facebook
twitter

Горещи новини

Сърбия реши Денят на славянската писменост да бъде официален празник

2131
Илияна Кирилова

Сръбското правителство реши на днешното си заседание да включи сред официалните празници в страната Деня на Св.Св. Кирил и Методий заради заслугите на двамата братя за „създаването на славянската писменост“, предаде БГНЕС.

На 24 май е най-обичаният български празник и неразривна част от нашата история от епохата на Възраждането. Той бързо се налага като един от символите на българския дух в борбата с гръцката Патриаршия, а по-късно и със сръбските претенции. Денят на Свети Кирил и Методий обаче бе трън в очите на сръбските, а по-късно и югославски власти, които в резултат на Балканската (1912-1913 г.) и Първата световна (1914-1918 г.) войни завладяват земи с компактно българско население. Празникът, както и Екзархията и българските училища, са подложени на жестоко преследване от сърбите, защото са смятани за един от стожерите на българщината в окупираните територии. За това свидетелстват и редица международни документи, включително Карнегиевата анкета от 1913 г., припомня БГНЕС.

Българският характер на празника е признат и от Католическата църква. Покойният папа Йоан Павел Втори обяви двамата братя за небесни покровители на Европа през 80-те години на ХХ век. По време на визитата си в България на 5-7 май тази година папа Франциск многократно споменаваше в своите речи за значението, което Св.Св Кирил и Методий имат за България. 

18

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гръмна схема за трафик на мигранти от Афганистан до "Факултета"
Сърбия отложи матурите по математика, защото изтекоха в интернет

20.06.2019

660
Столтенберг: Бомбардирането на Югославия беше легитимно и необходимо

10.06.2019

5874 71

Коментари

Хулиган

Добро начало.

Стига да не им подшушнат, че трябва да правят рИформа...

http://www.drago.info/index.php/2017/11/24/kmeta-i...

аванти дилетанти

Или да им подшушнат, че славянската азбука идва от сръбската земя. 

WorkingClassHero

👍

Казуса
снимка на Казуса

Добро решение на сърбите.

Руснаците от години вече пеят химна на Св. Св. Кирил и Методий на български език на Червения площад, в изпълнение на своден хор от 2 000 хористи.

Славянската писменост и култура маркира нашата идентичност и отличителност от носителите на романски и немски езици - твърде чужди за нас обитатели на Западните покрайнини на Евразия.

 

аванти дилетанти

След като десетилетия наред се правеха, че Кирил и Методий не съществуват и в учебниците им пишеше, че Петър I е измислил славянската азбука. 

Bacho Кольо

Що не покажеш фотокопие на такъв учебник?!?

Докога с тая плоска лъжа. Крайно неуважително е към форума!!!

 

А за сърбите - 👍. Отдавна беше време.

Invisible

   "Що не покажеш фотокопие на такъв учебник?!?"

 

 

  Няма нужда да показва.

  Има една книга на Александър Ивич -"Приключения на изобретенията".

  Издадена у нас през 62-ра.

  Генек със сигурност я знае./този човек нещо изчезна!/

  Та там пише, че почти всички значими за човешката цивилизация изобретения са дело на руснаци.

  

  

 

Bacho Кольо

Между другото, кой е създател на тая азбука, на която пишем в момента?!?

 

Можеш да четеш някой си Ивич, а можеш и акад. Лихачов. Изборът е твой.

LeChevalier

На практика, съвременната кирилица е резултат от решение на Петър Велики. Не я е измислил той, разбира се. Просто е избрал форми на буквите, които да приличат най-много на латиницата.

Kurt Meyer

"за нас обитатели на Западните покрайнини на Евразия."  Живеете в собствен измислен свят.

ЗИП
снимка на ЗИП

Петър Велики е измислил девет букви и днешния "шрифт".

 

А аз викам да се не радвате преждевременно  шото това кой е създал е "слявянската азбука" е нещо мноо "флуктоационно" в зависимост от конкретния геополитически момент.

 

Когато се е налагало е била създадена в Киев, когато трябва във Византия, България и так далее.

 

Ако  тръгнем мноо със САЩ току виж сме осъмнали с "директива" от Москва, че азбуката е създадена в Белград....

 

:))

Meto_ot_Interneto

👍

mehudi

24 май е офиц празник на северна македония.

Хр_Атанасов_2

О, Кириле, о братие,

и нашият пресветъл празник

превърнаха в мероприятие!

 

Едному Богу се молим языцех и буквах сходних - крайно време е общо да го празнуваме. Пък и 11 май е общ праздник на общи ни светии. Праздник, а не мероприятие. ...

 

PS.: Църковно-славянският ми се позагубва из общото ми знание... ;-(

ИвКо

И ние със закъснение го направихме национален празник, преди това беше ден на просветата или нещо подобно и беше неприсъствен само  за школото.

Bacho Кольо

Никога не е бил национален. Винаги е бил официален. Преди беше официален работен*,  днес е официален неработен.

 

*само за учащите се  неработен.

Johnny2965

Да. Има много доработки на кирилицата (премахване и добавяне на букви). Но едва ли някой ще оспори факта, че без Царство България тази азбука щеше да просъществува.

Що се отнася до съветската версия относно генезиса на руската версия на кирилицата тя е:

 

КИРИЛЛИЦА, одна из двух (см. Глаголица) славянских азбук. Назв. по имени слав, просветителя сер. 9 в. 
Кирилла (до принятия монашества - Константин), к-рый в 863 создал первую слав, азбуку и с помощью брата Мефодия перевёл с греч. на слав. яз. христианские богослужебные книги. Древнейшие памятники К. возникли, вероятно, одновременно с древнейшими памятниками глаголицы. Старейшие кириллич. памятники: др.болгарские-надпись Мостича (10 в.), надпись царя Самуила (993), надпись Ивана-Владислава (1016); рукописи 11 в.Саввина книга, Супрасльская рукопись, Енинский апостол, а также более многочисл. вост.-славянские, среди к-рых особенно важны датированные - Остромирово евангелие (1056-57), Сборники Святослава (1073 и 1076), Служебные минеи (1095, 1096 и 1097), памятники бытовой переписки - Берестяные грамоты. 

О происхождении К. существует ряд гипотез. Большинство учёных, ссылаясь на Моравско-паннонскую и Охридскую глаголические традиции, связанные с деятельностью Кирилла и Мефодия, на большую архаичность мн. глаголич. памятников и на новгородский памятник 11 в., в к-ром глаголическое письмо называется К., считают, что Кирилл создал глаголицу, а К. была составлена в Вост. Болгарии в кон. 9 в. (в Преславе) для приближения слав, письма к торжественному византийскому. В древней К.-24 буквы греч. унциального устава и специально созданные буквы, отсутствующие в греч. азбуке и необходимые для передачи соответствующих слав, звуков. До 11-12 вв. К. и глаголица употреблялись параллельно, впоследствии К. вытеснила глаголицу. Состав и форма букв К. изменялись. Первонач. устав с 14 в. вытесняется полууставом, к-рый положен в основу первых рус. печатных шрифтов. С кон. 14 в. в бытовой и деловой переписке распространяется скоропись, а в книжных заголовках - орнаментальная вязь. В 1708-10 Пётр I ввёл вместо полуустава близкий к совр. "гражданский" шрифт. На основе К. построены алфавиты не только юж. и вост. славян, но и большинства народов СССР и монг. азбука (через рус. алфавит). 

Лит.: Георгиев Е., Славянская письменность до Кирилла и Мефодия, София, 1952; Лихачев Д. С., Возникновение русской литературы, М.- Л., 1952; Черепнин Л. В., Русская палеография, М., 1956; Истрин В. А., 1100 лет славянской азбуки, М., 1963. В. А. Истрин. 
 

Bozhilko

На бас, че в решението на Сърбия няма нито веднъж думата "бугарско".

Влез или се регистрирай за да коментираш

×