facebook
twitter

Горещи новини

Над 1000 експерти призоваха Макрон за предпазливо възстановяване на Нотр Дам

894
EПА/БГНЕС

Повече от хиляда архитекти, професори и експерти в областта на възстановяването призоваха френския президент Емануел Макрон да „прояви предпазливост” при реконструкцията на катедралата Нотр Дам де Пари, която беше повредена от пожар, пише Фигаро, предаде БГНЕС.

Френският вестник публикува писмо до президента на Републиката след съобщението, че Нотр Дам ще бъде възстановена до пет години. Писмото е подписано от 1170 експерти. “Тези видни личности призовават за предпазливост и чувство за отговорност”, пише изданието. Думите на президента за такава бърза реконструкция “предизвикаха изненада и дълбока загриженост сред специалистите по опазване на историческото наследство по целия свят”, отбелязва вестникът.

„Знаем, че политическият календар ни принуждава да действаме бързо, знаем как изгорялата Нотр Дам влияе върху имиджа на Франция, но значението на съдбата на Нотр Дам в близко бъдеще ни задължава всички да затворим очите си за известно време. Преди всички политически мандати и бъдещите поколения ще ни съдят по резултатите от тези работи ”, пише в писмото до президента.

Експерти по възстановяване призовават властите да не бързат да започнат работа по възстановяването на катедралата и да отделят достатъчно време за диагностика и проверка. “Нека отделим време да диагностицираме. Президентът не може да не чуе експертите, като се има предвид, че някои от най-добрите са във Франция … Нека да признаем техния опит, да не бързаме да намерим правилния път, а след това да поставим амбициозни срокове за най-добро възстановяване на катедралата“, подчертават експертите.

Най-големият пожар в историята на Парижката Света Богородица стана вечерта на 15 април. Кулата на катедралата се срути, носещата конструкция беше обгърната от пламъци. Според пожарникарите, структурата на Нотр Дам и основните произведения на изкуството, като мощите, съхранявани в катедралата, са оцелели.

Разследването на инцидента е във връзка с непреднамерените щети, причинени от пожар. Според прокурора на републиката, приоритет е версията на случайния характер на пожара. Френският президент Емануел Макрон обяви намерението си да възстанови Нотр Дам до пет години.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

6 държави подкрепиха Макрон за постепенно членство в ЕС
Русия доволна от ветото на Макрон срещу Македония и Албания

18.11.2019

1519 13
Тръмп и Макрон обсъдиха по телефона Иран, Сирия и НАТО

18.11.2019

492 20

Коментари

ЗИП
снимка на ЗИП

Явно мързела е на почит в Европа. После що ЕС е на опашката в изследванията на изкуствения интелект, блокчейна и биотехнологиите.

 

В Китай за 1 година могат да изпраскат 10 такива катедрали ....

 

:)

 

 

buratinob

С 3D принтиране ще се справят за шест месеца, ако не искат да попадат в ръцете на поднебесната могат и от тухлички LEGO да го направят.

Лошото е че няма да е Нотр Дам а някаква имитация не напразно Баце предложи да им прати "специалисти" ще го опраскат набързо с пластмасови панели инще го налепят със стиропор за енергийна ефективност.

Hristo

Загриженоста на "експертите" е че ще бъде възстановена в първоначалния си вид и няма да бъде добавено  минаре .

ШКОЛНИКА МАРЕК

Трябваше да им изгори някоя магистрала. Да видят те тогава как се строят пътища. ТОЙ и избраните за това, "което имаме като случай" биха сторили чудеса. Ма пусти наш късмет, горя катедрала!?  Там опит нямаме.

New Vance

  Според пожарникарите, структурата на Нотр Дам и основните произведения на изкуството, като мощите, съхранявани в катедралата, са оцелели.

 

  Тцъ..тцъ..цъъъъъ

Wolf ACE

Де го Стоедин да се разпени, че не уважават "неговата" религия?

Още не е станал или сменя клавиатурата, че вчера и разката фамилията...

buratinob

И там има някаква загадка.

Основните произведения на изкуството, като мощите и много статуи са удобно изкарани от катедралата преди пожара.

Случайни случайности?

Sevur

Много точно казано ЗИП. Могат и 20 да построят китайците. Е сега щели да бъдат китайски, да вонят на ниско качество, да нямат стойност по голяма от тази на материалите вложени в тях, да не значат нищо, да нямат писатели като Юго, които да я опишат и популяризират по света. Но могат. То всъщност и Франция може да направи 10 нови. И какво от това?

New Vance

  Не затцъках, че оцелели мощите, ами се очудих на експертизъма на френските пожарникари....Знаят за Изкуството, явно.

 

 А нашия Толумбаджи Баши не знаеше за Добруджа - 40 година..

Ние ли я даваме, ромънците ли я взимат? Ромънците дават, па ние не взимаме??  

  Ако го помните, при Коритаров..

Амене Менема

А нашия Толумбаджи Баши не знаеше за Добруджа

Ъхъ, добре, че всичко друго знае и умее.

kaily
снимка на kaily

Да вземат наште, де реставрираха пред ЦУМ. За два месеца ще я оправят.

http://www.ploshtadslaveikov.com/wp-content/upload...

Думи думи

Прави са.

Нека пъво да се разбере, Франция халифат ли ще е, или християнска република.

Защо пак да горят „Дамата„ бадева.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×