Медия без
политическа реклама

София постави рекорд по заразени за ден с COVID-19

България отново закупи ваксини на AstraZeneca заради нарастване на желаещите за нея

07 Яну. 2022Обновена
Илияна Кирилова

Рекорден брой нови случаи на новозаразени с ковид-19 за денонощие са регистрирани в столицата – 1906.  Следват областите Варна - с 519 и Бургас - с 474 души, сочат данните на Единния информационен портал за последното денонощие у нас.

Положителни са 5525 проби - над 14% от направените 38 427 теста. За денонощието излекуваните са 1684, а 72 души са починали. Над 97% от жертвите на заразата не са били ваксинирани.

Още 603 заразени са били хоспитализирани през последните 24 часа, с което общият им брой в момента е 4790. От тях 509 се лекуват в интензивни отделения. Поставени са нови 35 177 дози ваксини.

Наблюдава се нарастване на заразените с коронавирус деца у нас. Най-сериозно е положението в Бургаско. В единственото инфекциозно отделение в областта, в което се лекуват деца с COVID-19, от 15 легла 10 са заети. Най-малкият пациент в момента е бебе на 1 месец.

„Състоянието на децата е задоволително. Част от нашите специалисти по инфекциозни болести са специалисти и по педиатрия. Повечето подрастващи са с повишена температура и обща отпадналост. Част от тях са с пневмония. Няма дете в тежко състояние. Имаме и съмнение за Омикрон, пробите са изпратени към НЦЗПБ”, обясни в ефира на „Здравей, България” д-р Светослав Тодоров, директор на УМБАЛ-Бургас.

Натиск върху болниците започва да има и в Русенско. След празниците се забелязва сериозно увелечение на новите случаи. В УМБАЛ „Медика” има само 3 свободни интензивни легла.

„Според математическите модели, които показват какво би се случило, на 19 януари бихме имали 20 000 заразени с ковид-19. Пикът ще бъде на 19 февруари", заяви математикът от БАН проф. Огнян Кунчев. "Моделът, който показва каква би могла да бъде ситуацията тогава пък показва над 100 000 случая на ден. Няма обаче да достигнем тези числа, защото очаквам около 25 януари да се въведат много строги мерки. След 19 февруари кривата слиза надолу", уточни той.

"България е в подножието на пика на новата ковид вълна. Поддържаме плато в последните дни, тъй като имаме 5000-6000 нови случая на ден", заяви също по Нова ТВ зам.-здравният министър доц. Георги Иванов. В София ковид леглата са заети на 60%.

„Общите проучвания показват, че Омикрон протича по-леко. Това означава, че повечето болни ще се лекуват в домашни условия. В тази връзка предвиждаме да увеличим броя на ковид  зоните”, обясни доцентът.

По думите му проблемът с фалшивите зелени сертификати е сериозен. Към момента има 32 дела за издаване на неистински документи. „Ваксината не е панацея. Тя не ви пази от заразяване, но подпомага за по-лекото протичане на заболяването. За това трябва да се имунизираме”, обясни още зам.-министърът на здравеопазването.

Той коментира и дали ще има затягане на мерките при още по-голям брой заразени. „За съжаление, вероятно ще се премине към онлайн обучение. Ще следим стриктно училищата. Децата разнасят вируса и заразяват родителите си”, заключи той.

 

Пак внасяме ваксини на AstraZeneca

От МЗ съобщиха, че днес в страната са били доставени 4800 ваксини на AstraZeneca, които са предназначени само за първична ваксинация (1-ва и 2-ра доза), защото този тип ваксина не се прилага като бустерна доза.

Пратката ще бъде разпределена към регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната по предварителна заявка. Макар че доставките на ваксината Vaxzevria (на AstraZeneca) бяха временно преустановени в България, в последно време от РЗИ съобщават за желаещи да бъдат ваксинирани с нея. Затова България е закупила тези 4800 дози.

Гражданите, които искат да се ваксинират с AstraZeneca, могат да се обърнат към съответната РЗИ за информация относно пунктовете, които ще прилагат ваксината.

Още по темата