facebook
twitter

Горещи новини

Нов допинг скандал приближава българските щанги към изваждане от Токио 2020

950

Пореден положителен допинг тест приближава българските щанги към нова забрана за участие на олимпийски игри. Българската федерация (БФВТ) потвърди, че Даяна Димитрова е уличена в употреба на забранения диуретик фуросемид на европейското първенство за девойки в Полша през октомври, където стана златна медалистка в кат. 48 кг.

Това е второ такова прегрешение на 18-годишната добричлийка, която даде положителна проба за фуросемид (диуретикът е забранен като маскиращ стероидите агент, тъй като изчиства бързо организма) и преди световното първенство за кадети в Тайланд през април 2017 г. Тогава тя бе наказана за 6 месеца, а треньорът й Божидар Божилов бе дисквалифициран за 4 г. заради повече от един уличени негови състезатели. Сега самата Димитрова ще бъде наказана за 4 г., но не това е най-големият проблем на този спорт у нас.

БФВТ определи случая, като лична грешка на щангистката, понеже тя не била на лагер с националите, а се е присъединила към отбора направо на заминаване за Полша. Това обаче не отменя факта, че старши треньорът на националните отбори Иван Иванов и шефовете от централата са дължни да проверят състоянието на всеки национал, който водят на състезание.

Защото за световната федерация (IWF) няма никакво значение дали на своя глава или със знанието на някой отговорен фактор Даяна Димитрова е употребила фуросемида. Нейният случай просто ще бъде записан като 17-а положителна допингпроба на български щангист (15 само при това ръководство на БФВТ!!!) от 2008 г. насам и ще доближи съвсем нашата федерация до още по-голямо орязване на квотите й за олимпийските игри в Токио 2020.

През април 2018 г. IWF въведе новата квалификационна система за игрите, одобрена и от МОК, в която има санкции за държавите с повече нарушения на антидопинговите правила. "Чистите" страни ще имат право да класират до 8 щангисти в Токио 2020 (4 мъже и 4 жени). Тези с между 10 и 19 допингнарушения между 2008 и 2020 г. могат да класират по двама мъже и две жени. България все още се крепи сред тях, тъй като за споменатия 12-годишен период има 17 наказани за допинг щангисти. Но още три случая до лятото на 2020 г. ще я прехвърлят в черния списък на държавите, които ще имат право да класират само по 1 мъж и 1 жена. А при 24 и повече допинг случая съответната федерация по вдигане на тежести ще бъде отстранена от Токио 2020.

Български щангисти не участваха в Рио`16 заради допингскандала със заловените с допинг през март 2015-а 11 национали. Преди това пък - в Лондон`12, имахме само по един участник при мъжете и жените (Иван Марков и Милка Манева), а в Пекин`08 наши щангисти не бяха допуснати заради друг голям допингскандал, при който целият ни национален отбор бе уличен с непозволени препарати при подготовката за игрите.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

WADA наказа Северна Корея

15.02.2019

145
САЩ подготвят закон "Магнитски" и в спорта

01.02.2019

114
САЩ подготвят закон "Магнитски" и в спорта

31.01.2019

2296 38

Коментари

JR

ДопиНскандалите са сериозна раб'та...

Архангел

Нашите са рецидивисти.

дон Базилио
снимка на дон Базилио

забранения диерутик

дий еротичноту ф щангъта дий

 

bay Dragan

Забранете жени да спортуват този спорт, пък и бокса. Не ги ли виждате ,че след година -две не можеш да ги различиш - мъж ли е жена ли е .

Индженеро

Що й е трябвало? Да се беше писала астматичка. Цели отбори боледуват, че и братя Уйлямс.

protor

Просто е време държавата да спре да финансира този спорт.

blue_fish

Е толкова ли нашите не могат да ги изследват преди да заминат на състезанията?! Бавно илизат резултатите ли? Каква е причината за такава немарливост? При школата, която имахме, накрая ще пращаме един мъж и една жена?!!

Архангел

Закривай!

ViktorSchauberger

Българският отбор по допинг беше заловен със щанги.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

България като държава налива милиони в малоумни спортове като щанги и борба...

 

...вместо да  налива милони в примерно гимнастика и плуване...

 

....на държавата не й трябват здрави и работоспособни българи...а охранители и борчаги... и излагейшън от допинг скандали на макс..

burglarian

Фуросемидът (фурантрил) не е допинг, а диуретик, с него най-бързо се сваля тегло.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×