Quantcast

Медия без
политическа реклама

Само един от 4-мата пилоти на сблъскалите се Су-34 е открит жив

21 Яну. 2019
Минобороны РФ

От четиримата катапултирали се летци на двата руски самолета Су-34, сблъскали се над Японско море, само един е открит жив, пише вестник „Взгляд“, цитиран от Агенция Фокус и отбелязва, че този самолет е снабден с една от най-добрите в света системи за катапултиране, а всеки пилот има автоматична аварийна радиостанция.  
В същото време станаха известни нови подробности за съдбата на летците от двата изтребителя-бомбардировачи Су-34, сблъскали се на 18 януари във въздуха над Татарския проток в Хабаровския край. Сблъсъкът стана при изпълнение на планиран учебно-тренировъчен полет над акваторията на Японско море, на 35 км от брега.

Сега се съобщава, че двама от пилотите са открити мъртви, а телата им – оплетени в елементи от парашутните им системи.  
Вечерта в петък на борда на траулера «Электрон» са извадили техните тела, които са бил със шлемове, хидротермокостюми и с пристегнати парашути. След това те са били отнесени с вертолет на Министерството на отбраната.  
Траулерът «Шанс-106» е открил чанта с инструменти и два фрагмента от самолет. Четвъртият пилот тъй е не е открит все още, макар че до сутринта на 19 януари в района са го издирвали бойни кораби от Военноморския флот на РФ. 
Новите подробности пораждат много въпроси за случилото се след катастрофата. На първо място вниманието се привлича от дезинформацията, съпровождала произшествието. Отначало е съобщено, че се е разбил само един самолет, а вторият благополучно се е приземил, като двигателите му отказали да работят (съответно и целият му екипаж бил невредим – бел. „Взгляд“). Тези данни са от източници на ТАСС и „Интерфакс“ от службите за работа при екстремални ситуации и от военното министерство. Нещо повече - появила се е и информация за втори спасен катапултирал летец. Министерството на отбраната бързо я разпространило само, но после и я опровергало. В един момент се твърдеше дори, че единият от самолетите е успял да се завърне в базата, адругия паднал в морето.
«Във всички тези информации фигурира Министерството на отбраната. Трябва да се разбере кой ги дава, от къде ги взема. Може да се проследи, защото това е пълна дезинформация и неразбория», заявява за вестник“Взгляд“ летец-инструкторът Андрей Красноперов, о. з. майор от Военно-въздушните сили ВВС. 
 

Още по темата