facebook
twitter

Горещи новини

Москва отписала България като газов хъб

София действа под влиянието на САЩ и ЕС, обяви високопоставен руски политик
7860
Pixabay

България загуби статута си на газов хъб и се лиши от други преференции от транзита на руски газ заради спирането на строителството на "Турски поток". Това обяви първият зам.-председател на комитета на Държавната дума по енергетика, депутатът Игор Анански, цитиран от ФАН. 

България съзнателно спира реализацията на "Турски поток" на своя територия, заяви президентът на Русия Владимир Путин след преговорите със сръбския си колега Александър Вучич. Путин дори заплаши, че Русия ще търси друг път за своя природен газ. По повод на тези упреци премиерът Бойко Борисов обяви, че България не нищо не е спирала, а дори строи газопровода със скорост 5 километра на ден. 

Но руската страна изразява недоверие към София. "Видимо под натиска на други страни те гледат на тази работа като неспешна. Да видим как в бъдеще ще се реализира този проект на българска територия", заяви руският президент.   Той напомни, че частта от тръбата от територията на Сърбия е почти завършена. 

Депутатът Анански съвсем директно обяви, че "за съжаление българското ръководство се намира под силно влияние на САЩ и на ЕС. Ние помним, че българското ръководство се отказа от съгласуване на плана за строителство на газопровода "Южен поток" през България, благодарение на който тя можеше да стане най-големия газов хъб в Югоизточна Европа и да има големи финансови дивиденти. Единствено ръководството на България не получи пари заради отношение с ръководството на ЕС и САЩ. Българското ръководство е двулично, от една страна - те искат да заработват на транзит, от друга - те се влияят от други страни. От тук произтичат всички сложности в общуването с нашите български приятели" коментира руският политик пред ФАН.

"Сега страната вече загуби статуса на газов хъб, а може да загуби и други преференции от транзита на руски газ. Освен това, страната ще получава много скъп газ", смята Игор Анански. 

Днес и енергийният министър Теменужка Петкова побърза да увери, че България си върши съвестно работата. "Проектът „Турски поток“ не е под заплаха, работата по него не е спряла.Тя отказа да коментира изявлението на Путин. „Към момента се работи на трасе от 150 км, разделено на 3 отделни лота. Доставени са тръбите за всичките 150 км, разчистен е хумосният слой. Изкопани са траншеи. Знаете, че бяха изградени и въведени в експлоатация първите 11 км от турско-българска граница до компресорна станция „Странджа“, които на практика осигуряват възможност ние да се свържем с проекта „Турски поток“ на турска територия. Изградихме и газоизмервателна станция. В процес на изграждане са и две компресорни нови станции. Работата по проекта не е спряла. Така както предвижда договора първите 308 км трябва да бъдат готови в края на месец май 2020 г", отчете Петкова.

95

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тръмп призова света да отхвърли „пророците на апокалипсиса“

21.01.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1204 30
Държавната руска телевизия иронизира Борисов за Турски поток

15.01.2020

9542
Вучич: Сърбия ще печели по 185 млн.долара от "Турски поток"

13.01.2020

1085 9

Коментари

Страници

mi6osp.

Бях се басирал, че газът ще мине през Гърция, бахур. 

bobacko

Братушките ни наричат приятели, а ни доставят най-скъпия газ в Европа, що така? Путин се пени щото нема да може да заобиколи Украйна и ще трябва да се договаря с нея. Или ще трябва да плаща неустойки по договорите на  Газпром, включително и към България. 

letec55

а ни доставят най-скъпия газ в Европа, що така? 

Това не е вярно. Това е опашата лъжа, която повтарят безпир партнерите с надеждата да гипсират още повече мозъците на облъчвания с антируска пропаганда плебс. 

Всеки, който се интересува от истината, може да отиде на сайта на ЕВРОСТАТ и да намери статистиките за цените на енергийните ресурси в страните от ЕС, дадени заедно с акцизна и данъчна компоненти.

 

Allanon

Партнерс стига лъжи ....Това с цената е гадна лъжа...Дай линк към днешна дата иначе си просто лъжец.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Всеки, който се интересува от истината, може да отиде на сайта на ЕВРОСТАТ и да намери статистиките за цените на енергийните ресурси в страните от ЕС, дадени заедно с акцизна и данъчна компоненти.

Може ли да дадеш връзка към сайт на ЕВРОСТАТ, където са посочени цените, на които БТГ закупува газ от Русия?

fierсe
снимка на fierсe

мога да ти дам линк на цените на газа за битови потребители в европа,

ако купуваме най-скъп газ, цената у нас няма да е такава

 

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained...

Boris65

Защо не купуваш евтино от Азърбайджан ?

Direktiva

Путинолъчка на чело и сърцето пей!

dissidentbg

Защо ли публикуваната снимка е любима на редакцията? Та тя е на водопровод. 

Hasta la vista

Колега, снимката е точно това, за което претендира че е. Във всеки случай не е водопровод. Тръбите за пренос на газ са обвити в изолация и това, нитованото, е точно това - изолация...Друг въпрос е дали тази тръба е у нас или някъде друг по света...

Krasimir Chenov

ДисидентВеиКа....а бе сверявайте информацията, дайте си малко труд , то да си десидент не е само да мажеш....

mustak

Прав си, това е всичко друго но не и газопровод в България.

 

Пряко

⛽️??

Пряко

Честит Никулден! На шараните-натъпкан Шаран...Дано не е вярно,щото 10% нагоре всичко?

марк

 

 

 

                    Или ще трябва да плаща неустойки по договорите на  Газпром, включително и към България. 

 

                                  И аз на това разчитам. Тогава ще ни се вдигне стандарта и пенЦиите ще станат поне кат румънските . Инак за мен Путин до сега е направил само една грешка през 2014 г. Мисля , че добре си играе картите .

Krasimir Chenov

И каква игра играе Путин? Цар ли става? Император ли? Династия ли ще създава? Светло бъдеще за населението ли гради? Жизнения стандарт на руснаците ли ще вдига? Стабилна държавна организация на Русия ли ще остави след себе си? Или той ще бъде вечен? 

Allanon

Каква игра играе Путин си е негова работа не е на поляците работа.( ударение на"о"). Кажи нещо за стандарта на Българите.За нашето "  светло бъдеще....

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Освен това, страната ще получава много скъп газ", смята Игор Анански.

Голям праз!К'во като е скъп?Ние сме мнооого богата държава!Световен лидер!В тиквопроизводството.Хеле па ''Лидер''-а ни...

Освен туй притрябвал ни е вашият газ.Ние сами ще си го произвеждаме.Правителството ще раздаде на всяко семейство по един чувал стар фасул.За боб неоткраднати пари все ще се намерят.Зимъска е прекрасно да се сгушиш под юрганя с благоверната и децата и да се отдадеш на музициране.Хем топличко, хем комфортно, хем с носталгичен аромат на домашен уют.Излишъкът ще се събира в бутилки-за готвене на газ, за коли на газ и т.н. Няма дърва, няма въглища, парно, климатици, ток.....Еко държава!

indiec

Започвам да си мисля, че новите газокомпресорни станции са за американския втечнен газ от Гърция. СЕГА само се играе театър, при пусната завеса. А когато тя се вдигне, под ръкоплясканията на 80-те % зрители, ще видим газ, ама не ми се предсказва цената. Само гадая, че понеже американците ни обичат повече (наскоро вестниците ни обясниха това) то и тяхната газ ще ни бъде по-скъпа.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Братушките ни наричат приятели, а ни доставят най-скъпия газ в Европа, що така?

 

Аман от лъжльовци-манипулатори! ?

Krasimir Chenov

Че България плаща най-висока цена за руски газ от всички европейски държави е факт. И никой не го отрича. Има само различни интерпретации за причините за това. 

fierсe
снимка на fierсe

красимирчо, на, просвети се!?

 

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained...

ПГеоргиев

"Путин каза, че ще ни пусне евтина газ, ама друг път."

Една префраза на известното анекдотче.

Както пророчески писах в другата новина, премиерът ни скоро пак ще се оплаква: "Уж братя, уж славяни, пък получаваме най-скъпата газ!" 

Ми ще получаваме.

Защото политиците ни, които правят политиката ни са калпави.

Защото пред Путин и руски официални лица Борисов говори колко искаме съвместните енергийни проекти, колко усилия правим да ги реализираме, но видите ли лошите евродирективи, които налагат маса изисквания и ограничения, ни пречат, как сме против санкции, защото ни спъват имономическите контакти, а когато отиде в Западна Европа или САЩ обръща плочата: какви сме евроатлантици, колко сме солидарни и как поддържаме санкциите, как спазваме европравилата, как не щем да сме зависими, а искаме диверсификация, демек американски течен газ.

И изхабената дъвка, как ще сме енергиен център на Балканите, че и  център на сигурност.

С какво, бе джанъм, ще бъдем енергиен център? С една компресорна станция и едни тръби, които ще останат сухи и не газ, ами мишки и паяци ще преминават през тях.

Добре, ще купуваме азерски газ, ще получаваме втечнен. Колко? Един милиард кубика по TANAP, течен незнамсиколко.

Годишното потребление у нас е 2 и кусур милиарда кубика. Според "Булгартрансгаз" консумацията ще расте, като до 2023 ще е 4,6, а към 2025 около 6 милиарда кубика.

Е хубаво, откъде ще компенсираме. Азерският не казват по колко ще го купуваме. Течният също е мъгла колко ще ни излезе. 

И пак основнен доставчик остава Газпром.

Вместо да си скъсаме шортите, да си осигурим с двустранни контакти поне 2/3 от прогнозираните количества на изгодна цена, ние се държим така, сякаш аха-аха в Банкя да открият неизчерпаемо газово находище, което ще ни превърне в световен износител нъмбър 1.

И после пак Господ ще е виновен за сушата, за наводненията, за снега, за слънцето, само не и той.

 

Krasimir Chenov

Генчо! Тавариш Бончев! Малко опресняване на паметта няма да е вредно, гарантирам ти! Работата по Южен поток се спече когато в министерския съвет на кормилото е Пламен Орешарски. Официално началото на строителството при село Расово е дадено на 31 октомври 2013 г. „Стройтрансгаз консорциум“ е избран за изпълнител на проекта през пролетта на 2014 г. През юни строителството е спряно от премиера Пламен Орешарски до приключване на проверката на Европейската комисия. През август 2014 г. обаче са предприети стъпки за започване на строителството, включително е вписано спорно увеличение на капитала на проектната компания „Южен поток България“.

Леко с партенките!

Туткалчев
снимка на Туткалчев

когато отиде в Западна Европа или САЩ обръща плочата: какви сме евроатлантици, колко сме солидарни и как поддържаме санкциите, как спазваме европравилата, как не щем да сме зависими, а искаме диверсификация, демек американски течен газ.

 

Точно! 

Както писах в съседната одая, след триумфалното посещение на Бате Бабуин при Бай Тръмпет и клетвите, че зверски ще си сътрудничим в енергетиката, като едно от най-важните неща ще е диверсификацията на доставките на ядрено гориво за "Козлодуй" тихомълком и много потайно бе сключен договор за доставките му с досегашния му производител, подразделението на "Росатом" ТВЕЛ. 

 

АО «ТВЭЛ» и АЭС «Козлодуй» (АЕЦ «Козлодуй» ЕАД – бол.) подписали контрактные документы на поставки российского ядерного топлива в Болгарию до 2025 года включительно. 

Как и ранее, АО «ТВЭЛ» обеспечит комплектные поставки ядерного топлива, которые включают не только фабрикацию тепловыделяющих сборок (ТВС), но и предшествующие стадии производственной цепочки –таким образом, оператору АЭС не нужно закупать на рынке обогащенный уран и передавать его производителю ТВС.

http://www.atomic-energy.ru/news/2019/12/04/99746

 

А след 2025 г. я камилата, я камиларят. 

Със сигурност Бай Тръмпет вече няма да го има на хоризонта. 

Булинке Мустафа, къдя гльодаш, бря? 

Ace_

Русоробите - путинофили се прескачат на прескочи-кобила - ту да опровергават , ту да оправдават скъпите цени на газа от Россия. 

 

Защото са интернационалисти, закърмени с любов по СССР вместо към родната си страна и са чели повече Диамат и истмат, а не Economics for dummies. Докато имаш доставчик монополист - цената ще е висока.

 

Другаря Анански вдига врява, защото още не са се разбрали с Украйна за транзита, а не са готови с алтернативите. Само дето крайна дата 31.12.2019 България никога не им е обещавала. Има си процедури, срокове и договори и те засега се спазват.

Krasimir Chenov

И всички знаят това! Целта е да вдигнат.пушилка за постигане на цели във вътрешната политика. И за да дадат на русофилията фронт да се разгърне. И нашите тролове се развихриха! Голям рев за.дертовете на Путин. 

Allanon

Предполагам уважаеми имате впредвид себе си като " развихрил се трол" щото не мож ви изброим постовете....Какво стана с линка за цената на природния газ?

Щото уважаеми ако не постнете такъв Вие изпълвате съдържанието на определението за трол с безбройните си постове относно въпросната цена

 

Отнася се за многоуважаемия ник с пост номер 35 

fierсe
снимка на fierсe

може и да е намерил линк, ама да го е досрамяло да го постне?!????

мога да му помогна пак!

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained...

Allanon

Очакваме многоуважаемия ник Краси Ченов или чанов беше сега публично да се извини за грешното си твърдение за въпросната цена.Или както той го нарече неоспорим факт...?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×