facebook
twitter

Горещи новини

НОИ удължи до 27 август срока за декларациите за живот

Изселниците в Турция и другите получатели на български пенсии в чужбина трябва да доказват, че са живи
3155
Илияна Кирилова

НОИ удължи със 17 дни срока, в който българските граждани, получаващи пенсии в Турция трябва да докажат, че са живи. По силата на споразумението между България и Турция получателите на такива пенсии трябва два пъти в годината да се явят лично пред официален орган в Турция за заверка на декларация за живот, след което да я изпратят до централата на НОИ в София. Обикновено това се прави през януари и юли, като за първото полугодие декларацията трябва да се прати до 10 февруари, а за второто - до 10 август. Сега обаче срокът е удължен до 27 август.

Ако декларацията не пристигне в срок, пенсията на човека се спира и се възобновява отново след получаване в НОИ на въпросната надлежно заверена декларация за живот. От осигурителния институт поясняват, че официални органи за заверка на декларациите са посланиците и консулите на България в Турция, турският Институт за социално осигуряване или други длъжностни лица, определени от турското вътрешно законодателство - община, кметство, областна управа, нотариус и т.н. Образец на декларацията за живот е публикуван на интернет страницата на НОИ.

Подобно изискване има за всички български пенсии, получавани в чужбина, но според наредбата за пенсиите декларацията се подава веднъж годишно - от 1 ноември до 31 декември, освен ако в международния договор не е предвидено друго, както е с Турция. От 2015 г. декларацията "Живот", която за някои страни се казва декларация за продължаване получаването на пенсия от България, може да се подава и по електронен път, но както често става с българските "електронни" услуги, човек трябва да се разходи поне веднъж до България - за да си извади персонален идентификационен код, който се издава от териториалните поделения на НОИ или за да си извади електронен подпис от български доставчик на такава услуга.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НОИ започва изплащането на пенсиите и коледните бонуси към тях

09.12.2019

241
Парламентът гласува 250 лв. минимална пенсия от 1 юли

04.12.2019

914 13
Фалшивата служителка на НОИ взимала между 2000 и 16 000 лв. от "ужилен"

04.12.2019

526 7

Коментари

Чичо Манчо - снех те
снимка на Чичо Манчо - снех те

Ко? Те да докажат, че съм умрял! Кви са тия декларации, има тикче "Жив съм" ли?

JollyRoger's

Н.Пр.Надка ще получи тендовагенит от слагане на парафи за “живот“...😀

Колко сладури в НОИ получават заплатки за обработване на декларацииките? Щото явно на чиновниците не им теква, че и в Султаната има официален регистър на починалите, пък били те и от Булгаристан...🎃🎃🎃

Влез или се регистрирай за да коментираш

×