Quantcast

Медия без
политическа реклама

Олигарх съветва новия президент да обяви фалит на Украйна

26 Май 2019
EPA/BGNES
Володимир Зеленски

Украинският олигарх Игор Коломойски смята, че президентът Володимир Зеленски трябва да обяви неплатежоспособност и да избегне изплащане на дълга към Международния валутен фонд, пише в. „Файненшъл таймс“, цитиран от БГНЕС.

„Ние трябва да се отнасяме към нашите кредитори, както го правеше Гърция…През 2015 г. Атина се сблъска с кредиторите си и стана първата развита страна, която не изплати кредита си към МВФ… Колко пъти имаше неплатежоспособност в Аржентина? И какво стана, те реструктурираха всичко. И всичко е наред“, казал олигархът пред изданието.

Както отбелязва „Файненшъл таймс“, такива коментари могат да бъдат причина за безпокойство сред западните покровители на Киев, въпреки че Зеленски по-рано обеща да изпълни всички условия на МВФ. Коломойски не за първи път се изказва негативно за програмата за помощ на МВФ. По-рано той каза, че фондът "прави експеримент с живите хора, с една нормална страна", което прави от богата бедна страната.

През декември 2018 г. бордът на директорите на МВФ одобри нова кредитна програма за кредит за Киев, според която Украйна ще получи 3,9 млрд. долара за 14 месеца. През декември 2018 г. са изплатени 1.4 млрд. долара.

В Украйна се твърди, че Коломойски стои зад политическата кариера на комедианта Зеленски, който изненадващо спечели президентските избори в Украйна и встъпи в длъжност на 20 май т.г. Коломойски пък бе уволнен като губернатор на Днепропетровска област след конфликт с предишния президент Петро Порошенко и напусна Украйна. Той се върна в родината си на 16 май.

Ключови думи:

Украйна, дълг, МВФ, Коломойски

Още по темата