Медия без
политическа реклама

Лекарският съюз потвърди: 3-годишното дете, което почина, е имало двустранна пневмония

11 Дек. 2019Обновена
Илияна Кирилова

Българският лекарски съюз потвърди причината, довела до смъртта на 3-годишното дете в "Пирогов".  На нарочен брифинг БЛС оповести, че детето е починало от двустранна пневмония, имало е кръвоизлив в надбъбречните жлези. "Искрените съболезнования на близките на детето. За съжаление, науката не е всесилна. В световен мащаб загиват повече от 800 000 души от пневмония годишно", коментира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Според БЛС лекарите постоянно са изправени пред взимане на тежки решения и в трудни моменти трябва да се изчакат доказателствата, преди да се правят заключения.

"За съжаление този нещастен случай доведе до това, че неоснователно бяха уволнени колеги. Екипите, които се бориха за живота на това детеq неоснователно бяха наранени - Д-р Елена Георгиева. Стигна се до там, че специалността педиатрия да получи допълнителен отлив. Стигна се до там уважавани лекари да бъдат опетнени", коментира Маджаров.

Заключението на БЛС съвпада с резултатите от разпоредената проверка, които бяха съобщени миналата седмица и които показаха, че няма пропуски в диагностично-лечебния процес на детето, което почина на 14 ноември в "Пирогов", след като родителите му бяха потърсили помощ в педиатрията в София и в болница "Лозенец". "Имаме право да се защим, заставаме зад колегите, когато бъдат нападани без доказателства. Призовавам ви да се борим за истината, да информираме обществото, да градим доверие и вяра, защото от това имаме необходимост", допълни Маджаров.

Още по темата