Медия без
политическа реклама

Русия не хареса плановете на НАТО за космоса

21 Ноем. 2019

Русия изрази "обезпокоеност" от решението на НАТО да определи Космоса като свое "оперативно поле за действие", заяви говорителят на външното министерство Мария Захарова.

Тя каза: "Такива изявления предизвикват тревога. Военното планиране на алианса е насочено към постигане на надмощие във всички области с всички произтичащи от това последствия, като милитаризация и ескалация на напрежението".

Захарова изтъкна още, че Русия ще обърне внимание на космическите дейности на НАТО и в частност на обещанието на алианса да не въоръжава Космоса. 

Това изявление е в отговор на приетото само ден по-рано от НАТО решение да добави Космоса в списъка на своите оперативни полета, заедно с въздушното, морското, сухопътното и електронното пространство.

"Това е историческо решение", заяви в сряда генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг и добави, че Космосът присъства в нашето всекидневие и е съществена част от силите на НАТО за възпиране и отбрана. По думите му в Космоса са разположени средства, свързани с насочването, разузнаването и засичането на ракети. Столтенберг обаче уточни, че алиансът няма да въоръжава Космоса. Той поясни, че целта е осигуряването на защита за техническите средства, изведени в орбита.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата