Медия без
политическа реклама

Повдигнато е обвинение на шофьора на камиона ковчег

Родители публикуваха разтърсващите съобщения на дъщеря си, с които тя се сбогува с тях

26 Окт. 2019Обновена
Сплаш нюз

25-годишният шофьор на хладилния камион, в който загинаха 39 мигранти, е получил обвинение за смъртта им, съобщи "Гардиън". Морис "Мо" Робинсън е обвинен за причиняване на непредумишлено убийство на 39 души, заговор за трафик на хора и незаконна имиграция и пране на пари. Обвинението е повдигнато след ареста на издирван във връзка с трагедията гражданин на Северна Ирландия. Той е задържан днес на летището в Дъблин. С него задържаните за случая стават петима (заедно с Робинсън). В Белгия властите издирват шофьора, който е предал хладилното ремарке в Зеебрюге - пристанището, откъдето то отпътува към Англия.

Все още не се знае кога жертвите са се качили в хладилното ремарке и какъв е точният му маршрут. Дотук е известно, че ремаркето пристига в Зеебрюге в 14:49 часа във вторник и същия ден отпътува към Пърфлийт, Англия. Там пристига около 00:30 часа в сряда, където го поема камионът, който пристига от Северна Ирландия в неделя. Камионът напуска пристанището на Пърфлийт малко след 01:05 часа, а полицията получава сигнала за жертвите в 01:40 часа.

Част от 39-те мигранти, които загинаха в хладилно ремарке на товарен камион в Англия, вероятно ще се окажат виетнамци, а не китайци. Виетнамски семейства издирват сред загиналите свои близки, тръгнали към Европа през Китай, с които са изгубили връзка около деня на зловещата находка.

Британската преса публикува разтърсващи съобщения от жена до нейните родители, които съвпадат по време с пътуването на хладилното ремарке. 26-годишната Фам Ти Тра Май пише на майка си: "Съжалявам, мамо, пътуването ми в чужбина не успя. Мамо, обичам те толкова много! Умирам, защото не мога да дишам...Съжалявам, мамо." Тя записва и как се казва, откъде е и какъв е семейният адрес - очевидно с цел да бъде идентифицирана, тъй като много от тези мигранти пътуват с фалшиви документи по каналите на трафикантите. Семейството реши да направи публични съобщенията с надежда дъщеря им да бъде идентифицирана.

Още няколко семейства от Виетнам търсят информация за близките си, които са тръгнали в началото на октомври към Китай с надежда да бъдат прехвърлени в Англия. Преди дни те са получили сигнал от каналджиите, че на 23 октомври децата им - едното момче е родено през 2004 г., ще пристигнат в Англия, което означава и че трябва да подготвят плащането. Именно на 23 октомври сутринта обаче бяха открити жертвите в хладилното ремарке. Близките твърдят, че след това каналджиите рязко прекъснали контактите. Семейството на Фам е платило 30 000 британски лири за прехвърлянето й, като е ипотекирало дома си, за да събере парите. Полицията в Есекс призова всеки, който смята, че може да има близки сред загиналите, да потърси контакт с властите.

Междувременно полицията в графство Есекс задържа четвърти заподозрян по случая с гибелта на 39 души, намерени в хладилен камион. "Мога да потвърдя, че задържахме четвърти човек, 48-годишен мъж от Северна Ирландия, той е арестуван на летище Станстед по позорения за незаконно превозване на хора и непредумишлено убийство”, казва в съобщение директорът на полицейската служба Пип Милз. Вчера по същите подозрения бяха арестувани и 38-годишен мъж и 38-годишна жена от град Уорингтън.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата