facebook
twitter

Горещи новини

Томислав Дончев: Атаката срещу НАП е много тежък инцидент

Това не е просто игра, целта е да се клати правителството или държавата, смята вицепремиерът
1643
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Владислав Горанов и Томислав Дончев

Атаката срещу НАП е много тежък инцидент, по-тежко би било само ако някой би заличил или променил данните. Не вярвам, че един такъв пробив е просто игра или има за цел да покаже, че някой е велик. Това коментира днес пред Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаряше за електронното управление, преди ресорът да се прехвърли към вицепремиера на "Обединени Патриоти" Марияна Николова.

С този коментар Дончев се размина с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Вчера Борисов сравни хакерската атака със стремежа на младите да се "покажат". "Това е като едно време, когато бяхме младежи - много искахме да се сбием, да се покажем на тази възраст. Тези, понеже са гении в своята дейност, искат да се покажат пред другите колко са по-добри, когато хакнат някоя от важните системи", коментира Борисов. Горанов също се стреми да омаловажи случилото се и неколкократно заявява, че няма нищо опасно в пробива. Той го сравни с това да си оставиш колата отключена - "това, че някой ви я открадне не ви прави виновен".

За разлика от Борисов и Горанов Дончев очаква наказанията за виновните, след като се види "геометрията на вината". Той поиска и да се увеличи бюджетът на правителството за киберсигурност, тъй като сегашните 5 млн. лв. не били достатъчни. "При по-широк анализ, ако е организирано вътре в страната има за цел да клати правителството, ако е организирано отвън - целта е да се клати държавата", коментира още вицепремиерът. Борисов категорично заяви, че наказания в НАП няма да има, а шефката на НАП все още не се е появявала публично да коментира случилото се, защото "е в платен годишен отпуск".

"Правени са одити на всички критични системи, но едно е данните да се съхраняват само за вътрешно ползване, друго е електронни услуги с външен достъп. Това ги прави много уязвими. Киберсигурността е едно безкрайно състезание", каза още Томислав Дончев. Той добави, че опити за пробив на държавните системи има редовно, като през миналата седмица са засечени атаки срещу 4-5 институции.

33

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Томислав Дончев намекна, че Испания има интерес да злепостави Борисов

26.02.2020

Обновена

20795 36
Правителството ще чака НС да се произнесе за машинния вот

14.02.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

242
Томислав Дончев: Да не останем бедни след зелената сделка

13.02.2020

2384 13

Коментари

Страници

Тодор1

Само на началника ти не му дреме защото няма акъл за толкова да проумее,че е тежък инцидент.

Васик

Дончев отговаряше 10 години за електронното управление, което не се състоя, а сега отговаря за едното нищо.

Дагоев

Имах по-високо мнение за него, ама щом власта е всичко и се клати........ужяс! Клатят му се таратанците.

Luft hans

Тежък инцидент???? Това е фалит.

Данните на цялото население са публично достъпни за всеки който с малко акъл може да създаде милиони фалшиви самоличности и да преебе съсипе финансово когото си поиска и това е само някакъв инцидент. Сигурно е и случаен. Някой без да иска го е направил. Какви са мерките, които се предприемат?

Баси и държавата. Ако е частна фирма ще откара 4% от оборота. Колко е 4% от оборота на държавата, а?

MarinEden

Горанов си оставил колата отключена, с данните на 5 млн. българи вътре, но това не го прави виновен. Герберски глист...

Шумахер
снимка на Шумахер

?

iLimon0ff
снимка на iLimon0ff

Дончев в случая е прав. Щетите не са толкова за НАП, а най-вече за хората. С такъв комплект лични данни, освен всичко друго, може да бъде атакувана всяка регистрация. Било банкиране, фейсбук или самата поща. И много много други бели.

Тодор1

Лимонофф ,

слагането на НАП и хората на два полюса е меко казано тъпо.

НАП е слуга на хората и като не може да слугува заслужава шут отзад ...

Дагоев

Щото щетите са за хората и най-вече фирмите. Те фирмите си публикуват отчетите и всички данни в търговския регистър, но личните данни, подписи и пр...........не ми се мисли. Трябват свирепи наказания за отговорните служебни лица. Те знаят за какво става дума и са поели отговорност.Колкото да хакеа в панделата и то за дълго и назидателно. Оня главоч иска паметник да му прави. Сега е ред на съда да докаже независимоста си и отговорност пред Закона.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Верно ли 5 млн лева е бюджетът за киберсигурност? . А колко е по ведомства - колко е бюджетът за киберсигурност на НАП, например.

PlaNed
снимка на PlaNed

по-тежко би било само ако някой би заличил или променил данните. 

Тролиславчо, можеш ли да гарантираш, че наистина няма заличени или променени данни?

Съмнявам се!

SINDBAD

Питане

 

1.Къде е елетронното правителство?? Харч- 2 милиарда лева, резултат- НУЛА!!

 

2. Къде е Мишока- харч за сигурност -35 милиона лева, резултат- 5 милиона и горница хакнати граждани!!

 

3. докога шефката на НАП ще почива, след като има СИСТЕМЕН проблем в Държавната и служба, за която получава супер заплата от всички хакнати граждани??

 

4. Кога ще има линк от НАП за да може всеки един хакнат да разбере докъде са изтекли данните му у да действа??

 

5. Докога управляващите ще се правят, че това не е СУПЕР СКАНДАЛ, след който молба за ШЕНГЕН е акто на таралеж тениска???

 

6.Паниката не е добър съветник, но във вашият случай е единственото което можете да правите- катадневни скандали, свързано с малоумното ви управление!!

 

6. както казах тези дни, дълго ще има да чакате движение към посока България на млади и кадърни хора!!

 

хакера е прав- правителството ви е малоумно!!

human_capital

Интересно ми е как точно ти ще действаш?

Айде - хакнат си - действай!

Ама разпиши по опорни точки

1.

2.

3.

какво точно действаш....

PlaNed
снимка на PlaNed

Какво ли означава всъщност "правителство" на теритирията Му, когато нито членовете, нито техните служители успяха за пет дни да дадат реална оценка на случилото се?!

Да, под това и аз съм готов да се подпиша!

"Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно"

Шумахер
снимка на Шумахер

?

Stern

целта е да се клати правителството или държавата, смята вицепремиерът

А, няма страшно. Народ, който си трая 500 г. да го колят, не можеш го разгневи с едно изтичане на личната му информация.

PlaNed
снимка на PlaNed

От мрежата:

В парламента го въртят на шиш, а той във Варна кара катер. Това джипка, мотокар, автобус, пожарна кола, влак, тролей, трамвай вече ги е минал и не му е интересно. Остава да подкара и спартана, за да ни светне най-после какъв супермен, макар и доста надебелял, ни управлява. Ако се наложи и магаре ще яхне и ще тръгна из отечеството, въпреки риска да му счупи гръбнака.

Но за всичко си има причина.

Мегаломанията е вид на поведение или самосъзнание на човек, изразено в крайна степен на надценяване на неговата слава, значение, популярност, гений, политическо влияние, богатство, сила, до всемогъщество. Мегаломанията често се появява при маниакално-депресивна психоза , параноидни разстройства и комплекс за малоценност. Знаците на мегаломанията се проявяват във факта, че индивидът концентрира всичките си мисли върху личната си изключителност и значение за обществото.

Има няколко етапа на развитие на това състояние. За началния етап са характерни основните симптоми, които едва ли са забележими за хората наоколо. С течение на времето се наблюдава по-нататъшно прогресиране на синдрома на мегаломания, което води до ярки клинични прояви и тежка депресия , както и до развитие на деменция (оглупяване).

За такова състояние е присъщо на индивида да отрече ирационалността на своето поведение. Пациентът е наистина сигурен, че неговите преценки са единствените истински и всички останали личности трябва да се съгласят ентусиазирано с него. Но не винаги симптомите на мегаломанията се проявяват със съпътстващото заблуждаващо разстройство и натрапчиви опити да впечатлят другите около тяхната гледна точка. Често това разстройство се проявява като повишена активност. Това състояние е присъщо на биполярно разстройство , при което фазите на депресия се редуват с епизоди на мания. В маниакалната фаза индивидът е напълно уверен в собствената си изключителност, остава пълен със сила и енергия, на практика не се чувства уморен, самочувствието му се издига. Човек в това състояние не само изявява собствените си идеи и мисли, но също така изисква подобно отношение, което издига неговата личност над другите.

Емоционалната нестабилност е характерна за симптомите на това разстройство и промените в настроението в повечето случаи не могат да бъдат контролирани. Страдащите от мегаломания  имат рязко негативно отношение към всяка критика и отказват да приемат мнението и помощта на някой друг.

Тринити

Томислав Дончев: Атаката срещу НАП е много тежък инцидент

Бря!А,стига бе!Ама верно ли?!Трябва героическо мислене за да се стигне да туй заключение!Щото шефа ти Суджукларъ Ходжа(от вчера и Капудан Паша,щото кара и катери) и баш бирникъ Стреснатия Бездомен Францисканец рекоха,че туй било бошлаф работа,хашлашка и проблеми нямало!Да не се кахърим!

Дончев,ако все още имаш достойнство,отдавна да си Му хвърлил оставката си в лицето на Бостан-бабаита.Не виждам как е възможно интелигентен човек с акъл да седи между тез михлюзи.

Звън®
снимка на Звън®

Мит е, че палячото Томиславино е честен и умен. 9 години той играе в политическия на Негово Тиквонство театър. Нему е отредена маската на намусен анализатор бърборко, вечно бърчещ челце, който на почти всички фотографии застава със защитно скръстени пред гърдите си ръце. Нищонесвършил дюлгерин на е-управлението, вечно скимучещ, той е едно от най-вредните човечета, носещ ореола на на велик мислител в двора ва Тиквоний I  Хипертоник.

 

ПС Поздравления за това, че забелязахте приликата на финансовия фокусник Владко с францискиански монах!

Тодор1

?

Тринити

Благодаря,Звън☺️✌️

Всъщност,да си призная,имах съмнения дали по-скоро не е от Ордена на босите кармелити.Понеже освен съвсем босо по финанси и икономика,туй момче  е излетяло по стълбите от 11-тия етаж до долу според очевидци също съвсем босо по време на злополучния земетръс.

Пиркс
снимка на Пиркс

Атаката на Бахурите срещу българската държавност е най-тежкия инцидент в историята й след Освобождението. "Взетото назаем брашно, тъпкано се връща" е много хубава българска пословица. Рестото може да дойде и през поколения.

vkamen

Държавата е разклатена или блудкава, ти к`во блудстващ с моята земя.

paragraph39

The Telegraph: Лондонската полиция стана жертва на хакерска атака

20.07.2019

http://www.focus-news.net/news/2019/07/20/2682227/...

 

Nashenec

Верно ли 5 млн лева е бюджетът за киберсигурност? 

Не може да е толкова. Аз знам за един проф. от ТУ-София, дето е съветник на министъра в МОН, че само за уеб-сайта на МОН досега е разпределил (без обществена поръчко) приблизително толкова - започнато е с 2 мнл., но са взети и още. Въпросният даже казал, че докато не се стигне до към 7-8 няма как да тръгне сайта. 

 

А и нещо по-съществено - няма начин да има сигурност на тези бази с информация, защото това предварително никой не го е искал. Вижте МишоК какво каза за неговата роля в ставащото "Нашите архиви с данни не са изчезнали и не са повредени." Само за това трябва да го изхвърлят - съвременното хакерство нее унищожаване на данни, а краденето им. Това изисква копиране, а не изтриване (повечето системи даже по подразбиране се обаждат при изтриване, но мълчат при копиране). Ама той строи там заради изборите, не заради сигурността на нашите данни.

 

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

....всичко ми е ясно, само едно нещо не мога да разбера...след като сами признават, че хакерите са вълшебници и могат да хакнат каквото си поискат...

 

...за какво ни тормозят всекидневно във всички възможни институции да подписваме документи, че сме сългласни еди кой и еди коя си институция да ни пазят личните данни...???

 

...при положение, че никой не може да ни гарантира защита на личните дани, защо и кому е нужна, цялата тази БЮРОКРАЦИЯ и БУМАЩИНА за попълване на формуляри за съгласие за съхранение на лични данни..???

Васик

Дончев пак се изказа неподготвен. А жена му плашеше българите с тояга....

Sapienti_sat

Дончев си рита партийната книжка, а при герберлъка, тя е равна на трудова!

 

А, Марияна Николова е невинна, като новородена. Каквото и да й възложат все ще приеме и все невинна ще бъде!

Но когато трябва и където трябва, тя се е доказала!

Дагоев

Научих, че хакера рабои за американска компания.Ето тук е заровено кучето. КАЗВА СЕ ШПИОНАЖ  в полза на друга държава.Затова му плащат много. ОНЯ иска паметник да му прави.

human_capital

А случайно да си научил, източната държава, която ни открадна архива след ВСВ дали възнамерява да ни го върне?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш