Quantcast

Медия без
политическа реклама

НАТО е готова да посрещне Северна Македония като 30-и член

Пактът започна мащабни военни учения в България, Румъния и Унгария

03 Юни 2019
ЕПА/БГНЕС
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг(вляво) и премиерът на Северна Македония Зоран Заев в Скопие.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът е готов да посрещне Северна Македония като 30-и член, съобщава АП. Столтенберг говори след среща с лидерите на страната в последния ден от двудневното посещение, придружен от 29 посланици на най-висшия орган за решения на Алианса - Северноатлантическия съвет.

"Членството в НАТО ще донесе по-голяма сигурност и просперитет за всички жители на Северна Македония. Чуждестранните инвестиции в Северна Македония са се увеличили над три пъти през последната година, защото сигурността е основата на просперитета", коментира Столтенберг. "В историята на НАТО, нашата политика на отворени врати бе успешна, укрепваше нашия Алианс и допринасяше за евроатлантическата сигурност. Скоро ще бъдете част от този успех", обясни той.

Държавите членки на НАТО и Северна Македония подписаха споразумение, което разчисти пътя за членство, след като страната официално промени името си. Гърция бе блокирала членството ѝ в НАТО от 2008 г., тъй като използването само на "Македония" предполага териториални претенции към северната провинция на Гърция, носеща същото име, както и че узурпира древногръцкото наследство. Четиринадесет държави членки на НАТО ратифицираха присъединяването. Страната може да се присъедини, след като останалите 15 също го направят.

НАТО започна международни военни учения Saber Guardian 2019. Те ще се провеждат на различни места в България, Унгария и Румъния от днес до 24 юни и ще са водени от румънските и американските въоръжени сили. Маневрите ще включват преминаване на бойни машини по пътища, учения с медицински персонал, пресичане на река Дунав, въздушни атаки, стрелба с ракетни комплекси, симулиране на вражеска атака по суша и превземане на военновъздушна база. Целта им е да подобрят интегрирането на многонационалните бойни сили.

Радио "Румъния" съобщава, че церемониите по откриването на ученията са се провели едновременно на пет различни полигона в Румъния. Участват близо 8000 войници от Албания, България, Босна и Херцеговина, Унгария, Румъния и САЩ.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Одобрявате ли създаването на кабинета Денков-Габриел?