Quantcast

Медия без
политическа реклама

Новите милиони за болниците подпалиха нови протести

И двете съсловни организации на медицинските сестри не видяха гаранции за своите заплати в анекса към рамковия договор

17 Авг. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Увеличението на цените на клиничните пътеки, чрез което в болниците се очаква да постъпят повече пари, предизвика нова вълна на недоволство сред медицинските сестри. Недоволство изразиха и асоциацията на професионалистите по здравни грижи (която доскоро беше единствената им съсловна организация) и синдикатът на българските медицински специалисти, основан от медицинската сестра Мая Илиева. Синдикатът подновява днес в 18:30 часа протестите си в центъра на София, а асоциацията поиска в официална позиция да се спазва колективният трудов договор и да се гарантира стартова заплата в размер на три минимални заплати за страната. Асоциацията обяви, че на 26 август ще има разговор със здравния министър по тези въпроси, а той самият заяви днес в Русе, че не вижда повсеместно недоволство, но е готов да се срещне с протестиращите.

 

АНЕКСЪТ

След дълги преговори и обещания от поне два месеца, в петък беше подписан анекс към националния рамков договор 2020-2022 г. С него се увеличават цените на клиничните пътеки с 10% от 1 август. Цената на клиничната пътека, по която основно се приемат пациенти с Covid-19 - 104, се вдига двойно, от 618 лв. на 1200 лв. За всеки преминал през болница пациент се добавят по 20 лв. за PCR-тест независимо по каква клинична пътека е приет. Това обаче не означава, че всеки пациент ще бъде тестван безплатно при приемане в болница - остава правилото задължителен тест да има само за хора със симптоми или в близък контакт със заразен.

Допълнително при подписването стана ясно, че надзорният съвет на НЗОК е поел ангажимент до края на годината да се изплати извършената и незаплатена дейност на болниците за 2015 и 2016 г. С 10% увеличение са и цените, по които се плаща на личните лекари и друга извънболнична помощ.

 

НЕДОВОЛСТВО

Тъй като болниците обаче са търговски дружества, няма гаранции, че повечето пари ще отидат за заплати на медицинския персонал. Това стана едната причина да се подновят техните протести. "Излизаме отново на палатков лагер, защото се правят отчаяни опити да бъде "спасена" една система, която НЕ работи с наливането на поредните милиони в нея! Защото тези милиони ще бъдат усвоени от големите болници ( много от тях частни, които абдикираха от грижата за Ковид пациенти)! Защото злоупотребите с власт и пари продължават! Защото работодателите разпределят субективно допълнителните 1000 лв., а НЕ по правила!", изброи в остра позиция лидерът на синдиката Мая Илиева в профила си във Фейсбук.

Защо утре медицинските специалисти излизат " отново" на протест и палатков лагер пред МЗ? Защото се правят отчаяни...

Posted by Maya Ilieva on Sunday, August 16, 2020

"Здравеопазването ни е в сериозна криза. Настъпил е моментът, когато поради липса на медицински специалисти ще бъдат затваряни болници. Защо трябва специалистите по здравни грижи да понасят тежестта за нерешените толкова години проблеми? Категорично не сме съгласни да бъдем изкупителни жертви", обявиха и от асоциацията на професионалистите по здравни грижи. И оттам посочиха, че "за съжаление практическото приложение на КТД и НРД е в ръцете на ръководителите на лечебните заведения и порочните практики на субективно разпределение на финансовите средства за заплащане на труда се случват там". Те ще поставят пред министъра три искания: спазване на договореностите, заложени в Колективния трудов договор; стартова заплата в размер на три минимални работни заплати; дългосрочна стратегия за здравните грижи.

 

МИНИСТЪРЪТ

"Аз съм човек на консенсуса. Готов съм да се срещна с всяка една медицинска сестра. Не съм сигурен, че това е протест на медицинските сестри от цялата страна", коментира в Русе здравният министър проф. Костадин Ангелов. От разговори с медицински сестри в Бяла, Кюстендил, Сливен, Свиленград, Русе той не е усетил бунтовни настроения и искания. "При първа възможност ще се видя с протестиращите", увери Ангелов. Но напомни, че заплатите на сестрите зависят от изпълнителните директори на лечебните заведения.

"Анексът ще доведе до увеличаването както на месечните прогнозни бюджети на лечебните заведения с 10 процента, така и на стойността на клиничните пътеки с 10 процента, с изключение на най-високо финансираните клинични пътеки. Тези средства изпълнителните директори могат да ги насочат за формиране на трудовите възнаграждения. Идеята е точно там да отидат. В анекса, който ще подпише всяко едно лечебно заведение с касата, ще имаме такъв текст, който да насочва средствата в тази посока", обясни министърът.
 

ФРОНТ И СРЕЩУ САЧЕВА

Допълнително напрежение сред медицинските сестри внесе и проектът за промени в Кодекса на труда, задвижен от социалното министерство в последните седмици. С него се дава възможност на работодателите да организират далеч по-гъвкаво работното време, което обаче отваря и нови вратички за злоупотреби. С промените от следващата година ще стане възможно извънредният труд да се удължава до 300 часа при сега допустими 150 часа. Това обаче ще става само с колективен трудов договор, т.е. със съгласието на работниците, въпреки че доколко това ще се спазва е условно като се има предвид, че и сега заложеното в КТД за някои браншове си остава неизпълнено.

Другата промяна, която предизвиква недоволство засяга отчитането на работното време, като сега работодателят може да установи сумирано изчисляване на работното време - седмично, месечно или за друг календарен период, който не може да бъде повече от 6 месеца. Правителството предлага този период да се съкрати на максимум 4 месеца, което е в полза на работниците, но удовлетворява и исканията на бизнеса, като допуска сумарно да се отчита работното време за цяла година, ако това е предвидено в колективен трудов договор. "Ние искаме сумарното изчисляване да става ежемесечно, за да няма възможност за злоупотреби", настояват от синдиката на Мая Илиева.

 

БЕЗНАДЕЖДНО

От текстовете в анекса отпаднаха изискванията за отчитане в реално време на лечебните заведения в извънболничната помощ и изменението в медицинската документация - История на заболяването“, „История на бременността и раждането“ и “История на новороденото“, които по предложението на НЗОК трябваше да влязат в „Първични медицински документи“, похвалиха се от Българския лекарски съюз. Именно добавката за това електронно отчитане спъваше подписването на анекса в последните седмици. Не е ясно обаче какво става при това положение с обещанието за информационна система до края на годината.

Още по темата

ОЩЕ ОТ

Гешев се закани с обръщение към нацията по БНТ

09 Юни 2023

Ново дъно на матурите: 8000 са с двойка по български

08 Юни 2023

Кавга заради Пеевски взриви парламента

08 Юни 2023

Новият транспортен министър може да откаже медицинските хеликоптери

07 Юни 2023

Разочаровани от ПП и ДБ ще основат нова партия

07 Юни 2023

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?