Quantcast

Медия без
политическа реклама

Повдигнато е обвинение в шпионаж на Николай Малинов

На Леонид Решетников е наложена забрана да не влиза в България в следващите 10 години, съобщи още главният прокурор Сотир Цацаров

10 Септ. 2019Обновена
Илияна Кирилова

Повдигнато е обвинение в шпионаж на председателя на Движение "Русофили" Николай Малинов.  Това обявиха главният прокурор Сотир Цацаров и неговият заместник Иван Гешев по време на брифинг, цитиран от Нова тв.

Прокурорите обявиха, че са били иззети са компютърни конфигурации, множество документи и такива доказателства, които имат пряко отношение към Николай Малинов. Иззета била докладна дописка от Малинов за преориентиране на страната към Русия. Описано е каква е настоящата ситуация в България и какви насоки да се предприемат, за да се преориентира страната ни към Русия. Основна цел е геополитическа преориентация на България.

„Ние концентрираме усилията си 5 основни направления” – дейност на НПО, създаване и поддържане на интернет сайтове, собствен телевизионен канал, аналитичен център и създаване на партия, твърди Гешев.

Според Малинов следвало да се упражнява политическо влияние неявно. Предвиждало се и създаването на влиятелен информационен канал или информационна агенция.  В документа е записано още, че политическата партия, която трябва да работи за геополитическата преориентация на България от ЕС към Русия трябва да бъде непреодолим фактор в българския парламент.

За да се осъществят тези идеи е било необходимо финансиране в голям размер. Установено било, че Малинов е приел срещу заплащане да изпълнява задачи, възложени му от ръководителите на двете организации „Двуглав орел” и Руски институт за стратегически разследвания. Заплащането е извършвано под различни форми. От една страна е било предназначено за него и притежаваните от него търговски дружества и тяхната дейност, а от друга за финансиране на различни мероприятия за оказване на влияние върху българската вътрешна политика.

Според Малинов е необходимо създаването на икономическа основа на целите заложени в докладната записка. За да бъде адекватна тя, Малинов заявява, че  „ние сме предприели действия за безвъзмездно прехвърляне на активи на стойност по голяма от половин милиард евро от страна на Цветан Василев към руския бизнесмен Константин Малофеев”. Посочено било, че „тези активи не трябва да попадат в български ръце, защото България ще се намеси с всички сили в тяхното владеене и те ще бъдат използвани”. Относно контактът с Малофеев, Малинов посочва, че е осъществен по препоръка на ген. Леонид Решетников. Относно Малофеев и Решетников били налице доказателства, че осъществят дългогодишна съвместна дейност и участват съвместно в различни организации, сред които „Двуглав орел”, благотворителният фонд „Св. Василий Велики” и други.

Председателят на “Русофили” Николай Малинов е предавал класифицирана информация на руски организации, заяви на брифинг в МВР главният прокурор Сотир Цацаров, предава и БГНЕС. Установена била и действаща схема за изпиране на пари. Главният прокурор съобщи, че в хода на разследването са събрани доказателства за пряко участие на български гражданин както в схемата за финансиране, така и в схемата за предаване на информация, защитена от закона.

Малинов е привлечен в качеството си на обвиняем и е под гаранция от 50 хиляди лева. Наложена му е забрана да напуска територията на страната. Към момента той е освободен от следствения арест, съобщи още Цацаров.

В ходя на разследването е установено, че срещу заплащане Малинов е предавал информация под различни форми към две руски организации – „Двуглав орел” и Руски институт за стратегически разследвания.

По отношение на Леонид Решетников е наложена забрана за навлизане в пределите на Република България за срок от 10 години, каза Цацаров.

Не се интересувам от българска политика. За какво ми е? Това са абсолютни глупости. Това заяви пред Нова телевизия ген. Леонид Решетников, който категорично отрече всички обвинения на прокуратурата съобщени по-рано днес на брифинг в МВР. Създава се напрежение, не можем да работим с българските власти. От българската власт може да очаквам всичко, в негативна атмосфера не може да се работи, заяви Решетников.

Той е с наложена от ДАНС забрана да влиза на територията на Република България за срок от десет години.

Решетников не приема обвинението в шпионаж към Николай Малинов и категорично заяви, че няма финансови отношения с него и не е финансирал „Русофили”.

 

 

 

Още по темата