Медия без
политическа реклама

Перничани не вярват, че топлофикацията ще гори само биомаса

16 Дек. 2019
БГНЕС

Намеренията на "Топлофикация Перник" да ползва биомаса като допълнително гориво създават огромно напрежение сред местното население. Хората се опасяват, че всъщност ще бъдат зареждани опасни отпадъци. 

На фона на граждански протести през септември част от мощностите на предприятието бяха спрени временно -  след като бе установено използване на неразрешен вид гориво. А ръководството оттегли инвестиционно намерение за горене на алтернативи като биомаса, шисти и RDF отпадъци и внесе нов вариант - само за биомаса. Но и новата "оферта" е засипана с критики - има 126 възражения от граждани и организации.

 

"Предишния път имаше инвестиционно намерение, което планираше изгаряне на RDF отпадъци, докато в техния двор беше складиран насипен боклук. Наскоро беше хванат в Италия също такъв насипен боклук, който предполагам тук ще влезе като RDF. Сега твърдейки, че ще изгарят биомаса, ние не можем да бъдем сигурни, че наистина ще изгарят биомаса и покрай нея няма да изгарят и нещо друго", обясни пред БНР Ивайло Велинов, председател на "Дишай Перник". Гражданското сдружение настоява инвестиционното намерение да премине през ОВОС - оценка на въздействието върху околната среда.   

 

Директорът на "Топлофикация Перник" Любомир Спасов твърди, че въвеждането на биогориво е предвидено в националния план за инвестиции и е в крак с евродирективите за разширяване на схемата за търговия с квоти за емисии на парникови газове. 

 

Очаква се решението на екоинспекцията в Перник.

 

Още по темата