Quantcast

Медия без
политическа реклама

Правителството вади спирт от резерва заради коронавируса /ВИДЕО/

Нямаме случай на заразен, няма скрито-покрито, успокои премиерът Борисов

28 Февр. 2020Обновена

Извънредно заседание на Министерския съвет, което се провежда съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране и организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19

Posted by Boyko Borissov on Friday, February 28, 2020

Министерският съвет заседава извънредно заради коронавируса. Заседанието бе съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране и организиране на действията на държавните органи.

„Нямаме доказан случай на коронавирус, няма скрито-покрито”. Това заяви шефът на ВМА и председател на оперативния щаб срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски на извънредното заседание на Министерския съвет. „Има редица суспектни лица, своевременно се изследват”, допълни Мутафчийски. По думите му при грипна епидемия могат да починат повече хора отколкото е смъртността от коронавируса.

„Искам да помоля хората да не се поддават на паника”, призова и премиерът Борисов. „Говорят, че крием, че имало коронавирус. Всички държави почти имат, така че нищо срамно няма, ако и в България се появи при този огромен трафик и движение на хора”, коментира премиерът. Той призова ген. Мутафчийски да казва само истината по темата и призова брифингите за коронавируса да се провеждат в 08:00 ч. и 17:00 ч. всеки ден.
„Нямаме никакво основание нито да се скрие информация, нито да не се каже. Щом го има навсякъде, то ще дойде", заяви Борисов.

Заради презапасяването, правителството решава да отвори резерва и да деблокира 100 000 литра спирт. В последните дни по аптеките почти не могат да се намерят дезинфектанти и маски, а където ги има цените им са няколко пъти по-високи от обичайните. Така е и в Европа.

"Казват, че липсват дезинфектанти и спирт, поради огромното количество, което се харчи - обясни Борисов пред камерите в МС. - Разпоредил съм 100 000 л да се деблокират. Министърът на икономиката влиза в щаба, още днес каниш българските производители на спирт и тези артикули на пазара, осигурявате им достъп до спирт и всички свързани с него производни. Свързвате се с производители на маски или ако има такива, които биха могли да си трансформират производството. Това да се задейства по най-бързия начин, така че да няма недостиг, защото иначе като идат в аптеката и видят, че няма и викат "Оле, майко, какво стана". Спирт има, днес могат да взимат колкото им трябва за производството".

Засега препоръката на щаба е да не се отменят масовите прояви, тъй като нямаме потвърден случай на коронавирус в страната. Тези думи на ген. Мутафчийски стават повод Борисов да му каже: "Ей, колко съжаляваш, че няма! Айде да е един, да има, да мирнете и вие! С такова съжаление! Измислете един, че да спрем да съжаляваме всички, че в цяла България няма".

В резерва се съхраняват общо 400 000 литра спирт. Във фонда за бедствия има 77 млн. лв., готови сме да дадем още 50 млн., за да се вземат всички мерки, увери Борисов. Той призова хората да се доверят на лекарите и на експертите.

Столичните болници са готови да посрещат пациенти с коронавирус, докладва началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. "Пирогов" отделя цяла сграда с 40 легла. Александровска ще закрие временно кожната клиника и така ще осигури 70 легла. ВМА закрива временно психиатрията, за да се осигурят още 50 легла.

Не се налага промяна в нито един нормативен акт заради карантина или болничен при коронавирус. Това обясни финансовият министър Владислав Горанов след извънредното заседание на правителството днес. Той увери, че още днес здравното ведомство ще изпрати технически указания към личните лекари за хипотезите за издаване на болнични.

Горанов коментира, че не очаква епидемиологична ситуация, но ако се появи такава, здравните права на гражданите ще са гарантирани. Преди ден премиерът Бойко Борисов изрази опасение, че при епидемия от коронавирус НОИ трудно ще издържи.

„Когато се обяви грипна ваканция преди няколко седмици, вероятно тогава обхватът на проблема е бил в пъти по-голям, отколкото коментарите, които се инспирират напоследък за масови заразявания с този нов щам на коронавирус. Осигурителната система безспорно ще бъде под натиск, но знаете, че в закона за държавния бюджет има текстове, които гарантират баланса на държавното обществено осигуряване. Естествено, всички  права, които възникват на основание на действащото законодателство по отношение на осигурените български граждани са им гарантирани“, увери днес финансовият министър. На практика това означава Държавното обществено осигуряване да бъде подкрепено от бюджета.

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?