Quantcast

Медия без
политическа реклама

Паси: С Русия трябва да се говори с огромно уважение и отлично въоръжение

В Черно море Москва има повече оръжие от Румъния, България и Турция взети заедно, трябват бази на НАТО, включително около Бургас и Варна, твърди той

02 Дек. 2018
БГНЕС архив

Има едно правило в дипломацията, което трябва да бъде прилагано към Русия, специално към Русия и към други велики сили, но специално към Русия и специално в Черно море - с Русия трябва да се говори с огромно уважение и отлично въоръжение. Това коментира в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ бившият външен министър Соломон Паси. Украйна нямат и двете, допълни той.

 Погледнете в Черноморския регион въоръжението на Русия - то е три пъти по-голямо отколкото въоръжението на Румъния, България и ТТурция взети заедно. Това е огромната причина за нарастване на апетита на Русия в Черноморския регион и единственото лекарство срещу този апетит това е повече постоянно стационирано въоръжение на НАТО, на Запада, на ЕС в Черноморския басейн. 

Той определи като "безсмислици" призивите за пращане на кораби в Азовско море. Да изпратиш военни кораби, които няма да използваш, това се нарича блъф. С руснаците да се блъфира е напълно ненужно и контрапродуктивно, с тях трябва да се разговаря от положението на равнопоставеността. В момента Запада и Русия не са равнопоставени в Черноморския басейн и това, което ние спешно трябва да направим - нови черноморски бази на НАТО в Черноморския басейн, включително около Варна и Бургас, твърди Паси, който още преди 28 години предрече, че България ще е в Алианса.

Украйна има възможност да се реформира, вътре могат да се направят "феноменални" реформи, които обаче не текат, обясни Паси. Трябва да има ясен план за действие, категоричен е той пред Националната телевизия.

Още по темата