Медия без
политическа реклама

Непал променя правилата за изкачване на Еверест

16 Авг. 2019
Туитър

Властите на Непал планират да затегнат правилата за изкачване на най-високия връх на земята - Еверест (8 848м). Причина за това са множеството смъртни случаи сред алпинисти през този сезон, предаде БГНЕС като цитира "Хималаян Таймс". Според официални данни от началото на сезона за изкачвания тази година по време на опитите за достигне на върха са загинали 21 души.

Комисия от служители, експерти и агенции за планински туризъм е представила доклад на министъра на културата, туризма и гражданската авиация на Непал, който препоръчва правителството да затегне правилата за безопасност в планинския туризъм. Една от основните препоръки е да се установи политика: един катерач - един връх - един сезон.

Според доклада на комисията хората, тръгнали към Еверест и други планински върхове над 8 хиляди метра трябва да бъдат обучени да изкачват големи височини. Според новите правила се предполага, че разрешителни за изкачване на Еверест ще се издават само на тези, които са покорили връх в Непал не по-нисък от 6 500 метра. “Алпинистите трябва да имат знания, опит и обучение в катеренето. Алпинистите трябва да предоставят съответните документи на Министерството на туризма, преди да получат разрешение за изкачване на планината”, цитира изданието доклада на комисията.

Освен това, ако правилата бъдат одобрени, алпинистите ще трябва да предоставят на властите сертификат за здравословно си състояние и физическата си годност и само граждани на Непал могат да бъдат техни водачи. Експедиционните компании трябва да разполагат с квалифициран спасителен екип и лекар с познания в планинския туризъм.

Министърът на туризма на Непал Йогеш Бхатараи е заявил, че министерството ще приеме препоръките на комисията. Според него въз основа на доклада ще бъдат променени съответните законодателни актове и правила в областта на планинския туризъм.

В Непал се намират осем от най-високите върхове в света, а алпинистите са основният източник на заетост и доходи за страната.

Комерсиалните експедиции към осемхилядниците в Хималаите стават все повече и през тази година дори се стигна до "задръстване" на маршрутите към Еверест.

    Ключови думи:

    Непал, Еверест

    Още по темата