Медия без
политическа реклама

Путин се притесни от решението на НАТО за космоса

Подготовка на нова руска държавна програма за въоръжение ще започне догодина

22 Ноем. 2019
ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин изрази притесение от решението на НАТО да включи космоса към списъка на оперативните си полета, заедно с въздушното, морското, сухопътното и електронното пространство, съобщиха руските медии, цитирани от БНР. На заседание на Съвета за сигурност на Русия, състояло се в Ново Огарьово край Москва, държавният глава призна, че е обезпокоен от разширяването на Алианса на Изток и от тенденциите да се произвежда военно оборудване, което може да бъде разположено в космоса. Той подчерта, че в последните пет години организацията се е доближила до руските граници.

"Водещите държави в света активно усъвършенстват нападателното си въоръжение. Така нареченият ядрено-ракетен клуб, както всички знаете, се увеличава по численост", заяви Путин. Според него Русия е изправена пред сериозна заплаха, а един от факторите за световната несигурност е решението на САЩ да се оттегля от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие. 

Вчера и говорителят на руското МВнР Мария Захарова каза, че Москва  е притеснена от плановете на НАТО да определи космоса като свое "оперативно поле за действие".

По време на срещата на вътрешните министри на страните от НАТО в сряда генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг обяви решението на НАТО да започне оперативни дейности в космоса, но без разполага оръжия там. "Това е историческо решение", заяви той и добави, че космосът присъства в ежедневието ни и е съществена част от силите на НАТО за възпиране и отбрана. Той обясни, че в космоса са разположени средства, свързани с насочването, разузнаването и засичането на ракети. Столтенберг  уточни, че Алиансът няма да въоръжава космоса, а целта е да се осигури защита за техническите средства, изведени в орбита.

На заседанието на Съвета за сигурност в Ново Огарьово Путин обяви, че подготовката на нова руска държавна програма за въоръжение за периода до 2033 г. ще започне догодина и трябва да включва разширяването на ролята на дронове, лазерни, хиперзвукови системи, както и други модерни разработки, предаде ТАСС. Той бе категоричен, че Русия трябва точно да прогнозира възможните промени в международното положение след края на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, и да укрепва своя военен потенциал. 

Путин подчерта също, че успешно се реализира държавна програма за въоръжаване, която е позволила да се пристъпи към "пълно техническо преоборудване на военната организация". Според него делът на съвременното оръжие и техника в армията и флота в момента е над 68%, а "характеристиките на някои модели от новите руски въоръжени изпреварват чуждестранните аналози с години напред".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?