Медия без
политическа реклама

НАТО: Гърция и Турция да се разберат помежду си

Владимир Путин пък обяви, че Русия е готова на сътрудничество с Алианса

03 Дек. 2019
Засилена е полицейската охрана около Уестминстър, където започна срещата на върха на НАТО
ЕПА/БГНЕС
Засилена е полицейската охрана около Уестминстър, където започна срещата на върха на НАТО

НАТО възнамерява да запази неутралитет по въпроса за гръцко-турските отношения. Товазаяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в интервю за „Катимерини”, цитирано от БГНЕС. 

"И Гърция, и Турция са ценни съюзници, и двете държави допринасят за нашата обща сигурност”, мотивира се Столгенберг, който смята, че "съществуват известни разногласия, но положителното е, че има двустранни контакти, при които тези разногласия да бъдат разрешени". НАТО не е част от процеса на решаването им, добави генералният секретар, с което даде да се разбере, че Алиансът ще остане в ролята на неутрален наблюдател.

В края на ноември Турция и Либия подписаха меморандум за взаимно разбирателство относно морските зони, който доведе до дипломатическо напрежение. Турция публикува карта на морските зони „като отчита турско-либийските меморандуми”. На тази карта голяма част от гръцката изключителна икономическа зона „минава” към Турция. Атина веднага разкритикува споразумението, като заяви, че Турция е засегнала суверенните права на Гърция и се опитва да промени картата на изключителната икономическа зона.

Очаква се на започналата днес двудневна среща на върха в НАТО, която се провежда в Лондон, президентът на Турция Реджеп Ердоган и премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис да имат среща кулоарите и да обсъдят проблемните въпроси.

В деня на откриването на срещата пък руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е отворена за сътрудничество с НАТО. 

"Нееднократно сме изразявали готовност да се противопоставим съвместно на реални заплахи, включително международен тероризъм, местни въоръжени конфликти (и) опасността от неконтролирано разпространение на оръжия за масово унищожение", е цитиран Путин от руските информационни агенции.

По-рано президентът заяви, че приближаването на НАТО до границата на Русия представлява заплаха за сигурността на страната. Това стана на съвещание за развитието на военноморския флот. Тогава Путин напомни, че Алиансът е бил създаден, за да противодейства на СССР.

„Сега не съществува нито Съветски съюз, нито Варшавски договор. Но НАТО не само продължава да съществува, а и се развива. В момента на създаването му в него са членували 12 държави, а сега са 29. Общите военни разходи на страните от Алианса надхвърлят 70% от световния обем военни разходи - подчерта Путин. - Трябва да отчитаме факта, че разширяването на НАТО, развитието на неговата военна инфраструктура близо до руските граници са част от потенциалните заплахи за сигурността на страната ни".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата