Quantcast

Медия без
политическа реклама

София ще подмени старите печки на 5000 домакинства с европари

22 Ноем. 2019
Илияна Кирилова

13 квартали и села около София, които са определени като замърсители на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ), ще получат безплатна смяна на старите печки с отоплителни уреди на пелети или газ. Това ще стане по програмата "Лайф", която е финансирана от ЕК и е с капацитет близо 5000 домакинства, съобщи зам.-кметът на София по околната среда Йоана Христова, цитирана от "Дневник".

Предстои да бъдат избрани първите 140 от тях, които ще се включат в пилотната фаза на програмата на 20 януари 2020 г. След това в кампанията ще бъдат приобщени още 4785 домакинства от населените места около София, посочи Христова.

Избраните квартали и села, които ще са обект на програма "Лайф", са Филиповци, Волуяк, Мрамор, Требич, Кубратово, Световрачене, Негован, Чепинци, Бусманци, Абдовица, Димитър Миленков, Казичене и Кривина. Новите отоплителни уреди са пелетни камини, пелетни котли с водни ризи, газови котли, газови конвектори и стоманени панелни радиатори, уточни зам.-кметът Христова. Очакваният ефект след подмяната на старите печки на близо 5000 домакинства е ФПЧ във въздуха на София да се намалят със 74 тона годишно, обяви тя.

Паралелно действа още една европрограма за подмяна на старите печки на дърва и въглища. Тя е с капацитет 15 хиляди домакинства. "Тя е по оперативна програма "Околна среда", заяви Нина Макарова, ръководител на дирекция "Околна среда" на Столичната община.

Още по темата