Медия без
политическа реклама

Поне 10 души бяха ранени на митинг срещу ковид мерките в Германия

До сблъсъци между протестиращи и полиция се стигна и в Нидерландия

02 Яну. 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС

Най-малко 10 души, сред които четирима полицаи, са били ранени по време на протест срещу ковид ограниченията в германския град Грайц (Тюрингия), съобщи информационната агенция DPA, цитирана от БГНЕС.

Митингът се е провел в събота вечерта и е събрал около 400 души. Полицията не е разрешила провеждането на планираната от организаторите демонстрация по улиците на града, ситуацията е ескалирала и се е наложило полицаите да използват сълзотворен газ и палки, за да усмирят особено агресивните участници. Демонстрации срещу ограниченията са се провели в събота и в други градове на Тюрингия. Събрали са се общо над 1000 души.

По време на среща на канцлера и министър-председателите на федералните провинции на 21 декември беше решено, че най-късно от 28 декември в частни апартаменти и къщи ще могат да се събират максимум 10 души, независимо дали са ваксинирани или са се заразили с COVID-19. Изключение се прави за деца на възраст под 14 години.

Достъпът до ресторантите, магазините и обществения транспорт е ограничен за лица, които са ваксинирани и са се възстановили от COVID-19. На някои места се прилага правилото 2G+, което означава, че освен сертификат за ваксинация или доказателство за предишно заболяване трябва да представите и отрицателен резултат от тест за коронавирус, валиден не повече от 24 часа след теста. Големи събития, включително футболни мачове, могат да се провеждат, но без публика. Това се отнася за всички спортни, културни и други събития. Дискотеките, клубовете и баровете в цялата страна са затворени.

 

До сблъсъци между полицаи и протестиращи срещу ограниченията се стигна и в Амстердам, столицата на Нидерландия, съобщи БГНЕС.

По-рано общината, прокуратурата и полицията в Амстердам забраниха провеждането на демонстрация срещу ограниченията поради отказа на организаторите да осигурят безопасно провеждане на събитието. Това включваше ограничаване на броя на участниците до 3500. Въпреки това организаторите заявиха, че очакват участие на 25 000 души и възнамеряват да преминат през града.

Хиляди протестиращи се събраха на Музейния площад днес следобед и преминаха през града. Протестиращите настояваха за премахване на ограниченията, по-специално да се премахне блокирането и да се отворят магазините и кафенетата. Причината за сблъсъците със служителите на реда беше, че някои от протестиращите искаха да излязат извън определения от властите маршрут за демонстрацията. Полицията използва полицейски кучета срещу протестиращите.

Властите в страната наложиха блокиране на територията на страната от 19 декември до 14 януари заради разпространението на щама Омикрон. В страната са затворени всички барове, кафенета, ресторанти, магазини, кина, театри, музеи, спортни зали и други спортни центрове. Фризьорските и козметичните салони също са затворени. Отворени остават само магазините за хранителни стоки, аптеките, библиотеките, бензиностанциите и автошколите. Училищата също са затворени, а на възрастните се препоръчва да работят дистанционно, ако е възможно.

 

Представителят на Световната здравна организация (СЗО) в България д-р Скендер Сила предупреди, че до дни Омикрон ще е доминиращ на Стария континент. „Знаем, че Омикрон се разпространява изключително бързо и в рамките на няколко седмици ще доминира във все повече страни в европейския регион, вероятно докарвайки до ръба всички затруднени в момента здравни системи“, каза още той пред Нова ТВ.

По думите му, не можем да си позволим да стискаме палци и да се надяваме на най-доброто. „Напрежението между здравната система и медиците, които се борят с пандемията, може да бъде огромно. Поради ниското ниво на ваксинация в България предизвикателството може да бъде дори по-голямо от други страни в ЕС“, подчерта Сила.

По въпроса за въвеждането на локдаун в засегнатите държави д-р Сила отбеляза, че за СЗО това е последна мярка. „Тя може да е ефективна, но е и много скъпа. На този етап от пандемията имаме инструментите, които ще ни позволят да реагираме на COVID-19 и в същия момент да запазим животите ни“, посочи представителят на СЗО.

„2021 г. беше болезнена година за всички нас, но не можем да си позволим да бъде пропиляна година. Всички трябва да научим уроците, които тази година ни преподаде. В това отношение 2022 г. трябва да бъде краят на пандемията на COVID-19, но трябва да бъде и началото на нещо друго – нова ера на международна солидарност и национално единство“, коментира още представителят на СЗО.

„Нашият успех зависи от това как и кога прилагаме тези инструменти. Трябва да продължим да увеличаваме нивата на ваксинация и да подкрепяме всички отговорни за контрола на заболяването. Спазването на мерите е много важно при варианти като Делта и Омикрон“, категоричен е д-р Скендер Сила.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?