Медия без
политическа реклама

Партиите започнаха да заиграват с неваксинираните

Новите облекчения се коментират като ограничения

20 Авг. 2021Обновена
БГНЕС

"Настояваме за отмяна на всякакви дискриминационни ограничения, които разделят обществото на ваксинирани и неваксинирани, лишавайки последните от основни техни права", заявиха от ръководството на първата политическа сила - "Има такъв народ" по повод новата заповед на здравния министър за мерките по ковид кризата и повишаването на заболяваемостта от вируса.

Кацаров снощи разпореди в администрацията да се въведе при възможност работа от разстояние за най-малко 50% от персонала, както и да се се разпише график за начало на работния ден между 7:30 и 10 часа. Освен това се предвиждат облекчения за обществени обекти като ресторанти, спортни зали, културни институти, готови да работят само с персонал и клиенти, които имат зелен COVID сертификат, т.е. отговарят на едно от три условия - завършен курс на ваксинация, доказателство за прекаран COVID-19 или готовност на 72 часа да си правят PCR-тестове. При тези почти невъзможни за постигане условия, за тези обекти няма да важи ограничението да запълват само до 50% от капацитета си. Това по никакъв начин не ограничава достъпа на неваксинирани хора до тях, нито пък принуждава някого да се ваксинира. Точно такива тълкувания обаче започнаха да се появяват след излизането на заповедта.

"Притеснително е това, което ние наблюдаваме като заявка за политики относно бъдещи действия, които прозират вече видимо от последната заповед на здравния министър", посочиха хората на Слави Трифонов, които обаче отказаха да сформират редовен кабинет и да се борят с поредната ковидвълна.

"Да, обезпокоени сме, че вече година и 8 месеца няма трайно и ефективно решение на кризата с COVID-19. Важно е обаче да имаме предвид, че наред със здравния проблем, не бива да неглижираме и социалния и икономически ефект, който се стоварва с особена тежест върху няколко конкретни сектора като хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и редица други, свързани с тях", твърдят от ИТН. Според тях "указанията, които се дават по отношение на изисквания за ваксинация или преболедували за работещите в редица обществени сектори, както и достъпът до тези обекти само от ваксинирани и доказано с документ преболедували и с доказан PCR тест, противоречи на основни права на гражданите в т .ч. правото им на труд и до свободен достъп до обществените обекти".

От ИТН твърдят още, че като "реакция на тази заповед масово работещи са подали своята молба за напускане пред работодателите като резултат от указания им натиск. Това ще доведе до огромни бъдещи проблеми, които ще са вследствие на трайна невъзможност за възстановяване на тези сектори поради липса не просто на подготвен, а въобще на персонал".

"След няколкото последователни локдауна, сме на път трайно да загубим голяма част от хората, които въобще имат желание да работят в тези сектори", заключават те.

 

"Хора, моля четете, преди да говорите!" - какво отговори на тези изявления здравният министър:

Здравният министър Стойчо Кацаров даде извънреден брифинг за новите противоепидемични мерки, след като партиите започнаха превратно да тълкуват въведените от днес противоепидемични мерки.

КОМПЕНСАЦИИ

"Служебният министър на здравеопазването започва да налага ограничителни мерки заради настъпващата ковид вълна. Специалистите преценяват дали те са наложителни. Ние настояваме всички ограничения да бъдат въвеждани едновременно с мерки за компенсации на засегнатите лица", написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в профила си във Фейсбук.

Според нея първите стъпки на кабинета касаят културни мероприятия, кина, театри и др, а точно в тази сфера на обществения живот има най-много самоосигуряващи се. "За тях правителството не предвижда никаква подкрепа, включително във внесената актуализация на бюджета", посочва Нинова. И припомня, че още през ноември 2020 г. при управлението на Борисов от левицата са предложили на заетите в тази сфера да им се осигури по една минимална заплата.

"Последователни и принципни, независимо какво правителство управлява. Ще направим такова предложение между първо и второ четене на закона за бюджета. Над 200 000 са самоосигуряващи се и самонаети в България. Тези хора не трябва да бъдат изоставяни сами в кризата", заявява Нинова.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата