Quantcast

Медия без
политическа реклама

Партията на Орбан смекчава тона и иска да остане в ЕНП

04 Юни 2019
ЕПА/БГНЕС
Виктор Орбан

Партията на унгарския премиер Виктор Орбан ФИДЕС заявява, че иска да остане в редиците на консервативната Европейска народна партия (ЕНП). С това тя прави обратен завой след евроизборите миналия месец, съобщиха агенциите. "Смятам, че така е най-добре за нас. За ЕНП също е най-добре да ни задържи", заяви министърът в кабинета на премиера Гергей Гуляш в интервю за германския в. "Ди Велт". ЕНП замрази членството на ФИДЕС за неопределено време заради злостната кампания в Унгария преди евроизборите срещу консервативния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Миналия месец Орбан каза, че ФИДЕС ще напусне ЕНП по собствено желание, ако ЕНП реши да състави центристки блок със социалдемократите, Зелените и либералите в Европейския парламент. Според него тогава ФИДЕС би трябвало да влезе в съюз с крайната десница в ЕП. Гуляш използва по-умерен тон: "Има въпроси, по които можем да сътрудничим със социалдемократите, Зелените и либералите". Изненадващата промяна последва по-слабото от очакваното представяне на десните популисти на евроизборите на 23-26 май. Въпреки това Гуляш и ФИДЕС продължават да се против номинацията от ЕНП на германския консервативен депутат Манфред Вебер за председател на ЕК.

Вебер, който бе председател на ЕНП в последния ЕП, влезе в сблъсък с ФИДЕС и подкрепи замразяването на членството на партията през март, припомня ДПА. Според Гуляш ЕНП трябва да номинира друг лидер от консервативния лагер за бъдещ ръководител на ЕК - един от най-висшите постове в ЕС.

Ключови думи:

Виктор Орбан, ЕНП, оставане

Още по темата