Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кацаров: Не въвеждаме нови ограничения, а стимули

Хора, моля четете, преди да говорите, призова политиците здравният министър

20 Авг. 2021Обновена
Брифинг на МЗ за новите COVID мерки

Брифинг на МЗ за новите COVID мерки

Posted by bTV Новините on Friday, August 20, 2021

Здравният министър Стойчо Кацаров даде извънреден брифинг за новите противоепидемични мерки, след като партиите започнаха превратно да тълкуват въведените от днес противоепидемични мерки. Кацаров подчерта, че цяло лято ресторантите работят на 50% капацитет, а сега им се дава възможност да работят на 100%, ако отговарят на определени условия. Въпреки това тази нова възможност бе подета като дискриминационна, ресторантьори обявиха стачна готовност, а "Има такъв народ" обвини министерството в дискриминиране на неваксинирани. Разпространяват се и нелепи слухове, че ще има принудителна ваксинация.

"Не налагаме ограничения, а предлагаме стимули. Никой не задължава никого в нищо, всеки може да продължи да работи, както е работил досега", обясни няколко пъти министърът. Когато мерките са ограничителни, ще ги налагаме с отсрочка, за да се подготвят хората, но когато са стимулиращи, ще ги прилагаме веднага, за да може хората да се възползват, посочи той.

Ако ситуацията го наложи, тогава ще въведем допълнителни мерки, каза още министърът. Към днешна дата, допълнителни мерки не се налагат, заяви той. Всяка област може да въвежда мерки, ако прецени за необходимо, обясни Кацаров. "Правим всичко възможно и се опитваме максимално да отложим затягането на мерките, за да не вредим на хората. Следваме плана, внимаваме с него, следим броя на заетите легла. Засега се справяме добре, но ако така ще водим диалога и политическите сили ще наричат черното бяло и бялото - черно, и различни общественици ще си търсят повод да протестират там, където няма, няма да се получи нищо", коментира той и призова всички към отговорност.

"Изумен съм от реакцията на някои политици и общественици. Искам да отправя призив - хора, преди да говорите, четете, моля ви се! От началото на пандемията всички мероприятия на закрито се провеждат при режим 50% от капацитета. Това не се променя. Със заповедта от вчера дадох възможност да работят на 100% тези, които сега работят на 50% и ако желаят, могат да продължат да работят на 50%, защото това не се променя. И чувам отсреща отговор за ограничения. Никакви ограничения не са наложени, точно обратното", заяви министърът и вметна, че очевидно политиците дори не са прочели заповедта.

 

НОВИТЕ МЕРКИ

От днес влязоха в сила нови противоепидемични мерки, като заповедта за тях беше издадена снощи от здравния министър Стойчо Кацаров. Той разпорежда в администрацията да се въведе при възможност работа от разстояние за най-малко 50% от персонала, както и да се въведе график за начало на работния ден между 7:30 и 10 часа. Целта е да се намали натискът върху обществения транспорт.

От днес МЗ прави опит и да насърчи ваксинациите с привилегии за заведения и обществени места с напълно ваксиниран персонал или такъв, който е готов да се тества редовно, за да ходи на работа. Условията за тези привилегии обаче са мъчно постижими при нищожния дял на ваксинираните у нас. Облекченията предвиждат обществени обекти като ресторанти, културни институти, фитнеси, спортни зали и пр. да се освобождават от ограничението за заемане на 50% от капацитета, ако целият персонал и всичките им клиенти имат зелен сертификат с една от трите известни хипотези - завършен курс на ваксинация, отрицателен тест за COVID-19 или доказателство за преболедуване в последните 6 месеца.

 На практика подобни облекчения може да има само за ваксинирани, тъй като МЗ залага солено условие към неваксинираните - те трябва да имат PCR-тест, направен в последните 72 часа. При цена от минимум 80 лв. за такъв тест, едва ли ще се намери клиент, който да си плати, за да иде на басейн например. Същото важи и за работодателите - ресторантьорите например трудно ще бъдат убедени да тестват на такава цена неваксинирания си персонал, за да работят с пълен капацитет. Облекченията вероятно няма да бъдат ползвани и за обществени места, които привличат основно деца - децата не се ваксинират, а едно посещение на цирк ще поскъпне абсурдно с PCR тест на децата.

Тези облекчения няма да се въвеждат автоматично - който реши да работи на 100%, трябва първо да подаде уведомление до регионалната си здравна инспекция, а тя ще поддържа списък на тези обекти, за да може да ги контролира. Едва ли обаче някой ще кандидатства за тях, тъй като вчера пред министъра на икономиката ресторантьорите обявиха, че не спазват сегашните ограничения, защото не могат да си избият разходите другояче. Контрол и наказания, както е очевидно, липсват, така че малцина ще решат, че усилията си струват.

Не е ясно и защо МЗ подхожда толкова строго с изискванията - в чужбина такива мерки се прилагат на много места, но клиентите могат да посещават обществени обекти и с антигенен тест, който е много по-достъпен. Тестването с бързи тестове на служителите е нещо рутинно и за много фирми, а в редица страни така следяха и разпространението на инфекцията в училищата в рамките на учебната година.

Всичко за новата заповед:

След като в последните дни бяха анонсирани предстоящи нови ограничения заради ускоряването на новата вълна, здравният министър Стойчо Кацаров издаде заповед, с която още от петък, 20 август разпорежда нови противоепидемични мерки.

 

ДАННИТЕ ЗА ИЗМИНАЛОТО ДЕНОНОЩИЕ

Новите случаи на COVID-19 за изминалото денонощие са по-малко в сравнение с последните два дни, но пък за седмица хоспитализациите са се увеличили със 70%. През изминалите 24 часа у нас са регистрирани 1371 случая на COVID-19, докато в сряда надхвърлихме 1400. Миналия петък обаче в болница се лекуваха 1264 души с коронавирусна инфекция, а днес броят им вече е 2161.

Само за петте дни на тази седмица са обявени нови 99 смъртни случая на хора с COVID-19, като за изминалото денонощие жертвите са 27. По този показател България е на пето място в ЕС, като във вчерашната обновена статистика на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията сме с 18.56 починали на 1 млн. души. Най-тежко е положението в Кипър, където смъртността е 38.29 на 1 млн., Гърция (23.14), Испания (20.11) и Португалия (18.94).

Ключови думи:

COVID-19