Quantcast
НОИ удължи до 27 август срока за декларациите за живот | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

НОИ удължи до 27 август срока за декларациите за живот

Изселниците в Турция и другите получатели на български пенсии в чужбина трябва да доказват, че са живи
3180
Илияна Кирилова

НОИ удължи със 17 дни срока, в който българските граждани, получаващи пенсии в Турция трябва да докажат, че са живи. По силата на споразумението между България и Турция получателите на такива пенсии трябва два пъти в годината да се явят лично пред официален орган в Турция за заверка на декларация за живот, след което да я изпратят до централата на НОИ в София. Обикновено това се прави през януари и юли, като за първото полугодие декларацията трябва да се прати до 10 февруари, а за второто - до 10 август. Сега обаче срокът е удължен до 27 август.

Ако декларацията не пристигне в срок, пенсията на човека се спира и се възобновява отново след получаване в НОИ на въпросната надлежно заверена декларация за живот. От осигурителния институт поясняват, че официални органи за заверка на декларациите са посланиците и консулите на България в Турция, турският Институт за социално осигуряване или други длъжностни лица, определени от турското вътрешно законодателство - община, кметство, областна управа, нотариус и т.н. Образец на декларацията за живот е публикуван на интернет страницата на НОИ.

Подобно изискване има за всички български пенсии, получавани в чужбина, но според наредбата за пенсиите декларацията се подава веднъж годишно - от 1 ноември до 31 декември, освен ако в международния договор не е предвидено друго, както е с Турция. От 2015 г. декларацията "Живот", която за някои страни се казва декларация за продължаване получаването на пенсия от България, може да се подава и по електронен път, но както често става с българските "електронни" услуги, човек трябва да се разходи поне веднъж до България - за да си извади персонален идентификационен код, който се издава от териториалните поделения на НОИ или за да си извади електронен подпис от български доставчик на такава услуга.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

До 30 юни ще се даде право за прехвърляне на втора пенсия в НОИ

23.10.2020

2380 2
5 парадокса на увеличението на пенсиите

21.10.2020

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

6601 19
Премиерът за 4-и път напомни на пенсионерите, че им дава по 50 лв.

21.10.2020

1251 14

Коментари

Чичо Манчо - снех те
снимка на Чичо Манчо - снех те

Ко? Те да докажат, че съм умрял! Кви са тия декларации, има тикче "Жив съм" ли?

JollyRoger's

Н.Пр.Надка ще получи тендовагенит от слагане на парафи за “живот“...?

Колко сладури в НОИ получават заплатки за обработване на декларацииките? Щото явно на чиновниците не им теква, че и в Султаната има официален регистър на починалите, пък били те и от Булгаристан...???

Влез или се регистрирай за да коментираш