете от глад не е умряло тогава.

bgman13

Пълноценното хранене го няма сега. Т.е. храната която консумират е вредна. Тя се състои поголовно от ментета, ета и др. отрови. Повече допинг взимат младежите които спортуват уж нещо там днес. А медалите от повечето допинг на международни състезания са вече нищожни. Добре че има разни измислени световни и европейски, къде кой не е искал той не отишъл. Та могат да бият барабана, че били спечелили и некой медал от тия менте световни и европейски.

 

Да не изпускаме из предвид нивото на употреба на наркотици. Плюс алкохол и цигари. Липсата на спорт, което включва и вредното влияние на телефоните. Навремето ако исках да кажа нещо на комшията, трябваше да скокна до него. Сега само се разцъква на телефончето. А пък като учех в Плевен, за да говоря по телефона с нашите трябваше да скокна до пощата. Аз се радвам че се развих като човек по времето на соца. Не само защото имаше качествена храна (която до голяма степен смятах за вредна, все пак по йогийските стандарти и даже провеждах гладувания редовни , по няколко дена, както и доста дни без прекъсване само сурова растителна храна). Самото изискване да учиш и спортуваш в крайни дози. Здравословна беше и идеологическата среда. Може да имаше малко повече от комунистическата идеология, но това днешното е много по-остра форма на идеология, т.е. на нещо което претендира да бъде наука, но няма нищо общо с науката - и ето го примера в основната тема. А какво са съвременните реклами за какво ли не (вкл. тоалетна хартия, но кой знае защо не и банани). В тези реклами априори се приема че ще лъжат, но кой знае защо от рекламите изглежда има полза и продуктите се продават. Та чак медиите са зависими от рекламодателите (които лъжат по презумпция). Какво означава, независимите, великите, свободните медии киото били ненам си коя власт да са зависими от рекламодателите. Пълна боза - и никой не се и опитва дори да обяснява.

 

Но сега искам да ви покажа нещо. Ето ви тука шест срещи в които участват борци от спортното училище в Плевен - като ги гледам са или юноши младша (до девети клас) или дори старша (до единадесети). Не зная как се наричат сегашните им възрастови групи и за това ги наричам както са се наричали през осемдесетте. Тука виждаме вопиюща некадърност. От шест срещи няма нито едно класно хвърляне. И дори двете единствени въртенета под ръка (така се нарича хватката от стойка), бяха направени по толкова странен начин, че на мене ми бе нужно да гледам изпълнението им няколко пъти за да схвана, какво точно правят.

 

Без съмнение става въпрос за неправилно заучена техника на една от най-лесните хватки в стойка. Още едно раменно имаше също така, което в никой случай не би се точкувало с максимален брой точки, като за висша техника едно време.

 

След това ми прави впечатление, че вече е позволено носенето през гръб. По мое време такава хватка изобщо не съществуваше. Имаше носене през мост. През гръб често се е случвало някой ако направи носенето и съдията да свири, че се е самотуширал. Преди известно време пак така гледах клипчета на някви борци ученици. Един спечели с технически туш, правейки няколко последователни носения през гръб. А на последното вече бе изморен, и самозадържа и двете си плещи на тепиха за две секунди - времето необходимо да бъде отсъден туш. Туш съдията даде - но технически, за тоя който фактически се самотушира.

 

Какво бе положението навремето. Спомням си една паметна контролна среща на един осмокласник от Плевен който се бори с един седмокласник от Михайловград. Вторият беше около седем килограма по-тежък, теглото на първия беше около 50 кг. И той (по-лекият) за една среща (не си спомням две части от по колко минути бяха тогава - по две или по три) направи на по-тежкия някъде към десет класни суплеса. За финтовете и бразилската техника, за другите съпътстващи хватки с които правеше комбинациите, както и за отчаяната крайна степен на физическо усилие няма как да ви ги опиша по никой начин.

 

Такава борба, да подчертая не може да се види на никое световно или дори републиканско на мъжете (въпреки че българското републиканско по това време си беше половин световно, щото във всяка категория имаше по някой световен или европейски шампион). Най-красивите борби които съм гледал са именно на юноши младша или най-много старша възраст. Това са отделни единици (на едно републиканско може да са най-много трима), много малко от общия брой добри борци, които идваха от цяла България. Някакви таланти, които същевременно и много са тренирали. Те са нещо като Пеле във футбола. С тая разлика, че красотата на футбола доста бледнее пред тая на класическата борба.

 

Въпросният осмокласник с десетте суплеса накрая взе че загуби срещата. Което иде да покаже, че десетте супплеса съвсем не са направени срещу  случайно хванат от гората противник - той също по-късно беше в националния отбор. А първият стана майстор на спорта и световен шампион.

 

Такова чудо обаче, отборът на Плевен да участва на някакво състезание през осемдесетте и за шест срещи да няма нито едно класно хвърляне не се е случвало със сигурност. Никога! За шест срещи има минимум няколко класни хвърляния, които се смятат за висша техника и се точкуват с максимален брой точки. Плюс още много по-елементарни хватки, изпълнени обаче прецизно и майсторски. Често във сложна комбинация с други хватки.

И като си помислиш само, че всичките тия виртуози никой не ги е снимал. А сегашните бездарници не спират да се снимат за щяло и нещяло - и чат пат ги лови тока отгоре на влака, понеже не са чули, кво е тва електричество. Или пропадат под леда, защото не могат да се сетят, че ледът не е достатъчно здрав.

 

П.П. Вчера в Плевен бе разрушен поредният завод ТЕЦ Плама. Спортния комплекс около спортното училище и стадион Слави Алексиев е вече унищожен. Ама не ми се верва Жан Виденов да е виновен още сто години за всичкото това нещо.

 

Ето клиповете на въпросните борби:

https://www.facebook.com/pg/www.izobor.pleven.bg/v...

jovani
снимка на jovani

Така е - прав сте. 

Пък и едно време какъв шоколад имаше само ! Хапнеш две-три парченца и после цяла нощ екшън.

Днес изяждам два шоколада и нищо... скапаха и шоколада и цялата държава, мамка им 😡

Магазините и те - едно време влезнеш с пет лева и излизаш с луканка, мляко, хляб, ракия, руска водка, каруцарски ром и т.д., с пълни джобове. А сега какво ? Наслагаха камери навсякъде - просто не се издържа.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×