Quantcast

Медия без
политическа реклама

Скулпторът Велислав Минеков е кандидат за ректор на художествената академия

14 Дек. 2019Обновена
Снимка: Архив
Велислав Минеков (вдясно)

Скулпторът Велислав Минеков е кандидат за ректор на Националната художествена академия (НХА).

Досегашният ректор проф. Николай Драчев подаде оставка вчера. Причината да се оттегли бяха протестите в училището заради липса на пари за заплати. Близо 200 преподаватели и служители на академията не са получавали възнаграждения от 2 месеца.

Минеков е активен политически. Той участва в "Движение България на гражданите" - партията на бившия еврокомисар Меглена Кунева. А на местните избори тази година подкрепи бившия омбудсман Мая Манолова, която се кандидатира за кмет на София.

Очаква се новият ръководител на НХА да бъде избран на 15 януари 2020 г. на общо събрание на академичния съвет. Дотогава училището ще се ръководи от зам.-ректора доц. Бойка Доневска.

В академията предстои да се проведе одит по разпореждане на просветния министър Красимир Вълчев. Според него причината за недостига на средства в НХА е в това, че средствата, които са за издръжка на обучението, в това число за възнаграждения на преподаватели, са използвани за плащания по договор за ремонти. Министърът очаква от одита именно да потвърди тази информация. Запитан защо средствата за заплати и за стипендии в НХА са използвани за строителството на новата сграда на художествената академия, той посочи, че са "финансово автономни". "Ректорът е този, който сам взема решение, не е длъжен да съгласува с никого, изцяло тяхно решение е. Не мога да го държа отговорен, не съм му работодател, академичната общност го е избрала и само тя може да го държи отговорен", коментира той.

Министърът обясни, че МОН няма възможност да дофинансира висшето училище, тъй като всички висши училища се финансират по формула. "Нашите взаимоотношения са по-скоро като възложител - изпълнител. Ако някой изпълнител остане без възможност да си плати заплатите, не можем да му предоставим повече средства", коментира министър Вълчев. Той посочи, че ще се провери колко е недостигът на средства в момента и дали той може да бъде преодолян в рамките на месец-два. "За съжаление има и неплатени стипендии, това получихме като информация преди два месеца, тогава направихме проверка, а сега очевидно става въпрос за по-дълбок проблем", коментира образователният министър.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?