Медия без
политическа реклама

НЗОК: Болниците са наполовина празни

Касата обяви над 26 000 свободни легла въпреки сигналите за разигравани пациенти без достъп до лечение

12 Ноем. 2020Обновена
БГНЕС
Медици от "Пирогов" призовават за подкрепа чрез спазване на мерките.

В болниците в момента има 26 253 свободни легла, съобщи здравната каса броени часове след като премиерът Борисов обяви, че не желае да чува за недостиг на легла, лекарства и линейки. Това е над 50% от капацитета на лечебните заведения, с които работи по договор НЗОК, става ясно от съобщението. Въпреки свободните легла обаче сигналите за върнати пациенти с двойна бронхопневмония и COVID-19 се увеличават.

Към 9 ноември касата има сключени договори с лечебни заведения за 48 552 легла. От тях са заети 22 299 легла. От заетите легла 4307 са с пациенти с COVID-19. Според единната национална система за коронавируса, към момента хоспитализациите са 4176, а хората на интензивно лечение - 280. От информацията на касата се вижда, че има многопрофилни болници, в които няма нито един пациент с COVID-19, а в същото време има малки болници с ограничен капацитет, които лекуват повече инфектирани отколкото има в големите столични болници.

В оповестената справка са упоменати само общият брой легла, общият брой хоспитализации и пациентите с коронавирус, но не и заделените легла за COVID-19. Според действащата към момента заповед на здравния министър, в области с над 120 болни на 100 000 всяко лечебно заведение за болнична помощ и комплексен онкологичен център трябва да заделят 10% от леглата си за COVID-19, а в области с 60 до 120 болни на 100 000 - 5%.

Проблемите с тази заповед са много и съвсем не се изчерпват със съпротивата, за която говори здравният министър. Част от лечебните заведения вече заделиха такива легла, но нито имат специалисти и персонал да ги обслужват, нито апаратура. Това означава и че те няма да получат заплащане за лекуването на такива пациенти, защото касата изисква определен брой специалисти и техника, за да признава лечение по определена клинична пътека. Тези дни жена разказа как едва е намерила легло за болния си баща в болница край София, само за да установи, че там няма кислороден апарат. Пред "Свободна Европа" собственичка на очна клиника признава, че от седмица не е спала от ужас да не й докарат пациент с коронавирус, тъй като може само да му капе капки в очите и да му носи чай.

В София има 43 лечебни заведения без болни от COVID-19, като не всички от тях са специализирани и без необходимите специалисти и апаратура да приемат пациенти с коронавирус. Останалите 24 болници си поделят грижата за 955 пациенти с COVID-19. Основният товар от епидемията в София обаче изнасят шест болници, като най-голямата тежест е за "Пирогов" - 208 души се лекуват там. В "Токуда" са настанени 110 пациенти с COVID-19, в Инфекциозна болница "Проф. Иван Киров" са 88, в МВР-болница са 84, във ВМА - 59, а в "Софиямед" - 57. Леглата във ВМА са 865, т.е. ако приемем, че тя трябва да има 86 легла за коронавирусни пациенти по заповед на министъра, то излиза, че в момента там има място за още 29 души с COVID-19 и не би трябвало да се връщат пациенти.

В по-малките градове здравната система е под огромно напрежение, вижда се от справката. Най-натоварената с COVID пациенти болница в страната не е "Пирогов", а сравнително малката МБАЛ Шумен. В нея има 415 легла, от които заети са 328 легла. От хоспитализираните пациенти 227 са с COVID-19. Разградската болница "Св. Иван Рилски" практически е едно COVID-отделение. В нея всичко на всичко има 289 легла и през пролетта едва се намериха двама инфекционисти, а в момента наличният екип се грижи за 113 пациенти с COVID-19. Пациентите с други оплаквания са само 38. Очаквано, проблеми с лечението има и болницата се проверява от "Медицински надзор" след смъртта на 21-годишна жена. МБАЛ "Д-р Димитър Павлович" в Свищов има само 101 легла, от тях една пета са заети от пациенти с COVID-19 - 20.

Несъразмерен с капацитета си товар носят и други малки болници. МБАЛ "Д-р Киро Попов" в Карлово има 132 налични легла, а лекува 37 пациенти с COVID-19. МБАЛ Търговище също е в пъти по-малка от столичните болници - с 338 легла, но има 57 пациенти с коронавирус, почти колкото е приела ВМА.

В УМБАЛ "Св. Марина" във Варна, която е втората най-голяма болница в страната след "Св. Георги" в Пловдив - с 1184 легла, се лекуват 151 пациенти с коронавирус, а заетостта е над 50% (623 легла са заети). В УМБАЛ Бургас над половината от наличните 553 легла са заети, като пациентите с COVID-19 са 146. В най-голямата болница в България - УМБАЛ "Св. Георги", има 1468 легла, заети са 912, от тях 103 с пациенти с коронавирус.

Белодробните болници в много градове са с почти изчерпан капацитет. Във Враца 60 от 61 легла са заети, като 39 от настанените там пациенти са с коронавирус. В сходно положение е белодробната болница в Благоевград - 33 от 36-те места са заети, като пациентите с COVID-19 са 18.  Повечето заразени хора в областта се лекуват в МБАЛ Благоевград - 62 при общо 330 легла за цялата болница. Областта е пример и как тежестта се поема почти поравно между държавни и частни болници - местната МБАЛ "Пулс", която е частна, има 40 пациенти с коронавирус при 255 легла.

 

Ключови думи:

болници, COVID-19, легла

Още по темата