facebook
twitter

Горещи новини

Омбудсманът дава на КС частното финансиране на партиите

1052
Илияна Кирилова

Омбудсманът Мая Манолова призова народните представители да не приемат промените за неограничено частно финансиране на политическите партии, гласувани от бюджетната комисия в Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

"Обръщам се към вас, за да заявя категоричното си несъгласие с предварителните изменения в нормативната уредба, уреждаща финансирането на политическите партии, с което се допуска неограничено частно финансиране и безвъзмездно ползване на държавни и общински помещения за осъществяването на тяхната дейност", заявява тя.

Ако предложеният корпоративен модел за финансиране на политическите партии бъде приет, Манолова "незабавно и без колебание" ще сезира Конституционния съд заради погазване на принципите на демократичната и правова държава и на политическия плурализъм.

Манолова е категорична, че новите текстове противоречат на конституционни принципи и разпоредби арогантно легализират интересите на олигархията за сметка на правата на гражданите и политическия плурализъм.

В същото време омбудсманът подкрепя намаляването на партийните субсидии от 11 лв. на 1 лев за действителен глас, макар и да го определя като закъсняло решение.

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Адвокатурата праща в КС закона срещу прането на пари

14.08.2020

РАДА НИКОЛОВА

1309
Мая Манолова изгори зрелищно 900 изборни протокола пред ЦИК

01.08.2020

Обновена

6896 124
КС поряза Гешев да разследва президента

30.07.2020

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

11728 131

Коментари

Диагностик

новите текстове противоречат на конституционни принципи и разпоредби 

 

 

Пише ли в конституцията, по колко издръжка заслужават партиите? 

На Библия превърнахте конституцията. 

Хулиган

Мая, дай направо партиите на съд.

И не на конституционен.

Те са си направо за Нюрнбергски...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/30/depolitizirame-kruchmata/

торбаЛан

И какъв е проблемът с безпределното финансиране? Тъкмо ще се знае кой е дарил парите, колко е дарил и веднага може да се провери има ли толкова доходи, платил ли е данъци и тн. Пък и ще стане ясно кой с кого е. Да не би пък закона да забранява публичното оповестяване на даренията? Ако не, защо о-позицията на БСП не настоява да се запише изрично, че всяко дарение, каквато и да е сумата, трябва да бъде публично?

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Проблемът е очевиден - финансирането от ЮЛ ще бъде още една форма на корупция и рекет от страна на управляващите. Фирма иска някакво разрешително - прави дарение за Герб - получава го. Не прави - отива в дългото чекмедже. Досега такива подкупи нямаха законна форма, сега - ще имат.

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Тва е очевидно. За всеки здравомислещ гражданин де. Неотдавна дори Цецо обясняваше как с намаляването на субсидията партиите тутакси щели да се корумпират.

Е, Цецо е в немилост, но сега, в светлината на спуснатото от Борисов решение, чакам симпатизантите му да обяснят за кво бе осъдена Иванчева. ?

 

ПП - Този сайт е пълен боклук. Отговорът ми е в подкрепа на казаното от Майло.

Джиджи

Мачкай, Мая, мачкай, Манолова!!! ???

paragraph39

RE:

Бойко Борисов: "На който не му стигат парите, има право по най-прозрачен начин да посочи дарителите"

Хубуу, ама ако няма желаещи да са дарители за него, какви дарители да посочи?! А?!

Отделно, че Дарители могат да са само Богатите/вкл. дарители на партии/! Бедните и Небогатите НЯМАТ "излишни пари" за даряване! Нали?!

Което значи, че в НЕнародната/след 1989 г./ "демократична" Република България НЯМА да има успешно функциониращи партии на Бедните и Небогатите- за радост на Богатите! Нали?!

Ако това е целта, тя ще бъде постигната с предложения от сорта: "Държавата да НЕ субсидира партиите!", "Държавата само символично/например с 1 лв на глас!/ да субсидира партиите!" и "Партиите да се издържат от дарения на дарители!"! ПФУ

Тъй, де, ама пък Демокрация Е, БЕ в  НЕнародната/след 1989 г./ "демократична" Република България! Нали?!

На спечелилите/"служебно"/ партии на Богатите- от десетократното намаляне на държавната субсидия за партии, или отпадането ѝ!- ЧЕСТИТО!

Останалите най-демократично "да духат супата..."!

КАЗАХ!

paragraph39

ТОРБАЛАН,

/:/ И какъв е проблемът с безпределното финансиране? Тъкмо ще се знае кой е дарил парите, колко е дарил и веднага може да се провери има ли толкова доходи, платил ли е данъци и тн. Пък и ще стане ясно кой с кого е....

..........................................................................................................................

То и сега се знае: Даряват богатите! Бедните и Небогатите НЯМАТ/по дефиниция!/ "излишни" пари за даряване на партии!

Нали!

И кво следва от това?!

/прочети постинга ми по-горе/!

 

paragraph39

/:/Манолова е категорична, че новите текстове противоречат на конституционни принципи и разпоредби арогантно легализират интересите на олигархията за сметка на правата на гражданите и политическия плурализъм.

.........................................................................................................................

Абсолютно съм съгласен с казаното от Мая Манолова!

???

П.П. Или пък тя е съгласна с казваното и повтаряното- отдавна и многократно!- от мен същото!??

Влез или се регистрирай за да коментираш